Altmış Yılın Hikayesi

Mehmet Çınarlı
0/10
0 Kişi
2
Okunma
Beğeni
810
Görüntülenme
"Düşünüyorum, o hâlde varım" sözüne paralel olarak, ben de "Hatırlıyorum, o hâlde yaşamışım" diyorum. Ama, hafızanın da -insandan insana değişen-bir dayanma gücü var. Birçok şey, uzun veya kısa bir zaman sonra, hafızadan silinip gider. Bilinmez, hatırlanmaz olur. ... 1932'den 1992'ye kadar, altmış yıl boyunca tanıyıp da, bu kitapta sözünü ettiğim kimselerin çoğu -maalesef- şimdi hayatta değil. Hepsine Tanrı'dan rahmet dilerim. Kendilerinden söz etmem gerektiği hâlde edemediği dostlarımın, giderilmesi elimde olmayan bu eksiklikten dolayı beni bağışlayacaklarını umuyorum. Mehmet Çınarlı Yayıncının Notu: "Altmış Yılın Hikayesi" baskıda iken 17 Ağustos depreminde yazarımız Mehmet Çınarlı'yı Yalova'da kaybettik. Kendisi bu son eserini göremeden aramızdan ayrıldı. Kendisine Allah'dan rahmet, ailesine, dostlarına ve okuyucularına başsağlığı dileriz. Kitabevi
368 sayfa

Yorumlar ve İncelemeler

368 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Hatıralarını yazmaya başladığında elbette bilemezdi bunların son hatırları olduğunu.Bilseydi, tamamını yazardı hatıralarının.Bunları okumak, bir dönem Türk şiirinde sarsıntılar yaşamış ve Hisarcılar adlı bir hareketin içinde tarihselci anlayışı benimsemiş bir şairi tanımanın ne büyük bir anlamı olduğunu öğretir her şeyden önce.Yakın dönem şiirimizde, siyasetimize koşut olarak sallanan yapı, aklı başında aydınlar gurubunu doğurmuştu.Onların samimiyet yüklü bir neferiydi Çınarlı.Hayat hikayesi okumak, bir dönemin tarihini en gerçekçi okumak gibi gelir bana.Ama Çınarlı'yı bir başka ağırbaşlılıkla okursunuz.Yaşarken sallanan yapı, ölümünde de sallanmıştır ve dar-ı bekaya sallantılarla uğurlamıştır onu.Hala sallanmıyor muyuz?
Altmış Yılın Hikayesi
Altmış Yılın HikayesiMehmet Çınarlı · Kitabevi Yayınları · 19992 okunma
Reklam

Yazar Hakkında

Mehmet Çınarlı
Mehmet ÇınarlıYazar · 7 kitap
1925 yılında Karaman’ın Ermenek İlçesinde doğdu. 1999 yılında Yalova depreminden iki gün sonra (19 Ağustos 1999) Ankara'da vefat etti. İlkokulu Ermenek'te, orta öğrenimini Antalya'da tamamladı. Babası sağlık memurluğundan emekli ve “Doktor Osman” lakaplı Osman Çınarlı’dır. 1948 yılında Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. Daha sonra Maliye Bakanlığı'nda devlet memurluğuna başladı. 1960 yılında Bütçe ve Mali kontrol Genel Müdür Yardımcılığı'na, 1964 yılında da Maliye Tetkik Kurulu Üyeliği'ne getirildi. 1967 yılında TBMM tarafından Sayıştay Üyeliği'ne, 1981 yılında Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçildi. 1961 yılında Amerika’da 8 ay kalan Mehmet Çınarlı, 1990 yılında emekli oldu. Küçük yaşlardan itibaren edebiyatla ilgilenen Mehmet Çınarlı yazdığı ilk şiirlerini çeşitli gazete ve dergilerde yayınladı. İlk sayısı 16 Mart 1950’de yayınlanan Hisar dergisinin ve Hisarcılar akımının kurucularındandır. Resmi görevlerinden artan zamanlarının büyük bir kısmını Hisar'ın aksamadan yayınlanması ve olgunlaşmasına hasretmiş, 1950-1956, 1966-1969 yılları arasında derginin imtiyaz sahipliğini de üzerine aldı. Çınarlı'nın yayınlanan ilk şiiri "Antalya'da Kış" 1937'de Antalya Gazetesi'nde çıktı. Üniversitelerarası bir şiir yarışmasında "Sonbahar Duyguları" şiiriyle de birincilik kazandı (1948). Çınarlı, geleneğe bağlı bir şairdir. Aruz ve heceyle şiirlerini yazdı. 26 Aralık 1966’da Ankara Radyosu’nca hazırlanan “Radyoda Hisar Saati” programında sanat anlayışlarını ve belli başlı sanat ilkelerini programa katılan diğer temsilcilerden; Munis Faik Ozansoy, İlhan Geçer, Mustafa Necati Karaer, Gültekin Samanoğlu ve Nevzat Yalçın ile birlikte açıkladı. Daha sonra bu ilkeler, Hisar dergisinin 113. ve 114. (Şubat, Mart 1967) sayılarında Hisarcılar'ın bildirisi olarak dört madde halinde yayımlandı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.