Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Antik DNA Devrimi

Arkeo Atlas - Sayı 1 (2022)

Arkeo Atlas

Arkeo Atlas - Sayı 1 (2022) Sözleri ve Alıntıları

Arkeo Atlas - Sayı 1 (2022) sözleri ve alıntılarını, Arkeo Atlas - Sayı 1 (2022) kitap alıntılarını, Arkeo Atlas - Sayı 1 (2022) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Üretimin kimin elinde olduğu, üretimin güç modelini gösterir.
Sayfa 20
Geçmişte yaşamış canlıların DNA'sını analiz ederek bu canlıların geçmişlerini inceleyen bilim alanına antik DNA araştırmaları deniyor.
Sayfa 50
Reklam
Göbeklitepe Kültür Bölgesi'nde elit sınıftan bahsederken batıda daha eşitlikçi toplumları görüyoruz. Bunu nasıl yorumluyorsunuz? Avcı-toplayıcı topluluklarda ya da ekonomik çıkarı olmayan topluluklarda düzen daha eşitçildir. Özellikle batıya doğru gittikçe eşit hale geliyor. Biz Aşağıpınar'da kaç tane ev kazdık bilmiyorum ama her ev birbirinin aynısıdır. Hiçbirinde sosyal fark, katmanlaşma izi yok. İnsanlar eşit, yani evet daha kuvvetlisi vardır ama mesela katman gözükmez. Aykırı olan Göbeklitepe Kültürü'nün sosyal katmanıdır. Gerçekten aykırı. Sosyal katmanı görüyorsun. Zaten aykırı olan tarafı oradan geliyor bütün hikâyenin.
Sayfa 23
Neolitik Dönemde Göbeklitepe Kültür Bölgesi dışında tapınak yok. Çatalhöyük’te tapınak yok. Daha batıda; Ege’de ve Balkanlar’da bir tane standart planı olan tapınak yok.
Gerçek anlamda ilk kırılmayı ise 1978'de Nevali Çori kazısı yarattı. Nevali Çori artık hiç reddedilmeyecek heykelleri, anıtsal yapıları, totemleriyle ortaya çıktıktan sonra birdenbire rahatladı.
Sayfa 14
Elveda güzel şeyler
Neolitik dönüşüm sırasında, avcı-toplayıcı varoluş biçiminin belirleyici ögeleri olan “aidiyet”, “bağlılık” ve “mensubiyet” gibi kavramların yerini, yeni düzenin başat ögeleri olan “mülkiyet”, “rekabet” ve “öteki” gibi kavramlar almaya başladı.
Sayfa 79
Reklam
Antik DNA çalışmalarından biri de Kuzeybatı Anadolu'da yeralan Bursa Barcın Höyük'te yapıldı.
Sayfa 60
...başka grupların yaptıkları çalışmalar, Anadolu'da Neolitik Dönem'e ait pars petroza ve diş örneklerinin çok az bir kısmında DNA'nın korunmuş olduğunu gösteriyor. Toprağın yapısına ve ortalama sıcaklığa göre değişmekle birlikte, bir Neolitik Anadolu yerleşiminde ele geçen örneklerin yüzde 5 ila yüzde 30'unda kullanılabilir miktarda otantik DNA bulunacağı, örneklerin geri kalanınınsa genetik açıdan kullanılmaz halde olacağı tahmin edilebilir.
Sayfa 54
Göbeklitepe Kültürü içindeki bu anıtsal yapılar için bir standarttan bahsedebilir miyiz? Kült yeri, insanların inanç için kullandığı mekândır. Herhangi bir yer olabilir. Şu odanın bir kenarında bir inanç yeri, kült yeri yapabilirsin. Bu bir ağaç olabilir, daha sonra bina sistemini kullanmaya dönüşebilir. Ama tapınak dediğim şey standart. O amaçla yapılmış, belli bir plan şemasına sahiptir. Bir cami temelini görsen “bu cami” dersin. Özellikleriyle standarttır. Güneydoğu Anadolu'da, Yukarı Fırat-Dicle Havzası'nda, bütün kazılarda standart bir plan şeması var. Hepsi yere gömülü yapılar, hepsinin tabanları sıvıyla yapılacak işleme göre sıvalı veyahut taş döşeli. Hepsinin içinde dikilitaşlar var, belli bir grup insanın oturabileceği sekiler var, duvarları payandalı. Bu artık bir standarttır. İçinde hiçbir şey bulmasan bile, planına baktığın zaman bir standart var. İçinde domestik hiçbir şey yok. Artık buna tapınak demekten korkmamak lazım.
Sayfa 17
Troya Müzesi, 2019 yılında Time dergisinin dünyanın en harika yerleri listesine girdi.
Sayfa 128
Reklam
En eski DNA ise 1.6 milyon yıl önce Sibirya'da yaşamış bir mamuttan elde edildi.
Sayfa 51
Paleotik Çağ insanlık tarihinin en uzun koşusudur. Günümüzden yaklaşık 2.5 milyon yıl önce başlayan bu uzun süreç, insanların konar-göçer ve avcı-toplayıcı olarak yaşamlarını sürdürdükleri bir zamandı.
Sayfa 28
SEMBOLİZM AÇISINDAN SAYBURÇ'DA BULUNAN PANOYU NASIL YORUMLUYORSUNUZ? Resmen film şeridi gibi... Orada çok güzel bir hikâye anlatılıyor. Özel bir kabartma. Bir sekinin ön yüzüne yapılmış. Tam merkezde bir erkek betimlemesi var. Yüksek kabartma şeklinde bir insan figürü. Bu kabartmanın iki yanında leoparlar. Diğer taraftaki insan yandan resmedilmiş. Onun karşısında da başka bir hayvan kazıması. Bir hikâye anlatımı var. Göbeklitepe'de çıkan birkaç stel vardır. Üzerinde La Fontaine masalları gibi hayvan sürüleri vardır. Şimdi bütün bunlar bilinen bir hikâyeyi, herkesin bildiği bir efsaneyi anlatıyor. Nasıl sen bir anka kuşunun resmini gördüğün zaman aklında başka şeyler canlanıyor, mutlaka onu görenler de o olayı anımsıyorlar. Anlamak ve doğru yorumlamak için biraz daha zamana ihtiyacımız var.
Sayfa 21
Neolitik yerleşimlerin hep ovalarda olabileceğini düşünmüştük. Dağlardan malzeme aktığı halde hiç kabul etmedik.
Sayfa 20
Eklem dejenerasyonunda cinsiyet farklılığı her dönemde mevcut. Ancak tarım aktivitelerinin yoğunlaştığı, beslenme ve gündelik yaşamda insan topluluklarının tarıma daha bağımlı olduğu Geç Neolitik toplumlarındaki erkeklerde eklem hastalığı yüzde 20 daha fazla. Hastalığın bedendeki dağılımı da cinsiyete göre farklılaşıyor. Erkeklerde sırasıyla omuz, diz ve dirsek eklemleri daha sık hastalanırken, kadınlarda bu sıralama dirsek, diz ve kalçadır. Diğer bir deyişle, kol gücüne dayalı çalışma erkeklerde yoğun iken, kadınlar arasında eğilerek, çömelerek yapılan aktiviteler daha yaygın.
Sayfa 105
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.