Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Anadolu'daki Türk Kütüphaneleri

Hacer Sibel Ünalan

Anadolu'daki Türk Kütüphaneleri Gönderileri

Anadolu'daki Türk Kütüphaneleri kitaplarını, Anadolu'daki Türk Kütüphaneleri sözleri ve alıntılarını, Anadolu'daki Türk Kütüphaneleri yazarlarını, Anadolu'daki Türk Kütüphaneleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkiyede ilk basım işinin azınlıklar tarafından yapıldığı görülmektedir. İlk kitap, İstanbul'da, İspanya'dan göç etmiş Sefarad yahudileri tarafından 1494'te basılmıştır. İstanbul Kumkapıda, ilk Ermeni matbaasını; kitap basma sanatını Venedik'te öğrenen ve beraberinde getirdiği matbaa donanımıyla İstanbul'a dönen Sivaslı Apkar kurmuştur. İstanbul'da XVII. yüzyılda Rumlar'ın da matbaacılıkla uğraştığı bilinmektedir.”
Osmanlıca okuyanlar bilirler ki kitap Arapça ketebe,yazmak fiilinden gelir. Lakin ne tuhaftır ki, yazılmış anlamına gelen mektup, makbul tutulup saklanmadığı hâlde yazılı manasına gelen kitap makbul tutulur ve saklanır. Kütüp, Arapça kitabın çoğul şekli olduğuna göre, kütüphane, kitapların evi, yaşadığı yer anlamına gelir. Yaşadığı yer diyorum, çünkü inanıyorum ki elde dolaşan her kitap bence yaşayan bir varlıktır. Hacim onun bedeni, fikir ise ruhudur. Kağıt, cilt, boya, mürekkep de giyim, kuşam ve süsü gibidir. Bedii Şehsuvaroğlu, "Tarihte ve Bizde Kütüphane"
Reklam
538 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitap, Anadolu'da bulunan kütüphanelerini inceleyen bir çalışmadır. Tuğla gibi büyük ve kalın olmasına rağmen çok akıcı ve hızlı okunan bir dili var. Zaman geçtikçe tarihimizden, kültürümüzden ve değerlerimizden ne kadar uzaklaştığımzı tekrar ve tekrar gösteriyor bu eser. Onlarca kütüphane arasında sadece iki elin parmaklarını geçmeyecek bir sayıda kütüphane şu an işlevini sürdürmekte. Geri kalan kütüphaneler günümüzde terk edilmiş ve içler acısı bir durumda. Anadolu'da yaptırılan bu kütüphaneler bir katalog şeklinde okura sunuluyor, yapıları, kitabeleri ve günümüzdeki durumu inceleniyor. Ayrıca tüm yapıların çizimleri ve günümüzdeki durumunu belgeleyen fotoğraflar mevcut. Mimariye, tarihi eser ve binalara veya kütüphanelere ilgisi olanların okuması gerektiğini düşünüyorum.
Anadolu'daki Türk Kütüphaneleri
Anadolu'daki Türk KütüphaneleriHacer Sibel Ünalan · İsam - İslam Araştırma Merkezi · 20122 okunma
Bilinen ilk önemli kütüphaneler, tapınak ve saray kütüphaneleridir.