Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aliya İzzet Begoviç

Recep İhsan Eliaçık

Aliya İzzet Begoviç Gönderileri

Aliya İzzet Begoviç kitaplarını, Aliya İzzet Begoviç sözleri ve alıntılarını, Aliya İzzet Begoviç yazarlarını, Aliya İzzet Begoviç yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
''"Evet ben de korkuyorum ama yürümemi gerektiren sebepler, korkmamı gerektiren sebeplerden daha fazla." Aliya İzzet Begoviç
Müslümanlar dünyaya egemen olmakla değil; Allah’ın yolunda adaletin kavgasını vermekle mükelleftir…
Reklam
Ve her şey bittiğinde, hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır!
Bilim nerede olursa olsun hep aynı, mutabık, hareketsiz ve sabit olan şeyleri keşfeder; sanat ise "durmadan yeniden vücuda gelmek" demektir. Sanayiye mahsus olan seridir; hâlbuki sanata mahsus olan orijinaldir. Bilim keşfeder, sanat yaratır. Bilimin keşfettiği uzak bir yıldızın ışığı bundan evvel de vardı. Sanatın bizi aniden aydınlatan ışığı ise sanatın kendisi tarafından o anda yaratılmış olur. Sanat olmadan o ışık asla meydana gelmez. Bilim mevcut olanla uğraşır; sanat ise vücuda gelmenin kendisidir. Bilim kanunları keşfedip onlardan yararlanmak ister, sanat eseri ise tam tersine, kâinattaki düzeni araştırmadan yansıtır.
Kültürün taşıyıcısı insandır, uygarlığın taşıyıcısı ise toplumdur. Kültür gayesi terbiye sayesinde kendi kendine hâkim olmak; uygarlığın gayesi ise bilim sayesinde tabiata hâkim olmaktır. İnsan, felsefe, sanat, şiir, ahlak ve inanç kültüre aittir. Devlet, bilim, şehirler ve teknik ise uygarlığın hususiyetleridir. Uygarlık eğitir, kültür aydınlatır. Biri öğrenmeyi, diğeri meditasyonu düşünmeyi ister.
Begoviç'e göre tüm kültür, dinin insan üzerindeki veya insanın kendi üzerindeki tesirinden ibarettir; bütün uygarlık, zekânın tabiat ve dış dünya üzerindeki tesiri demektir. Kültür; "insan olmak hüneri", uygarlık ise; işlemek, üretmek, yönetmek, şeyleri daha güzel yapma maharetidir. Kültür; "durmadan kendini yaratmak", uygarlık ise; "dünyayı durmadan değiştirmek"tir. Burada insan-nesne, hümanizm-şintoizm (insancılık-nesnecilik) zıddiyeti söz konusudur.
Reklam
Kadınların yaşama tarzlarını ve sorunlarını anlamaya çalıştım. Erkek olduğum için Tanrı'ya şükran borçluydum ve kadınlara, yani insanlığın daha az şanslı olan kısmına karşı bir dayanışma borcum varmış gibi geliyordu.
157 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.