Asalak Fenomen

Lapis Kitap
Ciltli

2026 65. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2026 00:54
Güleceğim diye başladığım kitaba bolca ağlayarak veda ettim. Bu da pek iyi olmadı. Feyza üniversite sınavında tek hayali olan doktorluğu kazanmak için çabalıyordu. Lakin yine olmamıştı. Eğitim sistemine olan sinirini bir video çekerek duyurdu. Lakin e duyurmak ülke gündemine ulaştı. Ona burs vermek isteyen bir adam onunla iletişime geçti ve kendisine özel bir üniversitede tıp okuması için destek olacağını söyledi. Bunun hayaliyle neşesi yerine gelsede hiç beklemediği yerden babasından bir darbe aldı. Tercihleri değiştirilmişti ve hemşirelik bölümünü kazanmıştı. O gün o evden çıkmaya karar verdi. Yeni bir şehir. Yeni bir iş. Yeni bir hayat. Şimdilerde hayatı çok cafcaflı görünse de o aslında çok büyük acılardan geçmişti. Gencecik bir kızdı ve istanbul gibi bir şehirde hayatta kalmaya çalışıyordu. Sosyal medya fenomeni olmuştu ve bir şekilde toparlanmıştı ama kalbi hala o evden çıkarken dur demeyen, aramayan sormayan ailesini özlüyordu. Tavsiye üstüne gittiği hastanede göründüğü kalp ve damar cerrahı Merthan Özkan ile girdiği münakaşa sonucunda bir video daha çekti. Bu sefer atışmaları sosyal medya üzerinden başladı. Hemşirelik için stajida aynı hastanede olunca birbirlerine katlanmaları aralarındaki çekime galip gelemedi. Merthan bekar bir babaydı. Poyraz seni tam sevemedim yalan yok. Çocuk dediğin çocuk gibi olmalı ya! Arabalarla oynamalı, tabletten video çekmeye çalışan sosyal medyanın kötü yanlarını ilke edinen cocuk mu olur? Babası kendisinden beter. Zaten ayrılacağım diye kıza tek kelime kendisiyle alakalı bir şey anlatmıyor. Alev alev yandığını görmek istiyorum. Erkekler kapatılsın! Durun yine damarım attı.. Bu karakteri seven kördür. Bana sevdirmeye çalışmayın. Feyza tüm yaralarını yara aldığı yerleri anlatmıştı ona! O hayvan da tam oradan vurdu. Hani okurken
1000k
2026 38. kitabı
Selam canım nasılsın Bugün son dönemde beni en çok düşündüren, okurken yer yer gerildiğim yer yer de hadi canım, bu kadarı da olmaz dediğim bir kitapla geldim Kitap, sosyal medya dünyasının parıltılı ama bir o kadar çürük taraflarını yüzümüze çarpıyor. Baş karakterimiz Feyza Soysal özellikle kendi kimliğini ve değerini beğeniler üzerinden tanımlayan o karakter aslında, günümüz insanının biraz abartılmış ama bir o kadar da gerçekçi bir yansıması gibi. Konusundan kısaca bahsedecek olursam, çocukluğundan beri doktor olmak isteyen Feyza Soysal bir gün kamera karşısına geçerek bu sistemi eleştirmeye başlar ve bu sırada onun doktor olması için maddi anlamda ona yardımcı olacak biri ona ulaşıyor fakat buradan onu en büyük kötülüğü yapan kişi babası oluyor ve tercihlerini değiştirip hemşirelik sınavına katılmasını sağlıyor.Yıllar sonra Feyza internette büyük bir kitleye sahip Fenomen oluyor. Çalıştığı hastanede kalp ve damar cerrahi olan Merthan Özkan sürekli onu küçümsedigi her yaptığı şeyi görmezden geldiği için Feyza bu sefer onun için bir video çekiyor ve ikili sosyal medyadan sürekli atışıyorlar. Yorumuma gelecek olursam onun yükselişini okurken bir yandan hak etti mi? diye sorguladım, diğer yandan düşüşüne doğru ilerlerken içten içe bir kaçınılmazlık hissi oluşuyor. Karakter derinliği bence kitabın en güçlü yanlarından biri. Sadece ana karakter değil, yan karakterler de hikâyeye ciddi katkı sağlıyor. Özellikle çıkar ilişkileri üzerine kurulu dostluklar ve samimiyetsiz ilişkiler çok gerçekçi işlenmiş. Kimsenin tam anlamıyla iyi ya da kötü olmaması, herkeste biraz gri olması hoşuma gitti çünkü bu da hikâyeyi daha inandırıcı yapıyor. Olay örgüsüne gelirsek, kitap başlarda biraz yavaş ilerliyor ama bu yavaşlık aslında karakteri tanımamız için bilinçli bir tercih gibi
2026 39. kitabı
Çok beğendiğim söylenemez açıkçası. Yazım dili çok basitti. Bir günde bitirdim hatta bitiremedim son 30 sayfada sinirlenip bıraktım. Herkesin yazabileceği, üzerinde düşünülmemiş bir kurgu olduğu çok bariz bir şekilde belliydi. Kitabın gelişi bir fiyaskoydu zaten ürün içeriğimde eksik çıkmıştı( Yayınevinin sitesinden aldım) Kitapta kadın karakterimiz fenomen bir hemşire. Ama tabi öncesi böyle değildi yıllarca kazanmak için hazırlandığı sınavda düşük puan alınca sosyal medyaya bir tepki videosu yüklüyor. Video patlıyor. Ailesi onları rezil ettiğini söyleyerek sırtını dönüyor. Babasıda tercih döneminden sonra tercihini değiştirip hemşirelik seçiyor. Zor bela bitiriyor ama çok ünlü bir fenomen oluyor ve lakabıda Asalak Fenomen oluyor. Kızımız bir gün rahatsızlanıp doktora gidiyor ve bu doktor ana erkek karakterimiz. Erkek karakterimiz birşeyi olmadığını, kahveden dolayı olduğunu söylüyor. Kadın sinirleniyor ve adama özel bir tepki videosu yayımlıyor ama tabikide düşünemediği şeyler oluyor. Stajını o hastanede yapacağı gibi. Dediğim gibi konusu çok basit. 300 sayfa gibi bir sayfa sayısı var çok ince. 1 günde biter ben birkaç saatte bitirdim. Erkek karakterimiz Merthan bekar bir baba ve 5 yaşında bir oğlu var bu arada. Kızımızın adıda Feyza. Ben 2,5 veriyorum oda ortası iyidi sonlara doğru ve başında kriz geçiricek kadar sıkıcı olmaya başladı sadece.
2026 60. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2026 13:54
ASALAK FENOMEN Merve Güner Merhabaaalar, çok güldüğüm bir kitap ile geldim. Merve Güner’in kalemini Polis Şakaya Gelmez kitabı ile tanıyıp sevmiştim. Bu kitabının da beni güldüreceğini biliyordum. Tek kitap değil arkadaşlar, devam kitabı olacak. Bu okuduğum serinin ilk kitabıdır. Feyza Soysal, yıllarca doktor olma hayaliyle çalışsa da sınavda üst üste başarısız olunca hayal kırıklığıyla bir eleştiri videosu paylaşır ve bir gecede ünlü olur. Gelen destekle umutlansa da bu fırsatı kaybeder ve zamanla sivri dilli bir fenomene dönüşür. Artık hedefinde ise onu küçümseyen kalp ve damar cerrahı Merthan Özkan vardır. Feyza benim için çok hassas bir karakterdi, soğuk görüntüsünün aksine gerçekten kırılgan bir kalbi vardı. Ona o kadar üzüldüm ki. Çok yalnızdı, çıkıp sarılasım geldi. Merthan ise ana erkek karakterimiz. Kendisi Kalp ve Damar Cerrahı olabilir ama benim için 18 yaşında ergen gibi davranan birisi. Ona o kadar kızdım ki ya anlatamam. O son neydi öyle yazarım? Merthan, bazı konularda mantıklı düşünüyor olabilir ama o zaman kızdan uzak duracaktı. Bu kısımda tüm green flaglerimi, kırmızıya boyadı. Umarım ikinci kitapta yaptığı yanlıştan hemen döner. Ben sonuna kadar Feyza’nın yanındayım. En çok sinirlendiğim karakter Merthan diye düşünebilirsiniz ama hayır Feyza’nın babası. Bunu yazarımıza da söyledim. Bu ne lanet bir karakterdir diye… Maalesef günümüzde kendi üniversite tercihine gidemeyen bir sürü kızımız var. Yazar burada aslında babasının tercih listesini değiştiren Feyza’nın babasını yazmakla birlikte ülkemizdeki bir soruna da değinmiş oldu. Ayy hani çok gülmüştün hep sinirlenmişsin diyebilirsiniz… Feyza’ya çok güldüm arkadaşlar, beni kitapta sarıp sarmalayan bir karakterdi.
2026 22. kitabı
Asalak Fenomen | Kitap Yorumu Feyza Soysal , küçüklüğünden beri doktor olmayı hayal eden, genç bir kızdır. Yıllar süren çabalarına rağmen dördüncü kez girdiği sınavda da istediği başarıyı elde edemeyince kendisini kaybeder. Yaşadığı hayal kırıklığıyla kameranın karşısına geçerek sistemi eleştirir. Üstelik o videoyla bir gecede ülke gündemine oturur. Milyonlarca destek mesajı alır. Tanımadığı bir adam, eğitimine sponsor olmak ister. Feyza için yeniden bir umut doğar. Fakat bu umut, beklenmedik bir hamleyle yerle bir olur. Zaman geçer... Feyza Soysal, eleştiri videolarıyla kitleleri peşinden sürükleyen, şımarık, sivri dilli bir fenomene dönüşür. Yeni hedefi ise alaycı bakışları ve küçümseyici sözleriyle onu görmezlikten gelen kalp ve damar cerrahı Merthan Özkan'dır. "UYARIYORUM, DAHA FAZLA HASTA OLMAMAK İÇİN MERTHAN ÖZKAN'DAN RANDEVU ALMAYIN." Yorumum; Kitabı severek okudum. Cıvıl cıvıl yaz kurgusu diyemem çünkü çok fazla üzüldüğüm sahne oldu. Feyza , kitapta en üzüldüğüm karakter oldu. Yıllarca emek verdiği hayalini babası yüzünden kaybediyor. Gerçekten çok yalnız bir karakterdi. Etrafı kalabalık olabilir. Sosyal biri olabilir ama içten içe o kadar yalnız ki...Tam Merthan ile aradığı huzuru buldum dedim yine mahvolduk. Ben Feyza'ya kızamıyorum. Evet fenomenlik onu şımarttı ama kıyamıyorum Aşkı için çabalayan tek kişiydi. Sevgisi bana okurken geçti. Tek isteğim ikinci kitapta kendi geleceği için çabalayıp Merthan'ın peşinden koşmaması... Merthan'a gelecek olursam; seni hiç ama hiç sevmedim. Resmen duygularımızla oynadın. Miraç ile yalnız kalınca Feyza hakkında düşünceleri, suçlu olmasına rağmen günler sonra Feyza ile konuşması, sürekli kırıcı laflar söylemesi derken asla ısınamadım. İkinci kitapta bu fikrim değişir mi bilmiyorum ama bu kitapta kesinlikle
2026 18. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2026 02:04
Merhaba :) Feyza, senelerce tıp için çalışmış ancak babası yüzünden hemşirelik okumak zorunda kalmış, ailesi ile arası bozuk internet fenomeni bir öğrenci. Yaptığı eleştiriler ve gündem olduğu haberlerle oldukça tanınan biri. Bir gün, Kalp ve Damar Cerrahisi'nden randevu alıyor ve ilk görüşte etkilendiği ancak kendisine beklediği teşhisi değil babaanne çözümü (!) sunan doktoruna sinirleniyor ve ona bir eleştiri videosu çekiyor. İkili sık sık karşılaşıp, atışıyorlar. Ta ki Feyza, Opr. Dr. Merthan Özhan'ın çalıştığı hastaneye staj için gelene kadar. İşler değişmeye başlıyor. Akıcı bir kitaptı. Feyza sevdiğim, üzüldüğüm ve yer yer de beni sinirlendiren bir karakterdi. Huysuz ve günışığı temasında, günışığı olan oydu tabii :) Hayaller kuran, cilveli, enerjik bir kız. Ama o hayallere hızla kapılması, ablasına hak ettiği cevabı vermemesi, Merthan'a sesini yeterince çıkarmaması beni sinirlendiren detaylardı. Merthan madalyon gibi bir adam. Bir tarafı ilgili bir baba, düşünceli bir sevgili ama diğer tarafı... Ümit verip tak diye tokadı yapıştıran cinsten. İki güldürüyor sonra bir bakıyorsun o güldürdüğü kadın hakkında neler düşünüyor. Sanırım en çok sevdiğim yanı babalığı idi. Oğlu Poyraz tatlı, babacı, biraz şımarık ve yaşadığı eksiklikten ötürü daha canlı canlı görmediği Feyza'ya düşkün bir çocuk. Okurken gulmemde payı var. :) Yukarıdaki değindiğim bazı noktalar haricinde kitapta çok hızlı ilerleyen hususlar vardı ki bu benim çok da hoşuma gitmedi. Bunun haricinde çekişmelerini biraz daha okumak güzel olabilirdi. Kitapta alenen veya inceden verilen mesajlar oldukça hoşuma gitti. Aralarındaki çekim, Merthan'ın kurduğu bazı cümleler ise üf! Kitabın içinden çıkan etiketler de gayet hoş ve anlamlı. Ayraç da güzeldi ama sanki kahveli başka bir desen vs. olabilirdi.
2026 25. kitabı
•Bazı hayatlar bir sınav sonucuyla değişir, bazılarıysa tek bir videoyla… Asalak Fenomen tam olarak bu kırılma anının hikâyesi. •Feyza Soysal… Küçüklüğünden beri doktor olmayı hayal eden bir kız. Yıllarca verdiği emeğe rağmen istediği sonucu alamayınca dağılıyor ve o kırılma anında kamerayı açıyor. Çektiği video bir gecede ülke gündemine oturuyor. Milyonlarca insan, milyonlarca yorum… Destek olanlar da var, yerin dibine sokanlar da. Bir yandan yeniden bir umut doğuyor; eğitimine sponsor olmak isteyenler, açılan kapılar… Ama hayat onun için hiçbir şeyi kolay bırakmıyor. Zamanla Feyza, eleştiri videolarıyla tanınan bir fenomene dönüşüyor ve yolu, görmezden geldiğini düşündüğü tanınmış kalp cerrahı Merthan Özkan’la kesişiyor. İşte hikayeleri tam olarak burada başlıyor. •Feyza… Onu okurken içimde sürekli bir “gel buraya” hissi vardı. Sarıp sarmalamak istedim. Ailesinin ona yaşattıkları gerçekten kalbimi parçaladı. Çünkü bazı yaralar görünmez ama insanın bütün davranışlarını şekillendirir. Feyza ne kadar güçlü durmaya çalışsa da aslında çok kırılgan biri. İnsan en çok ailesinden yara alınca dünyaya karşı duvar örüyor… ve o da tam olarak bunu yapmış. Seni çok iyi anladım, güzel kızım. Ne yaparsan yap, ben senin tarafındayım‍. •Merthan… Bak şimdi, açık konuşacağım: Oğlun olmasa seni hiç sevmezdim. Bu kadar netim. Başta empati kurdum, “Tamam, düzelecek,” dedim ama yok… olmadı. O gelgitlerin, bir öyle bir böyle oluşun gerçekten sabır sınadı. Tam “oldu” diyorum, bir bakıyorum yine saçma bir hareket. Evet, iyi bir baba olabilirsin ama karşındaki de sevdiğin kadın… biraz da orayı görmen gerekiyordu. Ve o son… asla affedilecek gibi değildi. Kara listeme girdin. İkinci kitapta Feyza’nın seni süründürmesini izlemek istiyorum. •Sölenter Poyraz… Benim minik bebeğim. Hikâyeye öyle
Asalak Fenomen Kitap Yorumum
2026 41. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2026 21:03
“Çay mı istersin yoksa kahve mi?” ‎“Seninle her zaman kahve.” ‎ ‎Merhabalar canlarım ‎Ben geldim ve bugün sizlere, daha önce Polis Şakaya Gelmez kitabıyla kalemiyle tanıştığım yazarın yepyeni, sıcacık kitabıyla geldim. ‎Merve Güner’den Asalak Fenomen ile sizlerleyim! ‎ ‎Feyza Soysal… 4 yıldır gece gündüz demeden çalıştığı üniversite sınavında tek bir hedefi vardır: Tıp kazanmak. Çünkü babası onu yıllardır “benim doktor kızım” diye sever. (İnsan bazen kendi hayalini değil, başkasının hayalini yaşadığını çok geç fark ediyor…) ‎ ‎Ama işler hiç de planladığı gibi gitmez. Son girdiği sınavdan aldığı puanla hayalleri yerle bir olur. Sistem değişikliklerine isyan ettiği bir gece, gözyaşları içinde bir video çeker ve paylaşır. (İşte o an içimde bir şeyler koptu, o çaresizliği iliklerime kadar hissettim…) ‎ ‎“Sölenenterlar…” diye başladığı o video, birkaç kişiye ulaşır diye düşünürken sabah uyandığında ülke gündemine oturduğunu görür! ‎Bu video sayesinde bir hayırsever ona özel bir üniversitede okuması için burs teklif eder. Feyza, annesiyle birlikte tercihlerini yapar. Ancak arkasından dönenlerden habersizdir… (Ah Feyza, keşke her şey göründüğü gibi olsaydı…) ‎ ‎Sonuçlar açıklandığında ise büyük bir şok yaşar: Yazdığı üniversite yerine hemşirelik bölümü gelmiştir. ‎Bunu yapabilecek tek kişinin babası olduğunu fark eder ve onunla yüzleşir. Babasının tek cevabı ise bir “ceza” verdiği yönündedir. (İşte burada gerçekten sinirden elim ayağım titredi…) ‎ ‎Annesi ve ablasının da bu durumdan haberdar olması Feyza’yı daha da yıkar. O gece evi terk eder… (Kalbim resmen paramparça oldu…) ‎ ‎Bu süreçte daha önce ona yardım etmek isteyen zengin iş adamı yeniden karşısına çıkar ve destek olur. Feyza ise çektiği eleştiri videolarıyla ünlenmeye başlar ve hayatını yeniden kurmaya
2026 76. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2026 16:06
Asalak Fenomen ~ Merve Güner . Basılmadan önce defalarca okuduğum ve Sölenter Poyraz farkıyla bayıldığım o kurguyu şimdi kitaptan okumak inanılmazdı! Feyza, küçük yaşlardan beri doktor olmak isteyen ve hayatının son dört yılını tamamen bu amaç uğruna hep ötelemişti. Hedefine ulaşamamak onun için tam bir yıkımken, yayınladığı bir video ve sistem eleştirisi bir gecede gündem oluyor. Aldığı mesajların arasından biri ona hayali için bir destek eli oluyor. Eğitimine destek olmak isteyen adamla yeniden bir umut ışığı doğmuştu ama beklenmedik birinden gelen beklenmedik bir hamleyle yıkıldık… Feyza’nın yıkımı, yeniden doğuşu ve videosu ile ünlenmesi, onu herkesin takip ettiği bir fenomene dönüştürdü. Biraz şımarık, biraz eleştirel ama bolca katmanı olan ve keşfetmek için biraz zamana ihtiyacınız olan biriydi. Üzerine bir de ona cereyanın tanımını yapıp gönderen kalp cerrahı Merthan bu işin içine girince daha da karışıyoruz İnanılmaz duygulara sürüklendiğim, eğlendiğim, sinirden çıldırdığım ve gözlerimin dolduğu sahneler okudum. Feyza’nın dışarıya karşı çizdiği imajın aslında bir savunma mekanizması oluşu, yalnızlığın içinde çırpınırken şımarık davranması, ailesinin onda bıraktığı yara ve Merthan ile arasında oluşan; bir yandan beni etkileyen, diğer yandan dağıtan o ilişkiyle soluksuz okudum. Merthan’a bolca saydırmak ve Feyza’ya kocaman sarılmak arasında savruldum. Ama kitap boyunca en sevdiğim kesinlikle Poyraz’dı. Biraz biraz yaksa da favorim kesinlikle o ve Merthan’ın arkadaşı Miraç! Poyraz’ın babasıyla olan bağı ve Feyza’ya olan aşkı mükemmeldi. Sölenter Poyraz tam bendim ya İstediği bir şeyi yaptırmak için geçmişte yaptığı iyilikleri sayması, nereden bakarsan bak benim Daha sayabileceğim bolca detay var ama çok çok seveceğiniz, bolca eğlenip bolca duygulanacağınız,
2026 42. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2026 17:29
Feyza Soysal, küçüklüğünden beri tek hayali doktor olmaktır. Bunun içinde dört kez üniversite sınavına girmiş ancak hiçbirinde istediği puanı alamamıştır. Sonuçları yeni öğrenmenin etkisiyle eğitim sistemini eleştiren bir video çekmiş ve hesabında paylaşmıştır. Ertesi gün üzüntüsü azalınca videoyu silecektir ancak sabah kalktığında videosunun bütün ülke tarafından izlendiğini ve ünlü olduğunu fark eder. Ailesi bu duruma sinirlenirken, Feyza hayırsever bir doktordan kendisini özel bir üniversitede okutmak istediğine dair bir mail almıştır. Feyza artık her şeyin istediği gibi olacağını düşünürken, babası ve annesinin tercihlerini değiştirdiğini acı bir şekilde öğrenir. Ve evi terk eder. Feyza, o geceden sonra iki yıl boyunca eleştiri videoları çekmeye devam etmiş, kendine bambaşka bir hayat kurmuştur. Ve birgün arkadaşının tavsiyesi üzerine kalp damar cerrahı Merthan Özkan'a gitmiştir. Ancak adamın tavrından memnun kalmadığı için onuda videosunda konu etmiş ve ikili arasında sonu gelmeyen tartışmaların başlangıcı olmuştur. Tabi bu tartışmalar onların yakınlaşmasına da sebep olacaktır. Çok keyif alarak okuduğum yer yer sinir krizi geçirdiğim sonda olanlarlada içimi parça parça eden bir kitaptı.Feyza deli dolu, inatçı, herkesin bildiğinin aksine asalak olmaktan çok uzak bir karakterdi.Ailesinden ciddi anlamda nefret ettim.Okudukça sinir bastı resmen.Merthan ise ayrı bir olaydı.Sakin kişiliği bir anda değişiverdi.Biz buna Feyza etkisi diyelim.Zamanla birbirlerine çekildiler ve aşık oldular ancak Merthan'ın aşkı bana çok geçmedi.Sürekli geçici ilişki falan diyip durdu ağzına patlatasım geldi.Bunun dışında ikili arasındaki atışmalar güzeldi ancak ben en çok Merthan ve oğlu Poyraz arasındaki diyalogları sevmiş olabilirim.Poyraz ise son anda bomba patlattı.Tabi birde her