Alaaddin'in Problemi

2010
Kırmızı Yayınları
Orijinal Adı:
Aladins Problem. 1983

Ernst Jünger'in bu eseri az bilinen güzel kitaplar arasında kendisine rahatlıkla yer bulacak bir eser. açıkçası kitaba karşı beklentim oldukça düşüktü ama okudukça sevdim. olay akışında bir anda öyle bir konuya giriyor ki okuyucu ister istemez şaşkına dönüyor. ben döndüm. bu eserin bundan 50 yıl sonra filan çok daha insan tarafından keşfedilip hak ettiği yere geleceğini düşünüyorum. yazarın muhafazakar olması da genel okuyucu kitlesine ulaşmasını etkiliyor diye düşünmeden edemiyorum. monarşi övgüsü olsun, sol ideolojiye geçirmeler olsun biraz antipati yaratmış olabilir. kitapta entelektüel atıflar üstünkörü olsa da irdelenmeye açık. ayrıca dipnot olarak dionysos üzerinden yaptığı nietzsche eleştirisi oldukça dikkat çekici.
Puan vermedi·112 syf.·
2026 21. kitabı
“Emir yetkisi olmasa daha korkunç olacaktı.” Psikolojideki yüceltme savunması için harika bir cümle. Okuması keyifliydi fakat bir kitaptan çok mini bir dizi gibi hissettirdi. Herkesin hayatını merak eden biri olarak sanki yoldan geçen birinin hayatına birkaç saatlik kafamı uzatmışım gibi hissettim. Gerçekçiliği iyiydi. Özellikle aramayın ama önünüze düşerse mutlaka okuyun. Bu adamın bakış açısını sevdim! 7/10
2022 99. kitabı
1800lerin sonunda doğan yazar bir yüzyıla tanıklık etmiş dünya savaşlarını yaşamış ve 1998 yılında ölmüştür. Ben kitabı dinleyerek tamamladım ancak mutlaka edinip tekrar okumak istediğim bir kitap. Daha önce Çelik Fırtınalarında eserini okuyup beğenmiştim. Bu eserde ana tema insanın yalnızlığı ve yalnızlaştırılması. Yazar toplum, siyaset, kadınlar gibi bir çok konuda bir yaşam hikayesi üzerinden görüşlerini ve eleştirilerini dile getiriyor. Keyifli okumalar...
Alman Edebiyatı
Alaaddin'in ProblemiErnst Jünger · Kırmızı Yayınları · 201057 okunma
PENALTILARDA GELEN O GALİBİYET GOLÜ VAR YA...İŞTE O GOL; BU KİTAP!
·112 syf.·
2022 243. kitabı
Bernim için, mesela Yeraltından NotlarYeraltından Notlar karşısına kimi koysan kaybeder...gibi bir eserdir #k:125. Mesela çağdaşlardan Aptallarla Ne Yapmalı?Aptallarla Ne Yapmalı? gibi bir denemeyle başa çıkabilene de henüz rastlamadım. Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği, orkestranın zortladığı, şefin burun üstü düşüp burnunu kırdığı yere...; Alaaddin'in ProblemiAlaaddin'in Problemi sıkı dur... Yeraltından NotlarYeraltından Notlar ile kapışır hatta alır. (Böyle düşüneceğim aklıma gelmezdi ama öyle) Kaldı ki Ernst JüngerErnst Jünger karakter olarak hiç benim kalem değil. Zira; biraz Lejyon, biraz nazi mi değil mi belli değil, biraz liberal...ortaya karışık gibi bir karakter performansına sahip...Fakat kalemi öyle bir kullanır, karakterleri öyle yerlerde devreye sokar, onları öyle metinlerle konuşturur (veya kendi söyletir veya doğrudan anlatıcı olarak söyler) ki...üstüne söz kalmaz. EumeswilEumeswil 'de...bak ben böyle biriyim...sen benim yazdıklarıma bir göz at der...ama dikkate alınmaz. Neden...dediğim gibi yazarımız pek tekin değil herhalde ondan...ama... Alaaddin'in ProblemiAlaaddin'in Problemi işte bizim 'ama'mızdır. Hayret bunu nasıl büyük (veya yaygın) yayınevleri kaçırdı anlamak mümkün değil. Ama hem kırmızı yayınevi hem çevirmen Süheyla KayaSüheyla Kaya kendini aşan bir iş çıkarmış. Zaten başka yayınevi veya başka çevirmenle sakın okumayın...bunu alın. Bu sene neler okumadım...fakat Alaaddin'in ProblemiAlaaddin'in Problemi doksanıncı...ne doksanı...uzatmalarda...ne uzatması...penaltılarda gelen o gol oldu. İkinci defa okuyacağım garanti...ama eminim ki; on beşinci, otuzuncu defa da okusanız (on beş kesin okurum gibime geliyor) lezzetinden hiç yitirmeyen kıyıda köşede kalmış, değerini sıkı okuyanın, kaliteli edebiyatı bilenin anladığı az övülmüş ve az abartılmış bir (klasik) kitaptır.
2018 20. kitabı
Ernst Jünger'in kalbinin derinliklerinden koparıp tüm samimiyetiyle ortaya koyduğu üslubuna hayran kaldım. Kendisinden yola çıkıp bensizliğe doğru ilerleyen hikayesinin sonu okur için bir başlangıç yapmaya kışkırtıyor. Yazar'ın Nietzsche'den etkilendiği kısımlar çok bariz olsa da bu daha çok aynı davanın ortaklığını ve gönül birliğini yansıtan özgün bir eser.
10 point:)
2024 139. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2024 11:50
Yeryüzünde bir sürü güzel kitap var, bunu bir kez daha anladım. Kitap hakkında şimdiye kadar hiçbir bilgim yoktu, tesadüfen karşıma çıktı iyiki de çıkmış. Bir ordu mensubunun, orduyla, hayatla, tarih , aşk, mitos ve bir çok konudaki görüşleri ;ama ne görüşler, abartmak gibi olmasın kitabın tamamını alıntılayabilirsiniz, aforizmalardan ,tespitlerden beynim yoruldu açıkçası dünya tarihi ve hayatın yeniden kısa kısa okunması, gözden geçirilmesi gibiydi,hayran kaldım. İlerleyen zamanlarda kitabı tekrar okumaya çalışacağım çünkü bunu hak ediyor.
Edebiyat ve Felsefe Aşkı

Ernst JüngerYazar · 5 kitap
Ernst Jünger (d. 29 Mart 1895, Heidelberg, Almanya - ö. 17 Şubat 1998, Riedlingen, Almanya), Alman yazar. 17 yaşında evinden kaçtı ve Fransız yabancı lejyonuna girdi. Almanya'ya dönünce gönüllü subay olarak I. Dünya Savaşı'na katıldı ve yedi kez yaralandı. İlk yapıtlarında tanık olduğu savaşı ele aldı daha sonra toplumsal romanlar yazdı. "Yeni-ulusçuk"un önderi olan Ernst Jünger savaşı bir doğa yasası olarak görür. Nasyonal sosyalist anlayışın oluşmasında Jünger'in, nietzscheciliğinin'de bir payı olduğu söylenebilir. Romanlarında, içinde yaşamayı kabul ettiği bir toplumda bireyin haklarını koruma kaygısı sezilir. Kimi zaman Nazizme karşı örtülü bir saldırı, kimi zamanda varoluşsal Nihilizm 'in bir savunucusu olarak yarumlanmış bazı romanlarında II. Dünya Savaşı esnasında Fransa'da görüp yaşadıklarını yansıtmıştır. Ernst Jünger 1998 yılında Almanya'da 103 yaşında yaşama veda etmiştir.