Toplumsal Bir Başkaldırının Kısa Tarihçesi

İlk Yayın Tarihi:
1989
Etik Yayınları

2018 93. kitabı
Bu inanç kültürü hakkında merak edilen her şey ve günümüzdeki soruların hepsine bulabilinecek bir eser. Kültürel değerleri tarihi ve icra alanı konusunda ritüelleri konusunda geniş ve birinci elden bilgi içeriyor.
Din
2017 18. kitabı
Cemal Şener Alevi bir sosyolog. Hacim olarak küçük ancak içerik olarak büyük bir kitap olan Alevilik Olayı'nı yazarken Alevi kimliğinden sıyrılarak olması gerektiği gibi bir biliminsanı tarafsızlığıyla yaklaşıyor Aleviliğe. Kitap çok kapsamlı; Aleviliğin temellerinden tarihsel gelişim sürecine ve günümüze uzanan bir hat çiziyor ve anlaşılır, akıcı bir dille derli toplu bir biçimde okuyucuya bilgi veriyor.
Din
2021 174. kitabı
Kitabın adı:Alevilik olayı (Toplumsal Bir Başkaldırının Kısa Tarihçesi) Yazarın adı:Cemal Şener Okuyanın adı:Sıdıka Topal Sayfa sayısı:208 Güzel bir araştırma kitabı okudum. Tarihin derinliklerine inerek araştırmış. İkiz kardeşten gelen iki ayrı insanlık. Biri iyi biri kötü. İyi olan Hz. Muhammed ve O'nun damadı Hz. Ali ve Ehlibeyti. Kötü taraf bunlara ellerinden ne kötülük geliyorsa yapmışlar küçük büyük demeden kırıp geçirmişler. Öncesinde bizim fediğiklerimizi yapacaksınız demişler yapmayınca... Sonrasında da Müslümanı diye caka satıyorlar halen öyle değil mi kadın çocuk demeden tacizde işkencede bulunmuyorlar mı. Olmaz olsun böyle Müslümanlık...
2022 6. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2022 00:11
Cemal Şener'in yazmış olduğu Alevilik Olayı kitabının sonuna geldim, Popüler kültürde Aleviliğe giriş 101 de denebilir kanımca.Alevi bir ailede, kültür içinde fakat cemden ve dedelerden uzak büyümüş bir Aleviyim.Belirtmek isterim çünkü yorumum ne derece objektif olur siz içsel değerlendirmenizle başbaşasınız. Tarih öğrendikçe bilinci oluşan bir kavram benim için.Hep merak ve gizem dolu.Alevilik ve tarihi ise kendi bilgim, din dersi bilgileriyle oluşmuş fikrimden ve birkaç cem, dede ve cenaze deneyimimden ibaret. Annemin İstanbul'a ilk geldiği zamanlar o karmaşanın anlam arayışıyla ulaştığı bu kitap yıllarca rafta durdu ve belli bir yaşa kadar okumama izin verilmedi.Neden? Çünkü bazı bilgiler için pişmek gerekir.İyi ki de öyle yapmış.Düşmanca,bölüştürülmek için değil eğitimli kimliğimle yaklaşabiliyorum şimdi. Kitaba gelecek olursak... Öncelikle emeğine saygıdan şapka çıkartıyorum Cemal Şener'in. Onca bilgiyi toplamak, incelemek, kanıtlar sunmak farklı kaynaklar vb. Tek kelimeyle :Saygı. Kitapta ilk günden bugüne Alevilik olayını algılayabileceğiniz, zihninizde belli bir zemine oturtturabileceğiniz akıcılık ve gerçeklikle yazılmış bir anlatım var. Konu Alevilik olunca kaynak boldur ama hep karmaşadır ya hani hep bi havadadır kulaktadır bilgiler bu kitap ondan kurtarıyor okuyucusunu ve okuyanına temel düzeyde bir bilgi veriyor boğmadan.En sevdiğim yanlarından biri de tarzındaki 'bak dahasına ulaşmak istersen' diye açılmış bir pencere gibi alıntılar oldu.Ve benim için müthiş kapılar açtı. En çok paylaşım yaptığım kitapta oldu çünkü defalarca okumak istiyorum o cümleleri. Belki bencilce ama sizin için değil kendim için yazdım onları. Örneğin taze bitirmişken aklımda en çok kalanlardan biri beş vakit namazın Kur'an da geçmeyip Hz. Ömer zamanından beridir olması. Bu sadece
Alevilik OlayıCemal Şener · Yön Yayınları · 198958 okunma

Cemal ŞenerYazar · 16 kitap
1951 Erzincan Merkez – Güllüce doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Erzincan'da tamamladı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nde ''Erzincan'ın Demografik Yapısı'' tezi ile lisans, İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi'nde ''Çerkes Ethem Olayı'' tezi ile yüksek lisans yaptı. Bu yıllarda Yeni Ortam gazetesindeçalıştı. Çeşitli sendikalarda eğitimcilik yaptı. Alevilik Olayı'nı doktora çalışması olarak sürdürürken, YÖK nedeni ile İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nden 1983'te ayrıldı. 1990'lı yıllarda Güneş ve Cumhuriyet Gazetesi'nde dizi yazılar ve köşe yazıları yazdı. Bunu bazı eğitim kuruluşlarında basın ve halkla ilişkiler yöneticiliği yapması izledi. Daha sonra ANT Yayınları'nıkurdu. Cem, Nefes, Şahkulu Sultan ve Karacaahmet Sultan dergilerinde yayınyöneticiliği yaptı.