21 Aralık 2023
Elpis Yayınları

2024 38. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2024 03:01
On iki seneyi aşkın bir süre devam eden beyin fırtınasında ; kimi Ali Yüksel Erbeden'e ait, kimisi de yine kendisine çarpıp bu kitaba eklenmiş düşüncelerin oluşturduğu kitap ; Aforizmalar. Kitaptan birkaç alıntı bırakıyorum buraya, devamı ve çok daha fazlası elbette kitapta :-) "Hiçliğin, çaresizliğin pençesindeki, ölüm korkusunu yenmiş kişi, bu noktadan hareketle aşkın bir tutum geliştirebileceği gibi ; kötücül, yıkıcı bir anlayışa da gidebilir." "Erdemsizlikle suçun ayrımı nasıl yapılacak? Hak, hakikât adalet ayrı, erdem ayrıdır. Erdem adaletten üstündür." "Bilmek ne demek? Bilmek, anladığını zannetmektir." "Bilinç aşkınlığında benlik kaybolur. Kendine gelmek isteyen, kendini aşmak zorundadır. Ve başkaları için diye bir şey yoktur. Her şey kendi içindir. Başkaları ya istifade eder ya da maruz kalır... En büyük ego kendinden vazgeçendir." "Alçakgönüllülük ve tenezzül birdir," diyor Adorno. Evet, bence de öyledir. Samimi değilsen 'tenezzül' etme. Samimi olmak bile aslında öyle olmamaktır. Olduğun gibi ol. Kırmadan izah et,harbi ol ya da sessiz kal... "Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol." Mümkün mü? Perdesiz yaşayan kimse var mıdır? Olmuş mudur? O kadar temiz kalınsa bile o kadar doğrudan olunabilir mi? " "Şükretmek ;kendini rahatlatıp, yukarıda gözü olmadan, aşağıdaki için de hiçbir şey yapmadan oturmak ise ben yokum. Haline şükredebilirsin ama aşağıdakiler mücadeleye devam etmeye, yukarıdakiler de hakkaniyeti gözetmeye çalışmalı." "Sakın hiç kimsenin fikrini tabulaştırmayın. Sakın sorgulamayı bırakmayın. İnanmayı seçtiğiniz doğruyu yaşayın ama dayatmayın, dayatanlara da yüz vermeyin. Gösterin ama manzaranın değişebileceğini de hatırlayın ve hatırlatın. Herkesin “kendi” olabileceği, farklı olanları bir arada yaşatabilecek düzeni isteyin. "
1000k
AforizmalarAli Yüksel Erbeden · Elpis Yayınları · 20234 okunma
2024 27. kitabı
Kendine hakim olmak tuhaf bir deyim değil mi? Kendine hakim olan,kendinin olmuş olmuyor mi? Kendinin kölesi olan,kendinin efendisi de demektir." Uzun zamandır #aforizmalar okumamıştım. Aforizmalarin insanların iç dünyasına doğru yapılan zengin bir yolculuktur.Kimi zaman güç,kimi zaman toplumsal olayları ele alış gibi gelir.Bir konuya değinmek degil,farklı konulara değinmek demektir.Belki de Aforizmalari okumak onun için daha kolay oluyor.Okumasi kolay olduğu kadar anlaya bilmesi de derindir.Beni düşünceye iten asıl konu "İnsan ürettiklerinin esiri durumundadır"sözü oldu.Sizler bunun hakkımda ne düşüyorsunuz? Benimle fikirlerinizi paylaşmanızı isterim. #alıntılar "Inançlarımız değil,fikirlerimiz savaşsın." "Ekolojik,ekonomik-politik bir krizin ve bir inanç krizinin eşiğindedir dünya." "İnsanlar arık eski insan değildir. Yeni insana yeni kuram,yeni dünya zorunlu." "İnanmak hep,olmayan bir şeye olmak zorundadır." "Herkes kendi tekelini oluşturma derdinde." "Beni kazanan,benim için savaşandı." "Düşünceye sınır yok gibi görünse de vardır."
2024 Okuma Raporları
AforizmalarAli Yüksel Erbeden · Elpis Yayınları · 20234 okunma