Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kaynakları-Temsilcileri-Tesirleri

Anahatlarıyla İslam Felsefesi

Necip Taylan

Anahatlarıyla İslam Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Anahatlarıyla İslam Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Anahatlarıyla İslam Felsefesi kitap alıntılarını, Anahatlarıyla İslam Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fârâbî'ye göre insan, bir yönden irâdesinde özgürdür, fakat diğer bakımdan da özgür değildir. Çünkü her fiil, kendisinden önceki fiiller tarafından belirlenir, bu da sonunda kader'e dayanır. Görüldüğü gibi burada psikolojik bir determinizm ile insan hürriyeti iç içedir.
Sayfa 171 - Fârâbî-Psikoloji AnlayışıKitabı okudu
Birey, içinde yaşadığı devletin karakterini yansıtır. Mükemmel devlet, mükemmel bireyler yetiştirir. Mükemmel ve âdil olmayan kötü devletler de, kötü ve noksan bireyler yetiştirir. Meselâ; şerefli yaşamayı ön planda tutan bir devletin bireyleri, şan ve şerefi en önemli erdem olarak kabul ettikleri gibi, baskı uygulayan devletin bireyleri de kötü ruhlu olurlar. Yine meselâ; zenginliğin birinci planda bir değer sayıldığı devlette yaşayan bireyler, diğer değerleri ikinci plâna itip, zenginlik hırsıyla dolu olurlar.
Sayfa 71 - Platon-Devlet GörüşüKitabı okudu
Reklam
Var olan her şey iyi (hayır) veya kötü (şer) olsun, Allah'ın takdirinde mevcuttur. Fakat Allah'ın ancak "iyi"ye rızası vardır. Kötü, ya mevcut olmayan bir şey veya Allah'tan sâdır olmuşsa, ilinek kabilinden bir şeydir. Âlem, hâlen olduğundan daha iyi, güzel ve mükemmel olamazdı. İlâhî inayet bu âlemin mükemmel nizamında tecelli etmiştir.
Sayfa 202 - İbn Sînâ-Metafiziğe Dair GörüşlerKitabı okudu
İnsanî nefsin âmile (yapıcı) ve âlime (bilici) olmak üzere iki kuvveti vardır. Bunlardan birincisi, insana mahsus hareket ettirici kuvvet, ikincisi de yine sâdece insana mahsus müdrike kuvvetidir. İnsan yüksek prensipleri bununla kavrar.
Sayfa 198 - İbn Sinâ-Psikoloji ve Ruh GörüşüKitabı okudu
"Felsefe insanın gerek kendi ve gerek evrenin varlığı hakkında duyduğu alâkanın genişleyip derinleşmesini sağlayan bir varlık bilincidir. Onun hedefi ise bu âlemde olup-biten şeylerin tamamını bir nizam ve vahdet ( birlik-bütünlük) içinde kavramak, insanın bizatihî kendisinin bu bütün içinde bulunduğu yeri ve oynadığı rolü tayin etmektir."
Sayfa 22 - Ensar NeşriyatKitabı okudu
İbn Sînâ'ya göre, kendi yaratıklarını göstererek Allah'ın varlığını ispat için delil göstermemeli, fakat var olanın imkânı ve akıl ile düşünülebilir olan ilk Mevcudu, Vâcibû'l-vücûd'u düşünerek Allah'ın varlığını kavramalıdır. Vâcibû'l-vücûd mutlak Bir'dir. O'ndan kesretin sudûru imkânsızdır. İşte ilk Vacip, Allah'tır.
Sayfa 201 - İbn Sînâ-Metafiziğe Dâir GörüşlerKitabı okudu
Reklam
"Hakim (filozof) her şeyde illet (sebep) arayan kimsedir."
Yaratıcıyı ve sonsuz kudretin nurunu anlayabilmek için insanın kendi içindeki nura bakması kafidir.
Sayfa 229Kitabı okudu
İbn Haldun der ki:“İnsanın dünyevi ve uhrevi olmak üzere iki amacı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, ikincisi için bir hazırlıktır.”
Reklam
İslam dininin hükümleri doğru ve gerçek olarak anlaşılırsa “İyi ahlak” ile tam bir uyum halinde olduğu görülür, din toplum için bir terbiye vasıtasıdır.
Sayfa 187
Alışkanlık insanın yükselmesini, faziletlerin kazanılmasını sağlar.
58 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.