Aşk Dini

Nusret Çam
2011
Ötüken Neşriyat

2024 170. kitabı
Bu yazım tam olarak bir inceleme değildir. Biraz uzun ama tatlı bir sonu var. Sabır rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Nusret ÇAM Hz. Adem ile Havva'nın cennetten çıkarılması ile ilgili olarak dikkat çekici yorumlarda bulunuyor. Hz. Adem ile Havva'nın birbirlerinin güzelliklerinden cennetten "çıkarılmayı" göze alacak kadar etkilendiklerini, o bu düzeyde bilinçli ve derin bir ilişkiye sahip olduklarını iddia ediyor. Devamını şöyle nakledeyim: "Yasak meyve"nin nasıl tevil edilirse edilsin beşerî güzelliğin cezbettiği sevginin tecessüm etmiş halinden başka bir şey olamaz., Allah'ın Hz. Adem ile Havva'yı cennetten dünyaya indirmesinin sebebi bu iki cinsin gönül ilişkisi değil, Allah'ın aksi yöndeki emrine rağmen, ayıp yerlerinin görülmesine sebep olan bedensel ilişkinin, Rabbin izni beklenmeden, yani bir bakıma nikâh akdi olmadan icra edilmesidir. Ayette sözü edilen "ayıp yerlerin görülmesi" bu ilişkinin bedensel boyutuna işaret etmektedir." Ben bu ifadelerden biraz rahatsız oldum açıkçası. Bir peygamber için neredeyse zina iddiasını okumuş olmanın hicabını duydum. Evet insanın içinde olan hislerin açılımlanmasında mahrem bölgelere temas etmek istemiş hoca, ama içimde duyduğum keder, heyecanın bir adım önünde kaldı itiraf edeyim. Yine Hz. Yusuf'un aşkından bahsettiği bölüm de içimde bir rahatsızlık oluşturdu. Hz. Yusuf ile Züleyha ismiyle maruf emirin hanımı arasındaki bir aşktan bahsediyordu bu bölümde hoca. Ben hep Züleyha'nın aşka meftun olduğunu, başbaşa kaldıklarında ise Kur'an'ın beyanıyla Hz. Yusuf un kadına meylettiğini ancak Rabbi'nin burhamyla bu işten kaçındığına inanıyorum. Kitaptan aynen alıntılıyorum: "Kur'an'da ayrıntılı olarak anlatılan bu olayda Züleyha'nın Yusuf'un güzelliğine âşık olduğu, kadının bu şiddetli arzusu karşısında Yusufun bütün karşı
Aşk DiniNusret Çam · Ötüken Neşriyat · 20114 okunma

Nusret ÇamYazar · 5 kitap
İslâm sanatları tarihçisi. 1 Ocak 1950, Nizip / Gaziantep doğumlu. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1973) mezunu. Kilis (1973-80) ve Gaziantep (1980) lise ve İmam Hatip okullarında öğretmen ve idareci olarak çalıştı. “Ramazanoğulları Beyliği Mimari Eserleri” konulu doktorasını tamamlayarak, bitirmiş olduğu fakülteye aynı yıl Türk-İslâm Sanatları asistanı olarak atandı. 1982’den itibaren bir süre Erzurum Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinde dersler verdi. Akademik kariyerini tamamlayarak doçent ve profesör oldu. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürdü. Makaleleri akademik dergilerde yer aldı.