Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Aklın Tarih Öncesi

Steven Mithen

Aklın Tarih Öncesi Gönderileri

Aklın Tarih Öncesi kitaplarını, Aklın Tarih Öncesi sözleri ve alıntılarını, Aklın Tarih Öncesi yazarlarını, Aklın Tarih Öncesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir arkeologa danışmak...
Bugünkü akıllarımız evrimsel tarihin bir ürünü oldukları kadar, bireyler olarak içinde geliştiğimiz ortamların da ürünle­ridir. Arkeologların büyük bir titizlikle yeraltından çıkartıp tanımla­dıkları o taş baltalar, kırık kemikler ve oyma heykelcikler bize aklın tarih­ öncesinden haber getirebilirler. O halde, eğer akıl hakkında bir şeyler öğrenmek isityorsanız, yalnızca psikologlara ve filozoflara başvurmayın: Bir arkeologa da danıştığınızdan emin olun.
Sayfa 257 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
İnsan Aklı...
İnsan aklı evrimin bir ürünüdür, doğaüstü yaratılışın değil.
Sayfa 245 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bilim...
Bilim, belki de sanat ya da din kadar tanımlanması zor bir olgudur.
Sayfa 243 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Bir bilgisayara benzeyen akıl.
Bir bilgisayara benzeyen akıl. Aslında konuyu daha belirginleştirmek için aklı bir yazılım olarak ve doğal seçilimi de bilgisayar programcısı - yani tasarımcı- olarak tanımlayabiliriz. Aslında her ikisi de yaygın analoji­ lerden başka bir şey değildir. Akıl/beyin kimyasal bir çorba olduğu kadar, aynı zamanda bir elektronik devreler dizisidir...
Sayfa 242 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Dilin, geniş bir kelime haznesi
Dilin, geniş bir kelime haznesi ve bir dizi gramer kuralından oluşan iki temel tanımlayıcı prensibinin evriminin, 500 000 ila 200 000 yıl önce meydana gelen ikinci beyin büyüme dönemiyle ilişkili olduğu sanılmaktadır.
Sayfa 238 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
İlk insanlar bir kez konuşmaya başladıktan sonra bir daha duramadılar.
İlk İnsanların kullandığı dil -250 000 yıl önceki insanlar için son derece karmaşık sayılacak bir kelime dağarcığı ve gramere sahip sosyal bir dil olarak nitelenmekle birlikte, bu dilin, örneğin hayvan davranışları ve alet yapımıyla ilgili dil “parçacıklarına da sahip olduğuna inanıyorum
Sayfa 213 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
40 000 yıl önce Avrupa’da ilk sanat eserleri üretildiğinde,
Esasen, 40 000 yıl önce Avrupa’da ilk sanat eserleri üretildiğinde, gerçekten de bir kültürel patlama olduğunu görüyoruz. Bana göre bu du­rum, teknik, sosyal ve doğal tarih zekâ alanları arasında oluşan yeni bağlan­tılarla açıklanabilir. Önceden birbirinden ayrı olan üç bilişsel süreç şimdi birlikte işlemekte ve adına görsel sembolizm ya da yalnızca sanat dediğimiz yeni bilişsel süreci oluşturmaktadır
Sayfa 187 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
100 000 yılönceden evvelki dönemden kalma aşıboyası,
Afrika’nın güneyindeki İlk İnsanlara ait buluntu alanlarından elde edilen -100 000 yılönceden evvelki dönemden kalma ve bir dü­zineden fazla olmayan aşıboyası, arkaik H. sapimslerin bedenlerini boyadıklarını anlatıyor olabilir. Ama bu davranışların sanatsal nesne üretiminin içerdiği sembolik davranışlarla eşdeğerli olduğuna inanmamızı gerektiren bir neden yoktur. İlk İnsanların akıllarında bulmamız gereken şey, algılanmış bir biçimin iz ya da imajını bilerek oluşturacak bir ka­pasitedir.
Sayfa 185 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Bireyin birlikte yaşamayı seçtiği kişilerin sayısı arttıkça, yaşam, biraz daha karmaşık hale gelir:
Sayfa 122 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Çocuklar ve Kuşların Dil Öğrenimi
Biyolog Peter Marler’m bir keresinde tanımladığı gibi, küçük çocukların dil öğrenim yolları ile küçük kuşların ötmeyi öğrenmeleri arasında çeşitli ve önemli benzerlikler bulunmaktadır. Her iki tür de seslendirmeyi yetişkinlerden öğrenmektedir. Her ikisi için de dil/ötüş öğrenmenin rağbette olduğu kritik bir dönem vardır. Yavru kuşların “altşarkısı” ile küçük çocukların gevelemesi arasında bir benzerlik var gibi görünmektedir.
Sayfa 101 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İyi bir arkeolog, toprağı kazmak için hiç acele etmez. Önce çağdaş dünyada ipuçları arar.
Sayfa 83 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Akıl düşünür, yaratır, hayal eder.
Akıl düşünür, yaratır, hayal eder. Bunlar bir bilgisayarın yapabileceği şeyler değildir. Bilgisayarlar yalnızca programların onlara yap dediklerini yapar; dört yaşındaki bir çocuk gibi yaratıcı olamaz. O halde, aklı bir sünger ya da bilgisayar olarak düşünmekle, belki de psikolojik açıdan, dünyayı düz görenlerle aynı yanılgıya düşmüş oluyoruz.
Sayfa 42 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Beyin donanım, akıl yazılımdır.
Aklın içine veriler aldığını, bunları işlediğini, sorunu çözdü­ğünü ve bedenlerimizin çıktıyı uygulamasının sağladığını düşünebiliriz. Beyin donanım, akıl yazılımdır.Ama kullanılan programlar hangileridir? Aklın, genellikle, güçlü ve genel amaçlı tek bir program kullandığını düşünürüz. Normal olarak, bu programı yalnızca “öğrenme” diye adlandınr, başka bir şey söylemeyiz.
Sayfa 41 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Geçmişteki insanların görünüşlerinin ya da davranışlarının nasıl olduğunu öğrenmek istersek bir müzeye gidebilir ve sergilenen insan fosillerine ya da taş aletlere bakabiliriz.
Sayfa 39 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Düşünce tarzımız ve bilgimiz...
Psikolog Leda Cosmides ve John Tooby’ye göre toplumbilimciler, aklı, içeriği olmayan, genel amaçlı bir öğrenme mekaniz­ması olarak değerlendirme eğilimindedirler. Doğumun hemen ardından akıl “boş bir liste gibidir” ve bizim dünya ile ilgili bil­gimiz ve düşünce tarzımız kültürümüz ara­cılığıyla elde edilir. Bu görüşe göre, biyolo­jik yapımızın akılsal özelliklerimiz üzerinde oynadığı rol kısıtlıdır.
Sayfa 19 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.