Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Uzay Bilimleri ve Astronomi Dergisi

All About Space - Sayı 1 - 2020/01

All About Space

All About Space - Sayı 1 - 2020/01 Sözleri ve Alıntıları

All About Space - Sayı 1 - 2020/01 sözleri ve alıntılarını, All About Space - Sayı 1 - 2020/01 kitap alıntılarını, All About Space - Sayı 1 - 2020/01 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Evrenin Yaşını Nasıl Hesapladık?
Evrenin Yaşını Nasıl Hesapladık? Edwin Hubble evrenin genişlediğini keşfettikten sonra bilim insanları evren büyüyorsa, bir zamanlar çok küçük olması gerektiğine hükmettiler. Evrenin yaşını hesaplamak için evrenin genişleme tarihçesine bakmamız gerekli. Evrenin genişleme hızı içeriği tarafından belirleniyor. Son birkaç onyılda bilim insanları evrenin içeriğini ölçmeye başladı, buradan da genişleme tarihçesini çıkartmaya çalışıyorlar. Bunu başarmak için farklı astronomi gözlemleri gerekiyor. En önemlisi de evrende yaratılan ilk ışığın, kozmik mikrodalga arka plan ışımasının gözlemlenmesi. Evrenin şu anki genişleme hızına bakan kozmologlar genişlemenin ne kadar zamandır sürdüğünü tespit ettiler. Ortaya çıkan rakam, 13,8 milyar yıl.
“Bence henüz her şeyin teorisini bulmaya çok ama çok uzağız.” Sabine Hossenfelder
Reklam
Mars
Mars’ın rengi neden kırmızıdır? Mars'ın kırmızı görünmesinin nedeni yüzeyinde ve atmosferinde bol miktarda bulunan ince, kırmızı renkli tozdur. Bu tozun inceliği mikron seviyesindedir ve atmosferde neredeyse sürekli olarak asılı durur. Yere düşen tozlar da bütün Mars yüzeyini kaplar. Mars'taki toz döngüsü gezegenin belli bölgelerinde kalın toz tabakalarının birikmesine neden olur. Tharsis, Elysium ve Arabia Terra gezegenin yaklaşık yüzde 20'sini kaplar ve üzerinde metrelerce kalınlıkta bir toz tabakası bulunur. Mars'a olası iniş noktaları belirlenirken bu bölgelerden uzak duruluyor, zira uzay aracının tozun içine gömülmesi istenecek en son şey. Örneğin zamanında Mars'a iniş yapan NASA'nın Viking 1 uzay aracının ayakları tamamen toza batmıştı. Mars'ta periyodik olarak toz fırtınaları ortaya çıkar ve yüzeydeki toz kalıp atmosferin içine karışır. Sözünü ettiğimiz bölgelerde bu toz atmosferde o kadar büyük bir yoğunluğa ulaşır ki, Güneş'i tamamen kapatır. NASA'nın Opportunity yüzey araştırma aracının sonunu böyle bir toz fırtınası getirmişti. Toz fırtınası söz konusu olduğunda yörüngedeki yapay uydulardaki kameralar da Mars yüzeyini görüntüleyemiyor. Mars'ın büyük kısmı bazalt kayadan oluşuyor. Tozun kırmızı renkli olmasının nedenlerinden biri de demir içeren minerallerden gelen hematit ve benzeri oksitleyici malzeme, yani pas.
Bütün Alıntılar
İlk defa bir beyaz cücenin etrafında bir gezegen keşfedildi 12 “Bence henüz her şeyin teorisini bulmaya çok ama çok uzağız.” Sabine Hossenfelder 23 Mavi yıldızlar en sıcak yıldızlardır. Yüzey sıcaklıkları 12.000 Kelvin'e kadar çıkabilir. Çok nadir bulunurlar, evrendeki 3 milyon yıldızdan sadece bir tanesi mavidir. 91
Mavi yıldızlar en sıcak yıldızlardır. Yüzey sıcaklıkları 12.000 Kelvin'e kadar çıkabilir. Çok nadir bulunurlar, evrendeki 3 milyon yıldızdan sadece bir tanesi mavidir.
Geçen yıl içerisinde fizikçi Michio Kaku 2100'de her şeyi açıklayacak bir teorinin üretileceğini düşündüğünü söyledi. Peki bu teori nasıl bir şey olacak ve gerçekten de böyle bir teorinin olabilme ihtimali var mı?