Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alman İmparatorluğu'nun Doğu Siyaseti Çerçevesinde Kafkasya Politikası (1914-1918)

Mustafa Çolak

Alman İmparatorluğu'nun Doğu Siyaseti Çerçevesinde Kafkasya Politikası (1914-1918) Gönderileri

Alman İmparatorluğu'nun Doğu Siyaseti Çerçevesinde Kafkasya Politikası (1914-1918) kitaplarını, Alman İmparatorluğu'nun Doğu Siyaseti Çerçevesinde Kafkasya Politikası (1914-1918) sözleri ve alıntılarını, Alman İmparatorluğu'nun Doğu Siyaseti Çerçevesinde Kafkasya Politikası (1914-1918) yazarlarını, Alman İmparatorluğu'nun Doğu Siyaseti Çerçevesinde Kafkasya Politikası (1914-1918) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
336 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
II. Wilhelm Dönemi ve Savaş Sonrası Kafkasya - Alman İlişkileri
Almanlar'ın Kafkasya'da önce Ruslar aleyhine, Rus Çarlığı savaştan çekildikten sonra da (1917) bölgenin yeraltı ve yerüstü kaynaklarını ele geçirmek için Kafkasya'da girdiği bir nüfuz savaşını konu alan kapsamlı bir eser. Kitapta ilgi çekebilecek başlıca hususlardan biri de karşılıkla güven esasına dayanan Osmanlı - Alman dostluğunun çıkar çatışmasına uğranıldığı an nasıl bir krize dönüştüğüdür. Bu iki millet yer yer omuz omuza savaştıktan sonra birbirlerine karşı siyasi ve fiili harekatlar yapmışlardır. Şahsım adına bu kitabın en ilginç olayları da bu anlaşmazlıklardı. Kısacası, Birinci Dünya Savaşı, son dönem Osmanlı veyahut Alman İmparatorluğu tarihlerini merak edenler için kesinlikle şans verilmesi gereken bir eser.
Alman İmparatorluğu'nun Doğu Siyaseti Çerçevesinde Kafkasya Politikası (1914-1918)
Alman İmparatorluğu'nun Doğu Siyaseti Çerçevesinde Kafkasya Politikası (1914-1918)Mustafa Çolak · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 20062 okunma
Türkiye Mançurya sınırına kadar, Hindistan'a ve hatta Japonya'ya kadar bütün Doğunun anahtarı konumunda olduğu için, her şeyden önce Türkiye'yi öğrenmeye çalışmak ve onu kazanmak gerekir. Kim Türkiye'yi kazanırsa bütün Doğuyu kazanır.
Reklam
Kafkasya gerek yer altı madenleri ve gerekse ham petrol rezervleriyle Alman İmparatorluğu'nun ihtiyacını fazlasıyla karşılayabilecek düzeydeydi. Bu ekonomik potansiyelin yani sıra, Kafkasya'daki demografik yapının Alman İmparatoru II. Wilhelm'in dış politikasına uygunluğuna, Kafkasya'nın stratejik ve politik önemini de eklersek, Almanya'nın Kafkasya'ya olan ilgisinin nedenini genel bir çerçeveye oturtmuş oluruz. Nitekim Kafkasya'da II. Wilhelm'in "İslam Politikasını" uygulayabileceği Müslüman nüfus mevcuttu ve ayrıca Müslüman olmayan Gürcülerin büyük çoğunluğu da Alman İmparatorluğu'na sempati ile bakıyorlardı. Ayrıca Kafkasya, hem Birinci Dünya Harbi'nde Almanya'nın karşısında yer alan Rus Çarlığı'nın sömürgesi durumunda hem de Orta Asya pazarına ve İngiltere'nin önemli sömürgelerinden biri olan Hindistan'a uzanan yolda köprü konumundaydı. II. Wilhelm'e göre Almanya'nın "güneşteki yerini" alabilmesi için rakipleri olan İngiltere ve Rus İmparatorluklarını mağlup etmesi gerekiyordu. Bunun da yolu bu ülkeleri sömürgelerinde vurmaktan geçiyordu. Kafkasya hem Rusya'nın sömürgesi olması itibariyle hem de İngiltere'nin sömürgesi olan Hindistan'a uzanan yol üzerinde bulunmasından dolayı önemli bir kavşak durumundaydı.