Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye Selçuklularında Ordu ve Savaş

At Üstünde Selçuklular

Muharrem Kesik

At Üstünde Selçuklular Sözleri ve Alıntıları

At Üstünde Selçuklular sözleri ve alıntılarını, At Üstünde Selçuklular kitap alıntılarını, At Üstünde Selçuklular en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bizans'ın Niksar Kuşatmasında (1139-1140)
Bir çarpışma öncesi imparator, İtalya'dan gelmiş ünlü bir şövalyenin savaşa atsız katıldığını görünce, yanında at süren yeğeni Ioannes'e üstünde bulunduğu Arap atını bu İtalyan'a vermesini emretti. Ancak emre uymayan yeğen, imparatora itiraz ederek İtalyan şövalyeyi düelloya davet etti. Fakat imparator kararında diretince Ioannes de atını şövalyeye vermek zorunda kaldı ve hışımla başka bir ata binerek süratle Türklerin tarafına yöneldi. Onların yanına geldiğinde mızrağını ters çevirdi, miğferini çıkardı ve Türklerin safına geçti. Ioannes daha sonra da Konya'ya giderek Müslüman oldu ve Sultan Mesud'un kızı ile evlenerek Konya'ya yerleşti.
Sayfa 186 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Bozkır savaş tarzını, görerek tasvir etmelerine rağmen iyi kavrayamayan Batılı ve Doğulu yazarlara "düzensiz, telaşlı" gibi görünen bu akıcılık Türk ordusunun büyük yeteneği idi.
Sayfa 21 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Vilayetteki tımarlı sipahilerin ellisi bir müfreze teşkil eder, bunların başındaki komutana da ''Ellibaşı'' denilirdi. Ellibaşı rütbesi bugün Türk ordusunda görülmez ama Anadolu Türk halkının hafızasında söylenişi biraz değişime uğrasa da yaşamaktadır. Günümüzde ''elebaşı'' olarak kullandığımız tabir Selçuklular çağında kullanılan Ellibaşı rütbesinden gelmektedir.
Öyle anlar olur ki, önceden hesaplanmamış bir tehlike doğar ve kahramanca gayretleri bozguna döndürüverir.
Sayfa 195 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Başkalarını takip etsin veya başkaları tarafından takip edilsin Türk, atının sırtında gafil avlanmaz.
Sayfa 96 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
At Üstünde Selçuklular'dan
Türkiye Selçuklu ordusunun başkumandanı, sefere katıldığı takdirde Türkiye Selçuklu sultanıdır. Ancak hükümdar adına orduyu Beylerbeyi veya Melikü'l-ümera (Emirü'l-ümera) unvanı taşıyan kumandanlar idare ederlerdi.
Reklam
At Üstünde Selçuklular'dan
Hassa orduları (Gulamlar), çeşitli milletlerden esir veya köle olarak satın alınmak suretiyle oluşturulan bir kuvvetti. Ülkenin başkentinde bulunan sultanı, sultanlık sarayını ve çevresini koruyan, çeşitli saray hizmetlerini yerine getirmekle görevli seçkin bir askeri birlik idi.
At Üstünde Selçuklular'dan
Birçok tarihi kayıttan anlaşıldığı üzere, Türkiye Selçuklu ordusu düzen ve disiplini ile her zaman rakiplerinin dikkatini çekmiştir. İbn Bibi, Moğol tehdidine karşı Abbasi Halifesinin yardımına gönderilen Türkiye Selçuklu ordusundan bahsederken bu ordunun o zamana kadar hiç kimsenin görmediği düzen ve tertib içerisinde yol aldığını kaydetmiştir.
At Üstünde Selçuklular'dan
Türklerin İslamiyet'ten önceki devirlerde kurdukları devletlerde hemen her Türk savaşçı olduğundan ve askerliğe özel bir meslek gözü ile bakılmadığından Türk ordusunun diğer milletlerden en büyük farkı, ücretli olmayışı ve daimiliği idi.
12 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.