Ocak 2026
Tudem Yayınevi

Çocukluk dediğin şey, büyük olaylardan çok küçük ritüellerdir.
2026 6. kitabı
Anomali – Dilge Güney Anomali bir “kayıp arkadaş” hikâyesi gibi başlıyor ama daha ilk bölümde niyetini belli ediyor: Bu kasabada ters giden şey yalnızca yolların karışması, labirentleşmesi değil… Çocukların içindeki oyun yerinin yavaş yavaş kapanması. Mu, Nastya ve Razka’nın dünyasında oyun; en normal, en doğal hâl. “Koşulsuz ve daima” oyun isteği… Ta ki Sukha’nın o cümlesiyle her şey yön değiştirene kadar: “Oyun oynama isteğini kaybettiren bir durum var kasabada, anomali bu işte.” Bu tek cümle, kitabın kalbini açıyor. Çünkü anlatılan şey; dışarıdan bir canavar değil, içeriden büyüyen bir dönüşüm. Dilge Güney, yetişkinliğe geçişi didaktik bir “büyümek zor” dersine çevirmiyor; tam tersine, masalın ve oyunun diliyle konuşuyor. Kasabanın sokakları “taş dolup daralırken”, okur şunu hissediyor: Büyümek bazen bir yol bulma meselesi değil; yolun kendisinin değişmesi. Çocukların her gün geçtiği yerlerin birden “başkalaşması” bu yüzden çok etkili bir metafor: Dünya aynı gibi duruyor ama senin içindeki harita değişiyor. Kitap, karanlık bir atmosfer kuruyor ama bunu korkutmak için değil, çocukluğun kırılganlığını korumak için yapıyor. Orman “kurtların evidir”; masalların içindeki tehlike, gerçek hayatın eşiğine dönüşüyor. Çocuklar bazen bağırarak aramak isterken, bazen sessiz kalıp dinliyor; çünkü bazı kayıplar sesle değil, içten başlar. Ve araya serpiştirilen küçük detaylar (pasta savaşları, saklambaç, ballı süt, masal kahramanları…) kitabın duygusunu güçlendiriyor: Çocukluk dediğin şey, büyük olaylardan çok küçük ritüellerdir. Anomali de tam o ritüelleri hedef alıyor. Sonuç olarak Anomali; macerası olan, dili akıcı bir roman ama asıl kalıcılığı şuradan geliyor: “Normal” sandığımız şeyin aslında ne kadar kırılgan olduğunu ve büyümenin bazen bir “ilerleme” değil, vedalaşma
Ergenlik
AnomaliDilge Güney · Tudem Yayınevi · 20266 okunma

Dilge GüneyYazar · 8 kitap
Dilge Güney, Çocuk & Gençlik, Çocuk Öykü & Roman kategorilerinde eserler yazmış popüler bir yazardır. Başlıca kitapları alfabetik sırayla; Annemin Çocukluğu Nerede?, Hayalbazlar Geçidi, Muti'nin Maceraları, Peribacasının İçinde Ne Var?, Son Yelkovan, What's in the Fairy Chimney? olarak sayılabilir.