Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Akıl, Ahlak, Eylem ve Ruh Üzerine Akşam Sohbetleri

Ebu Hayyan Tevhidi

Akıl, Ahlak, Eylem ve Ruh Üzerine Akşam Sohbetleri Hakkında

Akıl, Ahlak, Eylem ve Ruh Üzerine Akşam Sohbetleri konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
7.3/10
12 Kişi
63
Okunma
8
Beğeni
2.874
Görüntülenme

Hakkında

Dokuzuncu ve onuncu yüzyıllarda yaşamış, Arap nesir sanatının en büyük temsilcilerinden, felsefeci ve mutasavvıf olan Ebû Hayyân Tevhîdî’nin elinizdeki kitabı edebiyat, dil, felsefe, kelâm ve tasavvuf gibi birçok alanda eser vermiş yazarın başta ünlü hocası Ebû Süleyman Sicistânî olmak üzere çağdaşı olan ünlü bilginlerle yaptığı diyaloglardan veya önceki bilginlerin risalelerinden derlediği ve zaman zaman da kendi yorumuyla renklendirdiği konulardan oluşmaktadır. Kitabın esas temaları, ahlak, ruh ve insan eylemleridir. Yeni Platoncu felsefenin yoğun etkilerini taşıyan bu kitap, İslâm düşüncesinin oluşum safhalarında ruh, akıl ve eylem gibi konularda cereyan eden tartışmalara da bir ölçüde ışık tutmaktadır.
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 59 dk.Sayfa Sayısı: 176Basım Tarihi: 2020Yayınevi: Karbon KitaplarOrijinal Adı: el-İmta‘ ve’l-Muanese
ISBN: 9786257903073Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 49.4
Erkek% 50.6
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Ebu Hayyan Tevhidi
Ebu Hayyan TevhidiYazar · 2 kitap
Ebu Hayyan, tam adı ebu hayyan alî bin muhammed bîn el-abbas el-tevhîdi (d. 930, ? – ö. 1010, Bağdat), dinle felsefeyi uzlaştırmaya çalışmış iranlı filozoftur. Yaşamına ilişkin ayrıntılı bilgi yoktur. Nişabur ya da Şiraz’da doğduğu sanılır. Bağdat’ta dönemin ünlü bilginlerinden öğ­renim görmüştür. Din isteyenlerin felsefeye, felsefe isteyen­lerin dine başvurması gerektiğini savunan Ebu Hayyan’a göre, felsefenin konusunu Tanrı’nın varlığı ve birliği oluşturur. Felse­fenin akıl ile insanı bağdaştırarak bu sorun­ları çözümlemesi gerektiğini, Tanrı yardımı olmaksızın kesin gerçeğe ulaşılamayacağını, insan aklını yanılgıdan kurtarmanın yolu­nun Tanrı yardımıyla yetkinliğe ulaşmak olduğunu söylemiş, İslam dininin evrenle ilgili tüm görüşlerini benimsemiştir. Çağının bellibaşlı bütün düşünce sorunlarını incele­yerek, çözümü dinle felsefenin uzlaşmasın­da aramış ve nefs (ruh), akıl, doğa, Tanrı, tanrısal akıl, aklın etkinliği, edilginliği, Tanrı’nın bilinmezliği, bilme yeteneğinin sınırlan gibi sorunlar üzerinde durmuştur. Yirmiye yakın yapıtı arasında en önemlileri el-Mukabesat (ös ty), el-imta ve’l-Muanese Kitabü’s Sadaka ye’s-Sıddık, el-İşaretü’l- İlahiye, Riyazü’l-Ârifin, Risale fi Sufiye, Kitabü’l- Beşair ve’z-Zehair ile el-Muhaza- rat ve’l-Münazarat’tır.