Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

ve Erken Dönem İslam Siyasi Tarihindeki Etkileri

Asabiyet

Adem Apak

Asabiyet Sözleri ve Alıntıları

Asabiyet sözleri ve alıntılarını, Asabiyet kitap alıntılarını, Asabiyet en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Günümüz toplumlarında siyasi mücadeleler esnasında bir demagoğun attığı nutuğa benzer şekilde, şairin şiirleri de bir kabileyi toptan ayağa kaldırmaya muktedirdir."
Sayfa 72 - Ensar Neşriyat
Asabiyetin Gücü
"Asabiyetin Arap edebi hayatına yaptığı tesir gerçekten geniş boyuttadır. Kaldı ki, edebiyat, Arap siyasi, içtimai ve fikri hayatının aks-i sedası mesabesindedir."
Sayfa 52 - Ensar Neşriyat
Reklam
Hz.Peygamber Döneminde Asabiyet
"Kureyş içinde Ahlaf-Mutayyebun bölünmesini pekiştiren ikinci hadise As b.Vail'in Yemenli bir tüccara haksızlık yapması neticesinde teşekkül eden Hilfü'l- Fudul hareketidir."
Sayfa 84 - Ensar Neşriyat
Asabiyetin Tebliğe Müspet Etkisi
"Hz.Peygamber'in amcası Hz.Hamza'nın müslüman olmasında da kabile dayanışmasının etkisini görmek mümkündür."
Sayfa 99 - Ensar Neşriyat
"Hz.Peygamber (sav), Medine döneminde bazı istisnalar dışarıda tutulursa, asabiyetin menfi etkilerini en aza indirmede muvaffak olmuş, nihayet Müslüman toplumu nesebe dayanan kabile esaslı birlikten, akide esaslı cemaate dönüşmeyi başarmıştır."
Sayfa 124 - Ensar Neşriyat
Bir topluluğu harekete geçiren mantıktır.Topluluğun mantığı epistemolojik ölçülere değil, inanç ve iman oluşturan hayalî sembollere dayanır.İnsan akıl yürütme ve karar almadan bağımsız olarak inanır. Kişi bilgi meselelerine fazla aldırmayabilir,ama inancına dokunmayı kabul etmez. İnancı için hayatını feda edebilir,ama bir bilgi sorununun doğruluğuna kanıt getirme uğruna asla şehit olmaz.
Reklam
Başka bir tarifle asabiyet , aralarında kan yakınlığı bulunan bir topluluğun bütün fertlerini birbirine bağlayan ve herhangi bir dış tehlike durumunda onları karşı koymaya sevk eden veya başka bir topluluk üzerine saldırı hâlinde bütün aile üyelerinin tereddütsüz harekete geçmesini sağlayan birlik ve dayanışma ruhudur.Asabesi adına harekete geçen kişiye de asabi denilir.
Asabeden türeyen asabiyet ise, kişinin (özellikle baba tarafından) akrabasını,yani asebesini yardıma çağırması neticesinde,onların ister haklı ister haksız olsun,rekabet ettiği kişi ve gruplara karşı çağrı sahibiyle birlikte hareket etmesidir.
Asabiyet kelimesi a.s.b. kökünden türemiştir. Aynı kökten gelen asabe ism-i fail sigasından âsıb' ın çoğulu olup saran, kuşatan anlamlarına gelir. Terim olarak asabe ,baba tarafından kan bağı bulunan akrabanın meydana getirdiği topluluk demektir.
Asabe aynı zamanda İslâm hukukundamiras bırakana doğrudan veya erkek vasıtasıyla irtibatı bulunan mirasçılar için kullanılan bir fıkıh ıstılahıdır.Bu kelimeyle İslâm öncesi döneminde baba tarafından gelen erkek yakınlar ve erkek çocuklar kastedilmiş, akraba olmaları sebebiyle birbirlerini destekledikleri için onlara birbirini saran ve kuşatan anlamında asabe denilmiştir.