Antik Çağ’ın İlk İmparatorluğu

L’Empire assyrien

Çeviri ve Editörlük
2024 3. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2024 21:29
Özellikle kitabın baş kısımları Google Translate çevirisi gibi. Çeviri yapılırken cümle kurgularına hiç özen gösterilmediği ortada ve okuyucuyu hem rahatsız ediyor hem de metnin anlaşılmasını güçleştiriyor. Kronikz'e yakışmayan bir çeviri ve editörlük. Bir de kitabın sonuna sıkıştırılan haritalar gösterdikleri dönemlere göre kitabın içine dağıtılsa daha kullanışlı olurdu.
2024 44. kitabı
Yazarın da ifade ettiği üzere antik çağın en acımasız imparatorluğu olan Asurlular'ın tarihine dair yazılmış en kapsamlı eserlerden biri. Ayrıca dönemin Babil, Elam ve kısmen de olsa Mısır tarihini de okuyorsunuz bu kitapla. Yazarlar, Asur imparatorluğunu antik çağın "ilk imparatorluğu" olarak tanımlasalar da kimi tarihçilere göre bu ünvanın sahibi Akadlar'dır.
Asurlular
2024 32. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2024 17:40
Asur İmparatorluğu, Antik Çağ’ın bilinen ilk evrensel imparatorluğu. Önemi buradan geliyor. Geriye miras olarak yüzbinlerce tablet bırakmış, bir o kadarı da harap olmuş ve dahi bir o kadarı da bulunabilecek kapasitede. Kitap öncelikle Asurlular hakkındaki tarihi kaynakları inceliyor. Sonra ise Asur şehrinin ortaya çıkışı, önemi ve bir imparatorluğa dönüşümü ele alınıyor. Sonrasında ise kitap içerisinde Asur İmparatorları’nın siyasi mücadeleleri anlatılmış. Klasik anlamda imparatorluğun doğuşu, gelişimi ve çöküşü. Asur Imparatorluğu’nun yöneticilerinin ortak özelliği; aşırı derecede gaddar oluşları, fethettikleri bölgeleri yerle bir etmeleri, halklarını başka bir bölgeye sürmeleri ve imarcı olmaları. Babil’i fethetmişler, yerle bir edip nehir kanallarını yönlendirip şehri su altında bırakmışlar. Mısır’ı fethetmişler. Gel gelelim sonları da Babilliler vasıtası ile olmuş. Antik Çağ’ın meşhur imparatorluğu, okunmaya değer bir kitap.
2025 8. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2025 21:37
Kitap ilk olarak Asurluların kökenini inceliyor daha sonra ise Asur kelimesinin nereden geldiğini açıklıyor. Yazar giriş bölümünden sonra klasik bir tarih kitabı gibi devletin kuruluş-yükseliş-çöküş dönemlerini, hükümdarlarını, yaşanan olaylarını ele alıyor. Bugün bu bilgileri Asurlulardan günümüze kalan binlerce tabletten öğreniyoruz. Ayrıca Asurluların fethinden dolayı kitap içerisinde kısa da olsa Babil, Elam ve Mısır tarihi de öğreniyorsunuz. Kitabın çevirisi bazı yerlerde iyi ama bazı yerlerde ise cümlelerde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsunuz. Antik çağa ilginiz varsa okunabilecek bir kitap.
2025 6. kitabı
Okunma: 10 Mart 2025 16:55
Asur tarihine merakınız varsa yormayan, kafa karıştırmayan bir kitaptı. Genel olarak güzel ve bilgi dolu ilerledi, tek sorun çeviriydi. Bazı cümleleri okurken cümle yarıda kesilmiş gibi geliyordu fakat çok göze batmadı. Spoiler: Asurluların vahşet dolu tarihleri okurken sizi şaşırtabilir. Yaptıkları katliamlar, işkenceler, güç gösterisi... Propaganda konusunda da önlerinde saygı ile eğiliyorum. Çok güzel propaganda yapmışlar tarih boyunca. Düşmanlarının birçoğu psikolojik olarak kafada kaybetmişler zaten.
Sıra dışı Bir Asur Tarihi
2025 40. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2025 22:45
Klasik Mezopotamya tarih anlatısının dışında daha gerçekçi, güncel bilgilere göre ve dönemin kaynaklarının karşılaştırılarak olayların irdelenip okuyucuya sunulduğu, ezbercilikten uzak bir kitap. Yazar araştırmalarındaki muğlaklığa okuyucuyu da davet edip kafa patlatmasını, fikir yürütmesini istemesi bir tarih kitabını daha sürükleyici ve merak uyandırıcı hâle getiriyor. Bunun yanında imparatorluk kavramının üzerine değinip Asurluların krallık sıfatında bulundukları tarihin üstüne daha az değinip daha çok imparatorluk sıfatını kazandıkları tarihe tek tek imparatorlar üzerinden değiniliyor. Kralların uzun dönemler sefer yapması gerektiğinden yaptıkları seferlere ve inşaat faaliyetlerine değinilerek net bir anlatım çerçevesi çiziliyor. Sonuç kısmında da uzun süre varlığını koruyabilmiş bu imparatorluğun neden yıkıldığını irdeleyerek güzel bir son söz yazılıyor. Ayrıca sayfa sonundaki Asur İmparatorluğu'nun haritalarıyla da görsel açıdan tarih anlatısı desteklenmiş oluyor. Asur İmparatorluğu'na merakı olanların bu kitaptan başlamalarını tavsiye ederim. İyi okumalar şimdiden.

Josette ElayiYazar · 0 kitap
Josette Elayi-Escaich, Fransız antik çağ tarihçisi, Fenike ve Yakın Doğu tarihi uzmanı ve Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nde (CNRS) fahri akademisyendir. Elayi çok sayıda arkeoloji ve tarih eseri ile edebi roman yazdı. Fransız kamuoyu tarafından romanlarıyla ve CNRS'nin araştırma politikası önyargısına karşı reform ve aktivizm çağrılarıyla tanınıyor. 2007 yılında Elayi, Fransız devleti tarafından Legion of Honor Şövalyesi unvanıyla ödüllendirildi.