Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aptallık Ansiklopedisi

Matthijs Van Boxsel

Aptallık Ansiklopedisi Gönderileri

Aptallık Ansiklopedisi kitaplarını, Aptallık Ansiklopedisi sözleri ve alıntılarını, Aptallık Ansiklopedisi yazarlarını, Aptallık Ansiklopedisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Size hükmedenin de, sizin oralardaki insanların çoğunda olduğu gibi iki gözü, iki eli ve bir bedeni var; aradaki fark sadece sizi yok etmesi için gereken gücü ona vermiş olmanız. Ona bu gücü vermemiş olsaydınız sizi gözetlemek için o kadar gözü nerede bulabilirdi?
Yüce olan, gülünç olandan yalnızca bir adım uzaklıktadır. Rusya'dan 1812'de çekildiği sırada Napoleon 'a atfedilen söz. [Thomas Paine, The Age of Reason [Akıl Çağı], (1793)'ın ardından]
Reklam
Rousseau'ya göre bir parça toprağın etrafını çeviren ilk insanın aklına "bu benim" demek fikri gelmiştir, ona inanan ahmaklar da toplumumuzun kurucuları olmuşlardır.
İnsanın kendini bu kadar çok beğenmesi, kendisi ve türleri için tehlike oluşturur.
Kültür bize gururumuzu örtbas etmekten gurur duymamızı öğretir!
Köpek, ağzında bir sosisle nehri geçmektedir, birden suda ağzında sosis olan başka bir köpeğin yansımasını görür. Cesur görünmek için ağzındaki sosisi bırakıp diğer köpeğin sosisini almayı dener. Fakat kendi sosisi ile birlikte diğer köpeğin sosisi de suyun içinde kaybolur.
Reklam
(Başarısızlık, umutsuzluktan iyidir.) Amsterdam Lisesi'nin sloganı
Halkın kendilerini insandan daha farklı bir varlık olarak düşünmeleri için Asur kralları kamusal alanda mümkün olduğunca az görünürlermiş.... Bu gizemli durumdan dolayı halklar köleliğe alışırlar, sahiplerini tanımadıkları, hatta var olup olmadığını bile bilmedikleri için daha da gönüllü bir şekilde hizmet ederlermiş; herkes, kimsenin görmediği birinden avanakça korkarmış.
Gerekçeler hiç kimseyi aptal kurallara uymaya ikna edemez. Gerekçeler sadece kendi akılları olsa da, aptalca kurallara inanacak "aşırı aptalları" ikna edebilir. Her kim, bir kuralı kural olduğu için değil de, aklı ona öyle yapmasını söylediği için ona uyduğunu söylüyorsa, o kişi kendisiyle dalga geçiyordur.
Kral, "istiyorum" derken kullandığı öznelliğini tarafsız yasa kapsamına alır ve bakanların görüşlerini devletin kararına dönüştü­rür. Attığı imzayla, yasayı kendi kişisel isteğinin ifadesi haline ge­tirir. İşte bu, kurdele kesmek, çocukları sevmek ya da ilk taşı koy­mak gibi boş davranışların arkasında yatan mantıktır. Kral yasaların içeriğine karışmaya başladığı anda, kendisini sı­radan vatandaşlardan ayıran sınırı geçmiş olur, devlet insancıl yü­zünü yitirir ve öldürücü diktatörlüğe dönüşür.
Sayfa 153Kitabı okudu
Reklam
Aptallık insanlar arasına şu şeytanca sözleri yaymıştır: "Kim düşünebilirdi; Bunu fark etmedim; Bilmiyordum; Ne fark eder; Hiç fark etmez; Yarın yeni bir gün; Ace­leye gerek yok; Yeterince fırsat var; Buna dikkat etmedim; Ne istedi­ğimi biliyorum; O kadar aptal değilim; Dalga geçmek en iyi politikadır; Duyduğun her şeye inanmamalısın; Ne olursa olsun; ... Zaman öğretir; Dünya dönmeye devam ediyor; Ne istersem söylerim; Hepimiz aynı geminin içindeyiz; ... Bu benim soru­num; Bu onların fikri". Bir de "Ama" ve "belki"...
Sayfa 113Kitabı okudu
"Hiç kimse suç işlemeden yönetemez" Halk adına yöneten herkes ellerini kirletmek zorundadır. "Terörün, kimsenin iktidarda oturmasına izin vermeyerek, aslında devrimci bir yapısı ve bu şekilde demokratik bir karakteri vardır" (Claude Lefort)
Sayfa 147Kitabı okudu
Kendini kurban etmek, aptallığın en yüksek bilgelik biçimini alması anlamına gelir. En kutsal aptallık şehitliktir.
Sayfa 120Kitabı okudu
Dante, Vergilius ile birlikte cehenneme girmek üzeredir. Kapının üzerinde yazan "Umutları dışarıda bırak her umudu" yazısını okuduktan sonra Vergilius ona "Her türlü korkuyu bırakmalı" tavsiyesinde bulunur. Dikkatli düşünürsek, Umutsuz bir hayat cehennem anlamına gelir, ancak korkusuz bir cehennem de panayır görünümünü alabilir.
Dünya duvarsız bir hapishaneye dönüşmüştür.
241 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.