Ahmet Haldun Dormen, Türk tiyatro oyuncusu ve yönetmeni, oyun yazarı, çevirmendi.
Güldürü ve vodvil türünde uzmanlaşmış bir tiyatro yönetmenidir. 1955 yılında Dormen Tiyatrosu'nu kurdu. 1961 yılında Türkiye'de sahnelenen ilk batılı müzikal olan Sokak Kızı İrma'yı yönetti. 1980'li yıllarda Egemen Bostancı'nın yapımcılığını üstlendiği Hisseli Harikalar Kumpanyası, Şen Sazın Bülbülleri gibi müzikalleri sahneye koydu. 1985 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda sahneye koyduğu Lüküs Hayat, 30 yıl boyunca aralıksız ve genellikle kapalı gişe olarak devam etti.
Haldun Dormen, 1928 yılında İstanbul’da doğmuş ve Türk tiyatrosunun en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Oyuncu, yönetmen, yapımcı ve öğretim görevlisi olarak sanat yaşamını sürdüren Dormen, tiyatroya olan tutkusu ve çalışmalarıyla Türk sahnesine büyük katkılar yapmıştır.
İlk eğitimini İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamlayan Dormen, tiyatro alanındaki bilgi ve deneyimini ilerletmek için ABD’de Yale Üniversitesi’nde tiyatro eğitimi almıştır. 1950’li yıllarda Türkiye’ye dönerek tiyatro kariyerine başlamış, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda çalıştıktan sonra kendi tiyatrolarını kurarak hem klasik hem de modern oyunların sahnelenmesini sağlamıştır. Özellikle “Alman Hastası”, “Kadınlar” ve “Hisseli Harikalar Kumpanyası” gibi oyunlarla tanınmıştır.
Haldun Dormen, tiyatro çalışmalarının yanı sıra televizyon ve sinema alanlarında da rol almış, bazı yapımları yönetmiş ve genç oyuncuların yetişmesine katkıda bulunmuştur. Uzun sanat yaşamı boyunca birçok tiyatro ödülü kazanmış ve Türk tiyatrosunun yaşayan efsanelerinden biri olarak anılmıştır.
Sanata ve tiyatroya olan bağlılığıyla tanınan Dormen, sahne önünde olduğu kadar sahne arkasında da iz bırakmış, Türk tiyatrosunun gelişimine önemli bir miras bırakmıştır.
Türk Tiyatrosu'nun usta ismi Haldun Dormen, 21 Ocak 2026 tarihinde 97 yaşında enfeksiyon nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir.