"Bu kitap gerçek bir hayat hikayesi değil de hayal ürünü bir roman olsaydı, bazılarımız onu, kesinlikle çok abartılı bulacaktı...
Bilge Kral Aliya, sıradan bir Boşnak ailesinde doğmuş sıradan bir çocuktu. Fakat onu sıradışı yapacak sevgi ve merhamet dolu bir kalbi, cesaret ve kararlılık dolu bir karakteri vardı.
Daha çok küçük yaşından itibaren dinine sahip çıkmış ve büyüdüğünde de inandığı değerler uğruna her türlü fedakarlığı göstermişti.
Ülküsü ve inandığı dava uğruna Yusuf Peygamber gibi zindana düşmüş ve sonrasında ülkesinin lideri olmuştu.
Ömrü boyunca birçok acı, çile ve hasret ile imtihan olmuş ama hayallerinden hiçbir zaman vazgeçmemişti. Onun için bir sevda hatta gizli bir yara olan Bosna diyor, ona özgürlük getirmek istiyordu. Bunu da sevgisi ve emeği ile başarmış ülkesine bağımsızlığını getirmişti.
Bilge Kral sadece kendi hayatı için yaşamış olsa sadece 78 yıllık bir huzur yakalayabilirdi. Ama o milletin kaderi için çalışmayı tercih etmiş, bütün Boşnaklar'ın mutluluğunu kendi mutluluğuna tercih etmiş ve böylece sonsuz saadetin kapılarını aralamıştı. İşte hayat böylesi kutsal bir amaca hizmet edince kıymetleniyordu. Çekilen elemler de er ya da geç son bulup geriye lezzet veren dakikalar kalıyordu. İşte Aliya'da hakka yürürken yüzünde elemlerden geriye kalan o lezzetin tebessümü vardı."
Mekanın cennet olsun Bilge Kral
Aliya destanı yazılacak bir kraldır. Böyle bir hayat şeçmeme gibi bir şansı varken Bosna'nın bağımsızlığı için mücadele etmiştir ve kitaptan çıkaracağım bir derste şudur ki:
AZİM VE SABIR MUHAKKAK BAŞARIYI GETİRİR!
Bu kitap sayesin de Aliya izzet Begoviç 'in İSLAM uğruna neler ile mücadele ettiğini ,
çocukluk ve gençlik yıllarında bizim şimdi ki gençler gibi olmadığını ruhunun vatan ve millet aşkı ile dolup taştığını öğrendim
Geçen sene okudum.Mesut hoca sagolsun çok bilgi veren bir kitap getirmis.Kendim açikçasi severek okudum tavsiye ederim.insallah birgun okuyup beni anlarsiniz
İnsanlık başka bir şey insan olmak daha başka birşey di.o hem insanlık yaptı hem de insan oldu.Avrupanin göbeğinde savaş ölünce değil düşmana benzeyince kaybedilir felsefesiyle hareket etti. Kudüs toplantısında BM de tarafsız kalan bir topluma liderlik etti... Bence kemikleri sizladi... sanırım savaşı Bosna Hersek kaybetti...son durum bu... Arife tarif gerekmez...
Çocuklara ve gençlere yönelik bir kitaptı. İçinde resimler de var. Bu yüzden Bosna Hersek olaylarını daha detaylı öğrenmek için yeterli değil, hemen okuyup bitirebilecek bir kitap. Aliya İzzetbegoviç ve cesur halkını rahmetle anıyorum. Çok büyük bir zorluk yaşamışlar Avrupa'nın göbeğinde ve 1992 yılı... Avrupa'nın sessiz kalması o Hollandalı askerlerin de yaptıklarını okuyunca sinir krizi geçiriyor insan.
Aliya izzetbegoviç gerçekten de tam bir BİLGE KRAL .O her zaman dini yani müslümanlığı seçmiş biri. Kendini düşünmeyip her zaman ülkesi için çabalayan biridir. Her zaman ciddi ve kararlı biri. Bu kitabı herkese tavsiye ederim ,keşke yaşasaydı bilge kral.
Kitapta genel olarak; Aliya’nın çok sevdiği Bosna Hersek’in parçalanmaması için verdiği mücadeleyi, ölümü zaman zaman bir kurtuluş olarak gören Bosna halkının çok zor geçen savaş yıllarını kelimenin tam anlamıyla acı bir şekilde hissedeceksiniz.
bumesele.com/aliya-izzetbego...
Ömrünü islama adamış, bu konuda büyük mücadeleler vermiş bu büyük dava insanının hayatı kaleme alınmış bu kitapta.
Gerek anlatım yönünden gerek yazım yalnışları yüzünden pek beğenmesem de sırf bu büyük insan için bile okunabilecek bir kitap.
9 yaş ve üzeri her genç bu kitabı büyük bir keyifle okuyabilir.
1986’da Tokat’ta doğdu. 2008 yılında İstanbul Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü bitirdi ve ardından İngiltere’ye yerleşip üç yıl öğretmenlik yaptı. 2012 yılında Keele Üniversitesi Politika ve Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisansını tamamlayan yazarın, Türkiye ve İngiltere’de çeşitli dergilerde makale ve denemeleri yayınlandı. Yazı çalışmalarını aralıksız sürdüren yazar, evlidir ve şu an Londra’da yaşamaktadır.