Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1919 - 1921

Atatürk Anadolu'da

Tevfik Bıyıklıoğlu

Atatürk Anadolu'da Gönderileri

Atatürk Anadolu'da kitaplarını, Atatürk Anadolu'da sözleri ve alıntılarını, Atatürk Anadolu'da yazarlarını, Atatürk Anadolu'da yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mustafa Kemal gibi ;)
Türk milletinin büyük talihi, en büyük felaket anımızda, kuvvet kullanmasını bilen, basiretli, sabırlı ve cesaretli bir lidere rastlamasıdır.
128 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastığı andan itibaren insanları nasıl ikna edip de 600 yıllık devlete alternatif bir hükümet kurabildiği çok merak ettiğim bir durum. Hatta bana göre Milli Mücadelenin en şaşırtıcı yanı, Temmuz 1919’dan itibaren artık bir askeri yetkisi de olmayan bir subayın nasıl milli cemiyetleri birleştirip önce temsil heyetini, sonra meclisi, yeni bir devleti kurmayı başarabilmesi. Bu kitabın yazarı Tevfik Bıyıklığlu ilk TTK Başkanı ve Atatürk’ün yakınlarından olduğundan konuyu kendisinden okumak ilgi çekici geldi. Kitap iki bölümden oluşmuş. İlk bölümde Alman tarihçi Jaeschke’nin bir makalesinin geniş bir özetini paylaşıyor bizimle yazar, 2.bölümde de bu makaleden hareketle müdafaa-i hukuk cemiyetlerinin kurulması, Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya geçişi, Sovyet Rusya ile işbirliği, İstanbul hükümetlerinin ve İngilizlerin Milli Mücadeleye karşı tutumu da ele alınıyor. Bu sayede henüz düzenli bir orduyla silahlı mücadelenin başlamadığı 1919-1920 yıllarında Mustafa Kemal’in ne yaman bir diplomat olduğunu, misakı milliye ulaşmak için Amerikalılar, İngilizler, Fransızlar ve Sovyetlerle nasıl bir mücadeleye girdiğini bir kez daha görüyoruz.
Atatürk Anadolu'da 1919 - 1921
Atatürk Anadolu'da 1919 - 1921Tevfik Bıyıklıoğlu · İş Bankası Kültür Yayınları · 202332 okunma
Reklam
“Mustafa Kemal millet mukadderatı hakkındaki düşüncelerini, etrafındakilere zorla, rütbe ve mevkiine dayanarak değil, fikir kuvvetiyle kabul ettirebilecek, ileriyi görebilen bir yurtseverdir.”
İkinci İnönü zaferinden sonra da Vahidettin, artık Mustafa Kemal’e asi gözüyle bakmamaktadır. Fakat, padişah, Büyük Millet Meclisi’ni tanımak için kendisine yapılan teklifi kabul etmek cesaretini göstermemişti. Mustafa Kemal’e karşı verilen idam hükmünü kaldırmak kararını da verememiştir. Vahidettin, bu hareketleriyle, bir İngiliz harp gemisiyle kaçmaktan başka bir şey yapamaz bir hale gelmiştir.
Sayfa 24
Eylül 1919 başlarında milli harekete karşı mücadeleye atılan Çerkes Ahmet Anzavur’a, Vahidettin, 11 Nisan’da (1920) paşa unvanı tevcih etmiştir. Fetvaya ve kendi beyannamesine (11 Nisan 1920) dayanan Damat Ferit, Mustafa Kemal’e karşı son darbeyi indirmeye geçmişti. Anayasaya aykırı olarak “Kuva-yı Milliye” kurmak töhmetiyle İstanbul’da bir divanıharp, Mustafa Kemal’i idama mahkûm etmiş ve hüküm 24 Mayıs 1920’de, padişah tarafından tasdik olunmuştur. Fransız Başvekili Briand ise, 25 Haziran 1920’de, Fransız Meclisi’nde Mustafa Kemal’den ve Kuva-yı Milliye’den “Bizde bunlara, yurtsever insanlar denir” şeklinde bahsetmiştir.
Sayfa 23
Damat Ferit, 1914 hatta 1912 hudutlarını muhafaza hülyası beslerken Mustafa Kemal, daha mütarekeden önce, imparatorluğun Arap kısımlarından vazgeçilmesi gerektiğini anlamıştı. Mustafa Kemal’e göre “süngü, kuvvet, şeref ve haysiyetin müdafaa edilmediği hatlar, başka hiçbir prensiple müdafaaa edilemez.”
Reklam
Yüz yıl da geçse değişmeyen zihniyetler!
“Millet bir koyun sürüsüdür. Ona bir çoban lazımdır. O da, benim.” Padişah Vahidettin
Kudret ve kabiliyetten mahrum olanlara iltifat olunmaz. Nutuk, ATATÜRK
"Türk ordusu vatanı ,dış tecavüz ve istiladan, milleti taassup ve fikir esaretinden kurtardığı gün vazifesini yapmış olacaktır."
"Nasfet ve merhamet niyaz etmekle millet ve devlet işleri görülemez."
46 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.