Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahlak ve Yasama İlkeleri

Jeremy Bentham

Ahlak ve Yasama İlkeleri Hakkında

Ahlak ve Yasama İlkeleri konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
9/10
1 Kişi
19
Okunma
8
Beğeni
1.124
Görüntülenme

Hakkında

Birlikte yaşamak zorunda olduğunu anlayan insan, bu birlikteliğin hukukunu inşa etmek durumunda kalıyor. Medeni toplumlarda hayatın görünümleri farklılaştıkça hukukun alanı da genişliyor. Burada insanların birlikte yaşamasını mümkün kılan hukuk, başka çıkarlarını da koruyacak şekilde özelleşebiliyor. Bir taraftan birey için en faydalı ortamı temin eden, diğer taraftan, bireylerin meydana getirdiği topluluğun çıkarını düşünen ve onun ilerlemesini gözeten hukuk. İşte burada, bireyin bireysel hakları da, topluluğun, ondan beklediği sorumluluklar da ihlal edilmeden daha doğrusu bunlar uzlaştırılarak yasalar hazırlamak gerekiyor. Bunun yolu da Ahlak ve Yasama İlkelerini ortaya koymaktan geçiyor. Jeremy Bentham’ın bu klasikleşen eserinde yapmak istediği de tam olarak bu.
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 6 dk.Sayfa Sayısı: 286Basım Tarihi: Ekim 2017Yayınevi: Litera YayıncılıkOrijinal Adı: The Principles of Morals and Legislation
ISBN: 9786052023051Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 52.5
Erkek% 47.5
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Jeremy Bentham
Jeremy BenthamYazar · 3 kitap
İnsanları, rasyonel bir biçimde kendi çıkarlarını izleyen ve faydalarını en yüksek noktaya getirmeye çalışan canlılar olarak görüyordu. Faydacılığın kurucusu olarak da bilinir. Hayvan haklarının ilk savunucularındandır ve liberalizmin gelişiminde büyük katkıda bulunmuştur. Yasa ve Törenin İlkelerine Giriş adlı yapıtında ilk kez faydacılığın bütününü ana hatlarıyla sergiledi. Medeni hukukun reform yoluyla herkese güvenlik, eşitlik ve huzur sağlayacağını düşünüyordu. Bir Ateist idi. Ölümünden sonra mumyalanmayı ve kurulmasına yardımcı olduğu okulun bir salonunda cam bir kutuda sergilenmeyi vasiyet etti. Panopticon tasarımı 1791'de dünyanın en kaba adamı seçildi. Az sayıda gardiyanın çok sayıda mahpusu gözetlemesini sağlamak üzere “denetim evi” anlamında panopticon adını verdiği daire planlı bir yapı tasarladı. Bu tasarım birkaç katlık tek odalı hücrelerden oluşan bir halka üzerine kuruluydu. Her hücre bu halkanın iç kısmına açıktı ve halkanın dış cephesindeki duvarda birer pencere vardı. Halkanın ortasında mahpuslardan tamamen saklanmış konumdaki gözlemcilerin kaldığı bir nöbet kulesi yer almaktaydı. Panopticon'un temelinde yatan ilke, tek odalı hücrenin içindeki sakine saklanacak hiçbir yer bırakmaması, buna karşılık dış cephedeki duvarın penceresinden gelen dış ışığın kuledeki nöbetçilere mahpusun her hareketinin iyi aydınlatılmış bir siluetini izleme olanağını sağlamasıydı. Bentham'ın yaklaşımına göre, gözlemlenen her yanlış davranışının ceza getireceğini bilen, ama davranışlarının aslında ne zaman gözlemlendiğini bilmeyen mahpusun aklını başına toplayarak her zaman izleniyormuşçasına davranmaktan başka çabası yoktu. Böylece mahpus bizzat kendi hareketlerini kollamak durumunda kalacaktı.