Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tarihi, Kuram ve Uygulamaları

Aile Terapisi

Samuel T. Gladding

Aile Terapisi Gönderileri

Aile Terapisi kitaplarını, Aile Terapisi sözleri ve alıntılarını, Aile Terapisi yazarlarını, Aile Terapisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bizler trajedidense komediye daha fazla dayanabiliriz; çünkü komedide mükemmel olmak zorunda değiliz ve çektiğimiz acılarda yalnız değiliz; ve umutsuz duygusal halimizden ölüp-gitmemek için, zamanında değişebiliriz. Eğer gerçekten komik bakış açımıza derinliğine dalabilirsek, hayatın önümüze çıkaracağı hiçbir şeyi dayanılmaz bulmayız,
Sayfa 156
Aile geçmişi, sınırlar, yapı ve duygular gibi meselelerin ele alınmasında yapısal, stratejik, Bowen'ın kuramı ve yaşantısal aile danışmasını kullanma
Sayfa 113
Reklam
Birleşmiş ailelerle çalışan danışmanlar kendi yanlılıklarının ve algılarının farkında olmalıdırlar ve esnek bir kuramsal yaklaşım kullanmalıdırlar. Yapısal, yaşantısal ve kuşaklararası (transgenerational) (örn., Bowen) aile terapileri, bu ailelerin mücadelesini verdikleri sorunlara yardım etmede kullanılabilecek yaklaşımlardan üçüdür. Stratejik aile danışması yaklaşımının ritüellere yaptıkları vurgu, bu ailelerle çalışmada yararlanılması gereken terapötik bir araçtır.
Sayfa 112
“ölüm iliskiyi degil, yasami sona erdirir.”
Sayfa 79
Boşanma ile oluşan tek ebeveynli aileler, ebeveyn-çocuk ilişkisinde stres ve ödülü deneyimlemektedirler (Blaisure ve Geasler, 2000). Tek ebeveynli ailelerin ilk üç yılı en stresli zamanlarıdır, bu dönemde koruyucu ebeveynler için strese neden olan durum maddi kay- nakların ve sosyal ağların yeniden yapılanmasıdır (Morrison, 1995). Başarılı bir koruyucu [ç. notu: velayeti elinde bulunduran ebeveyn] ebeveyn olmak için en önemli nokta ebeveynin öz-güveninin yenilenmesidir. Tek ebeveynli ailelerdeki "velayeti olmayan ebeveyn'de strese neden olan durum, bir ebeveyn olarak çocuk(lar)la iletişim kurma ve sosyal ağların yeniden yapılanması için yollar aramaya devam etme çabasıdır. Bu çabalarında başarılı oldukları zaman "velayeti olmayan ebeveyn" olumlu yaşantılar deneyimlemektedir. Bu yaşantılar, yaratıcı problem çözme teknikleri oluşturma ve gözden geçirilmiş öz-güvenin elde edilmesini içer- mektedir. Carter ve McGoldrick (1988, s.22), boşanma yoluyla oluşan tek ebeveynli ailelerin aşamalarını kavramsallaştırmıştır
Sayfa 77
Kadın çamaşır yıkayıp çarşaf ütüler, bem-beyaz bir dünyada beyaz olmayandır günler anılar gibi gözden kaybolurken gündelik keşmekeşte duyguya yer yoktu. Adamsa, çim kesip ağaç budar, Derisi kendisininkinden koyu insanlarla çevrilidir Yalnız-beyaz adamın. Kadının kimi zaman umudu kırıldığında, rüyalarının gözden kaybolmamasının kavgasını verir, her zaman sıcak ütüsünden yükselen buhar gibi, zihninde her birine berraklık vererek isimler taktığı umutlarına seslenir. Adam da geleceğe bakar Ayrıntılı ve uzun koşturmacaya rağmen Kendisini sevenlerle dolu bir sahneyi düşünür ve ev diye hayal ettiği yerin resimlerini biriktirir
Sayfa 51
Reklam
“Hayatın erken öğlen saatlerinde, kırklı yaşlarda, genellikle, çiftlerin ilişkileri gömlek değiştirir. Ya eşler daha önce olamadıkları kadar yakınlaşırlar ya da aralarında giderek kocaman duygusal mesafeler oluşur.”
Sayfa 16
510 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Aile terapisiyle ilgili a’san Z’ye bütün yöntemleri içerisinde barındırıyor. Bu konuya ilgi duyanlara hem bir tarihçe hem de bir okul kitabı niteliğinde. Hangi yöntemin değerli olduğunu değil, yöntemleri tek tek anlatıyor. Çok sevdiğim bir kitap oldu. Temel kaynak olarak önerebileceğim bir eser. Evlilik önemli bir aile olgusu, evlenmek kolay ama bunları bilmeden yaparsan çok daha kolay. Kolay olan şeyler vasat olmaya mahkümdur.
Aile Terapisi
Aile TerapisiSamuel T. Gladding · Türk Psikolojik Dan. ve Reh. Derneği Yayınları · 201548 okunma
ADLERCİ TERAPİ madde istismarının olduğu ailelerle çalışmada, üyelerin cesareti kırılmış kişiler olduğu sayıltısına dayanır. Bundan dolayı, tedavi aile üyelerinin, özellikle de istismardan en çok etkilenmiş olabilecek üyenin, sosyal ilgilerini artırmaya yönelik olarak tasarlanmıştır (Odom, Snow ve Kem, 1999; Sweeney, 2009). Bu yaklaşımda aynı zamanda, madde istismarı sorunu bir hastalık olarak değil, sosyal bir sorun olarak yeniden çerçevelendirilir-. Sosyal ilgiyi ve dolayısıyla ailenin sağlığını ve işlevselliğini artırmanın bir yolu da, ebeveyn ve çocuklarla çeşitli yollarla çalışmaktır. Bu yaklaşıma göre, müdahalede başlıca yol, ebeveynleri, becerileri ölçüsünde ve özgüvenlerini artırmaya yardımcı olan bir grup içine dahil etmektir. Etkili Ebeveyndik İçin Sistematik Eğitim
Örneğin, deShazer kendi çalışmalarında çokça yararlı bulduğu beş müdahaleden söz eder (deShazer, 1985; deShazer ve Molnar, 1984): 1. “Şimdi ile bir sonraki görüşmemize dek şöyle bir gözlem yapman(ız)ı istiyoru(z)m, böylelikle görüştüğümüzde bana (bize) ayrıntılı bir şekilde anlatabilirsin(iz). Gözlemlemeni(zi) istediğim şey şu; hayatında (ailenizde, ilişkinizde) olan şeyler arasında hangilerinin olmaya devam etmesini istersin(iz)? “ (deShazer, 1985, s. 298). Böyle bir rica damşan/ailenin üzerinde çalışmak istediği sorundaki sürekliliği/devamlılığı görmesi için cesaretlendirir.
Reklam
STRATEJİK AİLE TERAPİLERİ Önemli Temsilcileri Stratejik terapilerin önemli temsilcileri arasında Milton Erickson, Paul Watzlawick, John Weakland, Richard Fisch, Jay Haley, Cloe Madanes ve James Keim bulunmaktadır. Kuramın Ana Hatları Tedavi pragmatik ve kısa süreli olmalıdır. İçgörü ve geçmiş yaşantılar tedavinin bir parçası değildir. Aile kurallan, aile dengesi, değiş- tokuşa dayalı etkileşim, yineleme (redundancy) prensibi, kişisel vurgu şekli, simetrik ve tamamlayıcı ilişkiler ve döngü- sel nedensellik davranışın temelini oluşturmaktadır.
Yapısal yaklaşımın üçüncü ayırt edici bir özelliği, şimdiye odaklanmasıdır. Geçmiş ve geçmişe ait örüntüler vurgulanmaz (Minuchin, 1974). Yapısal aile terapisi esasen geçmiş verileri önemsemez. Örneğin yapısalcılar, ailenin zaman içindeki tarihsel ya da gelişimsel dönüm noktalarına dikkatini vermek yerine ailenin şimdiki zamandaki yapısını zihinsel olarak hari- talandırırlar. Yapısal aile terapisinin dördüncü bir yönü, yaklaşımı bazen stratejik aile terapisinden ayırt etmenin güç olduğudur (Friesen, 1985; Stanton, 1981). Her iki yaklaşımda da, yıkıcı ve tekrarlayan güncel davranışları tanımlama ve engelleme üzerinde pragmatik bir vurgu vardır. Ayrıca iki yaklaşımda da oturumların içeriğinin aksine sürece odaklanılır.
KARŞILIKLI DEĞİŞ-TOKUŞ Davranışçı evlilik anlaşmaları genellikle karşılıklı değiş-tokuş prensibine dayanmaktadır. Nitekim, bu da eşlerden birinin diğer eş karşılığım yaptığı sürece bir işi yapmayı kabul etmesi demektir. Bir evin bakımı sırasında, eşlerden biri, diğer eş çamaşırları yıkarsa, bulaşıkları yıkamayı kabul edebilir. Bu tür anlaşmalarda her iki taraf da istediğini almaktadır. Böyle anlaşmalar (sözleşme/kontrat) yazılı olarak yapılırsa, genellikle şartlı sözleşme halini alırlar.
85 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.