Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Victor'un Mutfağından Sofrasına Yolculuk

Arife Tarif

Victor Ananias

Arife Tarif Gönderileri

Arife Tarif kitaplarını, Arife Tarif sözleri ve alıntılarını, Arife Tarif yazarlarını, Arife Tarif yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bütün yemek tariflerinden vazgeçmek geliyor içimden son günlerde; sadece meyve bahçeleri kurmak, meyve ağaçları dikmek bir sürü. Ben gittikten sonra da en güzel aşın kendi kendine piştiği tek tarif olan fidanların toprakta kök salması, dünya üzerinde cennet tasvirinin en güzel yollarından biri..."
"Bu kadar kuru meyve çeşitliliğinin, güneş ışığının olduğu bir coğrafyada yapay tatlılar kullanmak, çocukların hassas tat alma duyularını suni șeker ile köreltmek yapılabilecek en cahilce ve düşüncesizce harekettir. Kültürümüzde kuru meyvelerle hazırlanan yüzlerce harika yöresel tarif mevcuttur. "
Reklam
Beslenirken
" "Ne yersek oyuz", doğal besin bulmak zorlaștı, bütçe sağlıklı beslenmeye yetmiyor, iyi beslensek ne olacak, soluduğumuz hava kirli, benim için lezzet daha önemli, açlıkla nasıl mücadele edeceğiz.. Bu düşünceler arasındaki gezintilerimiz arasında bir şekilde yemeye, içmeye devam ediyoruz. Yediklerimizin seçiminde, miktarında, onlar için ödediğimiz bedelde, sakladığımız, hazırladığımız yöntemde bizim ve tüm bağlı olduğumuz doğal döngülerin, başkalarının nasibi, geleceği var."
"Ekmeğin kırıntısı da ekmeğin özüne dairdi; sebzenin kabuğu da öyle.. Zerresiyle, kabuğuyla, çekirdeğiyle, kırıntısıyla gıdanın her çeșidi onun için bir bütündü ve ziyan edilemezdi. İnsan eli değerek veya değmeden kendiliğinden yetişen her bir yenilebilir otta, sebzede, tahılda, meyvede önce gözüne, sonra eline, daha sonra da diline damağına değen her bir șey; toprağın ve doğanın bereketi, çiftçinin emeği ve tanrının durduğu yerlerin sırrı ona bunlar aracılığıyla ulaşır olurdu. Hayatın, varoluşun, gezegenin kutlanması, kutsanması hem bir oyun hem bir ibadet olurdu."
"Eldeki tohumlar bir çift öküzle toprağa ekilirken bir avuç tahıl 'kurda', bir avuç tahıl 'kuşa', üçüncü avuçta 'aşa' denilerek atılırdı. Burada ekilen ürünün hasadı ve tohumlarında, insan olarak doğadaki ortaklarımızla paylaştıktan sonra üçte birinin bizim tüketimimize ayrılmasına razı olmayla ilgili çok önemli bir dua söz konusu."
Teknolojiye, yeniliğe karşı değiliz tamam da peki sadece eski dönemden geliyor diye tüm bu avantajlara sahip bu şahane teknolojiyi yaşamlarımızdan çıkartmak zorunda mıyız gerçekten, medenî olabilmek adına?
Reklam
Bahane üretmek yerine değer üreterek, yaşamın bedelini kendi yaşamıyla her an ödeyecek bir şekilde yürüyecektir.
… “doğa dostu ürünler” ile avunmaya çalışıyoruz. Hâlâ yaşamın kendisiyle ilgilenmekten, yaşamın varlıklarını, döngülerini, kendimiz gibi kıymetli birer öge algılamaktan uzaktayız.
Yaşamınız bir meyveninki kadar bereketli olsun ve meyveler hiç eksik olmasın mevsimlerinizden.
Ekolojik açıdan baktığımızda doğadaki her dönüşümde teslimiyet ve çaba birlikte gider.
Reklam
bir avuç tahıl “kurda”, bir avuç tahıl “kuşa”, üçüncü avuç da “aşa” denilerek atılırdı…insan olarak doğadaki ortaklarımızla paylaştıktan sonra üçte birinin bizim tüketimimize ayrılmasına razı olmayla ilgili çok önemli bir dua söz konusu.
Güneşin pişirdiği bir meyveyi, pekmezi, pestili hangi ocakta pişirebilirsiniz o güzellikte?
Sıradanı cân-u gönülden yaptığında Yaradan’ın yansıması her şeyde görünür oluyor.
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.