Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Uzay Bilimleri ve Astronomi Dergisi

All About Space - Sayı 1 - 2020/01

All About Space

All About Space - Sayı 1 - 2020/01 Gönderileri

All About Space - Sayı 1 - 2020/01 kitaplarını, All About Space - Sayı 1 - 2020/01 sözleri ve alıntılarını, All About Space - Sayı 1 - 2020/01 yazarlarını, All About Space - Sayı 1 - 2020/01 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
98 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
60’lardaki uzay yarışının o efsanevi temposu, yaşı tutan kişiler tarafından hayranlıkla hatırlanıyor. Günümüzde uzayda başarı elde etmek hala prestijli bir konu. Fakat geçen yarım yüzyılda dünya değişti ve artık şartlar eskisinden çok farklı. Her şeyden önce eski iki kutuplu politik ortam, yerini dünya devletlerinin uzay çalışmalarında iş birliği yaptığı böylece kaynakların daha verimli kullanılabildiği bir zemine bıraktı. Eski uzay yarışının iyi tarafları vardı elbette fakat yarışta öne geçebilmek adına yapılan bazı hamleler ve aceleye getirilen kararlar yüzünden hayatlarını kaybeden insanlar (ve hayvanlar) da oldu. 60’lardaki uzay yarışının iki temel motivasyon kaynağı vardı: Prestij ve keşfetme arzusu. Günümüzde bunlara ülkelerin bireysel kazanç planları da eklendi. Yeni keşifler yaparak tarihe adını yazdırmak güzel ama buna ek olarak değerli madenler elde edebilmek de hiç fena olmazdı değil mi? Bu yeni motivasyon kaynağının uzay projelerinin sürdürülebilirliği açısından avantaj sağladığı çok açık. Peki asteroitlerdeki ya da kuyruklu yıldızlardaki değerli madenleri nasıl elde edeceğiz? Bunları açığa çıkardıktan sonra dünyamıza mı indireceğiz yoksa uzaydaki belli noktalarda konuşlanan tesislerde mi işleyeceğiz? Bu gibi soruların cevaplarını bulacağınız harika bir yazımız var bu ay. Öyle ya da böyle asteroit madenciliği yakın gelecekte popüler olacak ve bu da uzay yarışında ciddi bir vites artışına sebep olacak. Önümüzdeki 20 yıl içinde gerçekleşecek şaşırtıcı keşiflere hazır olun!
All About Space - Sayı 1 - 2020/01
All About Space - Sayı 1 - 2020/01All About Space · Doğan Burda Dergi Yayıncılık · 202051 okunma
Bütün Alıntılar
İlk defa bir beyaz cücenin etrafında bir gezegen keşfedildi 12 “Bence henüz her şeyin teorisini bulmaya çok ama çok uzağız.” Sabine Hossenfelder 23 Mavi yıldızlar en sıcak yıldızlardır. Yüzey sıcaklıkları 12.000 Kelvin'e kadar çıkabilir. Çok nadir bulunurlar, evrendeki 3 milyon yıldızdan sadece bir tanesi mavidir. 91
Reklam
Mavi yıldızlar en sıcak yıldızlardır. Yüzey sıcaklıkları 12.000 Kelvin'e kadar çıkabilir. Çok nadir bulunurlar, evrendeki 3 milyon yıldızdan sadece bir tanesi mavidir.
“Bence henüz her şeyin teorisini bulmaya çok ama çok uzağız.” Sabine Hossenfelder
Kasım Ayı Okuduğum Eserler
Hedef: 30 Okunan: 120 Okuduğum Eserler: 1-
Ömer Seyfettin
Ömer Seyfettin
&
Bahar ve Kelebekler
Bahar ve Kelebekler
2- https://1000kitap.com/kitap/diyanet-dergisi-aile-eki-kasim-2018--141370 3-
Ayfer Tunç
Ayfer Tunç
& https://1000kitap.com/kitap/suzan-defter--265938 4-
Alıntı ve İncelemelerim
Ömer Seyfettin
Ömer Seyfettin
&
Bahar ve Kelebekler
Bahar ve Kelebekler
İnceleme: #143205239 Alıntılar: #143205737 https://1000kitap.com/kitap/diyanet-dergisi-aile-eki-kasim-2018--141370 İnceleme: #143214302 Alıntılar:
Reklam
·
Puan vermedi
Türkideki ilk uzay ve astronomi dergısı olan All About Space özellıkle bilim ailesıne yenı bir renk katması dolayısıyla begendiğim bir dergi. Çevirlerde yumuşak bir dil kullanılması da cabası. Bu sayıda özellikle Jüpiter ve dünyaya carpmaya meyilli astroitler karsımıza ayrıntılı şekilde cıkıyor ve her zamanki gibi gizemi bir türlü çözülemeyen arılar bu sayıda da yer alıyor...
All About Space - Sayı 1 - 2020/01
All About Space - Sayı 1 - 2020/01All About Space · Doğan Burda Dergi Yayıncılık · 202051 okunma
98 syf.
10/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
All About Space
Türkiye'nin aylık periyotta yayınlanan ilk Uzay Bilimleri ve Astronomi dergisi olan All About Space, öncelikle kozmolojik olaylara, astronomik ipuçlarına ve astronomik keşiflere odaklanan aylık popüler bir bilim dergisi. Dergi, çarpıcı görüntüler ile her yaştan okuyucuya bilgi ve ilham vermek için Güneş Sistemi'nden muhteşem bir yolculuğa
All About Space - Sayı 1 - 2020/01
All About Space - Sayı 1 - 2020/01All About Space · Doğan Burda Dergi Yayıncılık · 202051 okunma
Mars
Mars’ın rengi neden kırmızıdır? Mars'ın kırmızı görünmesinin nedeni yüzeyinde ve atmosferinde bol miktarda bulunan ince, kırmızı renkli tozdur. Bu tozun inceliği mikron seviyesindedir ve atmosferde neredeyse sürekli olarak asılı durur. Yere düşen tozlar da bütün Mars yüzeyini kaplar. Mars'taki toz döngüsü gezegenin belli bölgelerinde kalın toz tabakalarının birikmesine neden olur. Tharsis, Elysium ve Arabia Terra gezegenin yaklaşık yüzde 20'sini kaplar ve üzerinde metrelerce kalınlıkta bir toz tabakası bulunur. Mars'a olası iniş noktaları belirlenirken bu bölgelerden uzak duruluyor, zira uzay aracının tozun içine gömülmesi istenecek en son şey. Örneğin zamanında Mars'a iniş yapan NASA'nın Viking 1 uzay aracının ayakları tamamen toza batmıştı. Mars'ta periyodik olarak toz fırtınaları ortaya çıkar ve yüzeydeki toz kalıp atmosferin içine karışır. Sözünü ettiğimiz bölgelerde bu toz atmosferde o kadar büyük bir yoğunluğa ulaşır ki, Güneş'i tamamen kapatır. NASA'nın Opportunity yüzey araştırma aracının sonunu böyle bir toz fırtınası getirmişti. Toz fırtınası söz konusu olduğunda yörüngedeki yapay uydulardaki kameralar da Mars yüzeyini görüntüleyemiyor. Mars'ın büyük kısmı bazalt kayadan oluşuyor. Tozun kırmızı renkli olmasının nedenlerinden biri de demir içeren minerallerden gelen hematit ve benzeri oksitleyici malzeme, yani pas.
Evrenin Yaşını Nasıl Hesapladık?
Evrenin Yaşını Nasıl Hesapladık? Edwin Hubble evrenin genişlediğini keşfettikten sonra bilim insanları evren büyüyorsa, bir zamanlar çok küçük olması gerektiğine hükmettiler. Evrenin yaşını hesaplamak için evrenin genişleme tarihçesine bakmamız gerekli. Evrenin genişleme hızı içeriği tarafından belirleniyor. Son birkaç onyılda bilim insanları evrenin içeriğini ölçmeye başladı, buradan da genişleme tarihçesini çıkartmaya çalışıyorlar. Bunu başarmak için farklı astronomi gözlemleri gerekiyor. En önemlisi de evrende yaratılan ilk ışığın, kozmik mikrodalga arka plan ışımasının gözlemlenmesi. Evrenin şu anki genişleme hızına bakan kozmologlar genişlemenin ne kadar zamandır sürdüğünü tespit ettiler. Ortaya çıkan rakam, 13,8 milyar yıl.
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.