Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Asrın Afeti İsraf

Saffet Sancaklı

Asrın Afeti İsraf Sözleri ve Alıntıları

Asrın Afeti İsraf sözleri ve alıntılarını, Asrın Afeti İsraf kitap alıntılarını, Asrın Afeti İsraf en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Modern hayatın getirdiği en büyük açmazlardan biri, insanın özdeğerini unutarak ancak harcadıkça değer kazanabileceğine inandırılmış olmasıdır. Ne kadar tüketirse o kadar özel ve önemli bir varlık haline geleceğini zanneden modern zamanların insanı, aslında anlamsız tüketimle kendisine de bitirdiginin farkında değildir."
Sayfa 26
"Unutmamalıyız ki, soframızdan çöpe giden her bir lokma yiyecekte, musluğumuzdan boşa giden her bir su damlasında açlık ve sefalet çeken insanların hakkı var!"
Sayfa 22
Reklam
Her yaptığının ve yapmadığının hesabını verecek olan insan, sahip olduğu servet ve malı nereden kazandığını, nerelerde tükettiğini ve hayatını nerede-nasıl geçirdiğinin hesabını da verecektir.
İslam’da “Mal ve servet benim, ben kazandım, istediğim gibi tüketirim, fazlasını atarım, bana kimse karışamaz” gibi bir anlayışa yer yoktur. Çünkü mülkün gerçek sahibi yüce Allah’tır. Yerlerde ve gökte ne varsa hepsi O’na aittir. O (c.c) bize yeryüzünün tüm nimetlerini ve kaynaklarını sadece bir süreliğine kullanmak üzere “Emanet” olarak vermiştir. Bu “süreli kullanma hakkı “insanın tüketirken akıllıca davranmasına ve hesabı verilebilir adımlar atmasını gerektirir.
“İki nimet vardır ki insanların çoğu bu ikisi hakkında aldanmıştır: sağlık ve boş vakit.”
Lüks, bir toplum için “şer“ yani kötülük kabul edilmiştir.
Reklam
Tüketim anlayışını körükleyen tuzaklara baktığımızda kısır döngünün şöyle işlediğini görmekteyiz : Mutlu olmak için çok tüket. Çok tüketmek için çok satın al. Çok satın almak için, çok paran olmalı. Çok paran olması için çok çalış. Çok parayla daha çok tüket.
İsraf kavramı, Arapça bir kelime olup, sözlükte “haddi aşma, hata, cehalet, gaflet“ anlamlarına gelmektedir. Terim manası da “insanın yapmış olduğu her fiilde haddi aşması“ anlamında kullanılmaktadır. “İsraf kişinin sahip olduğu maddi ve manevi varlığı, ölçüsüz ve gereksiz bir şekilde harcamasıdır” Şeklinde tarif edenler de vardır. Daha öz bir ifadeyle, “yerinde ve faydalı kullanılmayan her şeyi “israf olarak değerlendirmek mümkündür.
“Kıyamet günü, beş şeyden sorgulanmadan kulun ayakları (Rabbinin huzurundan) ayrılamaz: ömrünü nerede harcadığından, gençliğini nerede geçirdiğinden, malını nereden kazanıp nereye harcadığından, ilmi ile amel edip etmediğinden.”
"Tüketim anlayışını körükleyen tuzaklara baktığımızda kısır döngünün şöyle işlediğini görmekteyiz: Mutlu olmak için çok tüket. Çok tüketmek için çok satın al. Çok satın almak için çok paran olmalı. Çok paran olması için çok çalış. Çok parayla daha çok tüket."
Sayfa 14
28 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.