Tarihi, Kuram ve Uygulamaları

Aile Terapisi

Samuel T. Gladding

Aile Terapisi Gönderileri

Aile Terapisi kitaplarını, Aile Terapisi sözleri ve alıntılarını, Aile Terapisi yazarlarını, Aile Terapisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bowen birçok kişinin en az 25 yaşına kadar gerçek benliğin farklılaşmasına ulaşmadıklarım ileri sürer (Kem ve Bowen, 1988). Farklılaşma düzeyi bir doğru üzerinde düşünüldüğünde, bir ucunda özerklik (bir durumu net düşünme yeteneğine işaret eder) öteki uçta farklılaşmama (aile üyelerinden uzak yaşasa bile, bireyin aile üyelerine duygusal bağımlılığını ifade eder) düşünülebilir. Bu ilişki iç içe geçme esasında farklılaşmamış aile ego yığuu olarak tanımlanır (Bowen, 1965). Bireylerin kendilerini asıl ailelerinden farklılaştırıp farklılaştırmamaları veya nasıl farklı- laştırdıkları çekirdek ailenin duygusal süreci ile ilişkilidir.
sonucu bireyin çevresindeki bireylere iyi ve kötü özellikler yansıtmasıdır. Ayırmayı kullanarak, bireyler kendi kaygılarını hatta nesneleri bile (örn., kendilerine yakın olan bireyleri) tahmin ederek kontrol edebilirler. Ancak bu savunma mekanizmasının eksik yönü gerçeğin çarpıtılmasına neden olmasıdır. Ayırma ortaya çıktığında, çocuklar (ve sonrasında onların yetişkin halleri) bir nesne (bir birey) hakkındaki duygularını gerçekçi bir bakış açısıyla bütünleştirmede başansız olurlar (Hafner, 1986). Örneğin, bir çiftin ilişkisinde eşlerden her biri gerçekçi olmayan davranış örüntülerini diğerine yansıtabilir. Bu tür bir yansıtma ilişkideki çarpıtmaya ek olarak, çatışmaya ve kargaşaya neden olabilir'. Bu şekilde davranan bireyler kişilerarası ilişkilerdeki karmaşıklık konusunda sıkıntı yaşayabilirler ve etkileşimlerinde olgun olmayan davramşlar gösterebilirler (Kernberg, 1976; Kohut, 1971
Reklam
Boşanma terapisi, çiftlerle psikolojik danışma çeşitlerinden biridir ve çiftlere fiziksel, psikolojik ve yasal olarak ayrılmalarına yardım etmeyi ifade eder. Boşanma durumlarıyla çalışan danışmanlar kişisel, ailevi ve diğer boşanmadan kaynaklanan so run ve zorluklarıyla danışanlarının etkili başedebilmesi için gerekli kuramsal donanım ve pratik-klinik stratejilere sahip olmalıdırlar (Rice, 2005). Boşanma terapisinin amaçları şunlardır: • Evliliğin sona erdiğini kabul etme • Boşanılan kişi ile boşanma sonunda sağlıklı bir şekilde ilişki kurabilme • Duygusal destek bulmak suretiyle makul düzeyde duygusal uyum sağlama • Dinsel ve tinsel kaygı ve huzursuzlukla (angst) başetme“ (Mun-ay, 2002) • Sonlanmakta olan evlilikte kendi payının farkına varma
Sadakatsizlik (infidelity) “temelde güvenin Hilalidir. Bir zamanlar güven duygusu için birincil kaynak olan bir ilişkinin artık güvenilir olmamasıdır" (Atkins ve Haynes, 2007, s. 41). Kavram birçok farklı şekilde tanımlanmakta ve çeşitli etkinlikleri ifade etmede kullanılmaktadır: "’ilişki yaşama,’ ‘evlilik dışı ilişki,’ ‘aldatma” 'cinsel birleşme,’ ‘oral seks,’ ‘öpüşme,’ ‘okşama,’ 'arkadaşlık ötesi duygusal bağlar,’ ‘arkadaşlıklar,’ ‘internet ilişkileri,’ ‘pornografi kullanımı’ ve diğerleri’” (Blow ve Hartnett, 2005b, s. 186). Şekli bir yana evlilikte sadakatsizlik, Amerikan toplumunda yaygındır. Araştırmalarda “erkek olmak tutarlı bir şekilde sadakatsizlikle ilişkili görülmektedir”
Çift Terapisi
Çift danışmasına başvurmanın çeşitli nedenleri olabilir. Çiftler, iletişimde eksiklikler, ekonomik zorluklar, öncelikler konusundaki fikir ayrılıkları ve -en yıkıcı olanlarından biri- sadakatsizlik gibi nedenle danışmaya başvurabilirler (Blow ve Hartnett, 2005a,b). Problem alanlarındaki çeşitlilik kadar evli veya evli olmayan çiftlerle çalışma yaklaşımları da geniş bir yelpazededirler. Hepsi evlilik ilişkisinin niteliğine (marital quality) odaklanır- yani, ilişkinin işleyişini ve “eşlerin bu işleyişe dair ne hissettikleri ve ondan nasıl etkilendiklerini” (Young, 2004, s. 159) irdelerler. Her ne kadar çiftlerin ilişkilerine ilişkin bir değerlendirme yapmak basit gibi görünse de, bunu yapmanın en az iki zorlaştırıcı faktörü vardır. Bunlardan biri ““evlilikle ilgili ifade edilen duygular an’ın (dönemin) olaylarından son derece etkilenir ve kısa süre içerisinde değişebilirler. ... ayrıca sorunlu ilişkileri olan bireyler kimi zaman bu durumlarını ifade etmeyebilirler “ (Lebow, 2005, s. 38).
AİLEDE DEĞİŞİMİN İPUÇLARINI ARAMAK Eğer psikolojik danışma iyi gidiyorsa bu kendini belli edecektir. Danışmanlar aile sistemini yakından izlemeli ve yeni yaşantı ve danışmadan aldıkları verilere göre kendisinde ayarlamalar/değişimler yapıp yapmadığını irdelemelidirler. Genellikle eğer değişim varsa, bunun örtük ve aşikâr işaretleri vardır. Mesela aile üyeleri birbirlerine karşı daha rahat davranıyor olabilirler; çatışma ve savunmacı davranışlarda azalma görülebilir; mizah ve iyi niyet davranışları artıyor olabilir. Ailelerde bu gibi değişimler görünüyorsa, o zaman aile danışmanı sürecin sonlara yaklaştığını ve orta safhanın bittiğini anlamalıdır. Bu gibi durumlarda aileler ve klinisyenler dikkatlerini ve çabalarını sonlandırma sürecine yöneltirler.
Reklam
Ailede ne gibi alt sistemler var?” (s. 137). Neredeyse her ailede alt sistemler vardır. Yani, ailenin bünyesinde daha küçük birimler; ebeveynler, çocuklar gibi yaş veya işlevden ötürü var olan gruplar vardır. Bu alt sistemleri ve bunların nasıl işlediğini fark etmek önemlidir. Bu alt sistemlerin bazıları iyi işler. Ama bazıları da ya günah-keçisi (scapegoat) olur ya da üçgen oluşturmaya (triangulated; örn., ailenin iki üyesi arasında sorun ve gerginliği hafifletmek için odaklanılan diğer kişi) başvururlar. Danışmanlar ancak alt sistemleri iyi bir şekilde tespit edip bunları etkili bir şekilde ele aldığında ailede daha açık ve sağlıklı iletişime olanak sağlayabilirler.
İkisi de korkularından haber veriyor şimdiye dünün gözüyle bakıyorken sevgiyle ve ölçülü kaygıyla kendileri ile yeni örüntülere yürüyorum
Sayfa 215
Toplumsal gerilemenin "belirtileri" olarak... insanların sorumluluklardan çok haklara odaklanmaları sayılabilir.
Sayfa 205
88 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.