Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Adam Öldüren Kadınlar

Rümeysa Akgün

Adam Öldüren Kadınlar Sözleri ve Alıntıları

Adam Öldüren Kadınlar sözleri ve alıntılarını, Adam Öldüren Kadınlar kitap alıntılarını, Adam Öldüren Kadınlar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Kadınların mahkeme sürecinde yaşadıkları zorluklardan birisi de kadınların davalarının ataerkil yapının bir parçası olarak görülmesidir. Kadınlar, mahkemelerde özellikle erkek hâkimlerin kendilerine karşı sert davrandığını ve hâkimlerin erkek maktulleri daha çok koruduğunu söylemiştir. "
"Ağırlaştırılmış hapis cezası alan kadınlar diğer adli hükümlülerden fizikî ortam olarak ayrı tutulmaktadır. Günün önemli bir kısmı da odada kapalı kalmak ve sınırlı olarak faaliyetlere çıkmak kadınların psikolojilerini olumsuz etkilemektedir. "
Sayfa 108Kitabı okudu
Reklam
Erkek egemen ilişkiler üzerinden tanımlanan roller dışında kadın kimliği yok sayılmakta ve baskı, şiddet ve otoriterlikle dışarı taşan kadın yaşamları erkekler tarafından terbiye edilerek yeniden üretilmektedir. Bu var olma savaşımı kadının çocukluk döneminden başlayarak gençliğinde, evlilik hayatında ve daha sonraki dönemlerinde de devam etmektedir. Ataerkilliğin şekillendirdiği geleneksel kalıplar kadınları bütün yaşamları boyunca bir hayalet gibi takip etmekte ve çevresel beklentilerle yaşamsal pratikleri arasında sıkışıp kalan kadınlar adım adım suça gitmektedir.
"Toplumsal cinsiyet kalıpları kişilerin doğumunda değil, doğumundan sonra kişinin içinde yaşadığı toplum tarafından şekillenen kalıplardır. Bireylere o cinsiyete özgü nasıl davranması gerektiği, neleri yapıp neler yapmayacağını ve yasakları belirleyen yazılı olmayan kurallardır. "
Patriarkal (ataerkil) sistem kadınları "özel alana hapseden ve erkeklere kamusal alanı" veren bir sistemdir. Bu sistemin hakim olduğu toplumlarda kadınlar eğitim hakkından, istediği kıyafeti giyme, istediği kişiyle evlenme, istediği yere gitme gibi haklarından mahrumdur.
Sayfa 132Kitabı okudu
Feminizm; ataerkil toplumlarda kadının dışlanması, aşağılanması ve ezilmesi sonucu yaşadıklarına bir başkaldırı niteliği taşıyan yaklaşımdır
Reklam
"Kadınlar gördüklerimi şiddete genelde katlanmaktadır. Çünkü toplumsal cinsiyet rolleri ve ataerkilliğin yaptırımı olarak kadınların bu şiddete katlanması beklenmektedir. "
"Yapılan görüşmeler sonucu kadınların yaşadığı ataerkil dayatmalara katlanmak zorunda kaldıkları katlanamayıp şikâyet ettiklerinde de şiddetin özel alan görülmesi nedeniyle yeterli müdahalelerin gerçekleştirilmediği anlaşılmıştır. Dahası karakolda bazı polislerin karı kocayı barıştırıp geri gönderdiğini veya eşinin bir gün nezarette kalıp tekrar çıktığını söylemiştir. Kadınlar için bulunan bu çözümler yine ataerkil çarkların dişliler arasında ezilmeye mahkûm olmuştur. "
Çocukluk yaşamında babanın hegemonyası altında olan kadın, evlendikten sonra yine bir erkeğin boyunduruğu altına girmiştir. Suça sürüklendiğinde ise yine erkekler tarafından kendisiyle ilgili kararlar alınmış, o zamana kadar yaşadığı süreçler dikkate alınmamıştır. Üstüne işlediği suçun tek faili kadınmış gibi yaklaşılmıştır
Sayfa 160Kitabı okudu
2015 Mart ayında 24 yıllık eşini öldüren kocaya, cinayeti haksız tahrik altında işlediği gerekçesi ile ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmiş ardından tutuklunun iyi halde bulunması nedeniyle cezası ağırlaştırılmış müebbet cezasından 10 yıl hapis cezasına indirilmiştir. Buna karşın ertesi gün kendisine sistematik tecavüz eden kişiyi öldüren kadına müebbet hapis cezası verilmiştir
Reklam
Dahası toplum da kadınıların boşanmasına iyi gözle bakmamaktadır. Çünkü ataerkil sistem gücü ve başarıyı, evin geçimini sağlamayı, kadının konumunu belirlemeyi ve kadının namusunu korumayı erkeğe verirken; evin, çocukların, yaşlının, engellinin bakımını yapmayı, eşine sadık olmayı ve namusunu korumayı kadına vermiştir
Polise yapılan şikâyetlerin bir anlam ifade etmemesi, kocanın şiddetine, tecavüzüne herkesin sessiz kalması, kadını koruması gereken makamların gerekli tedbirleri almaması kadının kendi adaletini sağlamaya çalışmasına, namusuna sahip çıkmaya çalışmasına neden olmaktadır. Eşini öldüren kadınlar, bu suçu işlemeden önce birçok kez uğradığı şiddet nedeniyle karakola başvurduğunu fakat karakoldaki polislerin, aile içinde bu tür şeylerin olabileceği, kocanın pişman olduğunu ve bir daha yapmayacağını söyleyerek kadının eşine dönmesini sağlamaktadır. Kadınlar da içinde bulundukları bu kısır döngüden kurtuluş yolu bulamamakta ve çare olarak kendisine şiddet uygulayan eşini öldürmektedir
'' Kadınların bir kısmı da ölmemek için öldürdüğünü belirtmiştir. ''
"...kısaca insana fiziksel ve ruhsal zarar veren her türlü davranış şiddet olarak değerlendirilebilir"
Sayfa 35
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.