Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarih Boyunca Türk Kadınının Hak ve Görevleri

Atatürk ve Türk Kadın Haklarının Kazanılması

Afet İnan

Atatürk ve Türk Kadın Haklarının Kazanılması Gönderileri

Atatürk ve Türk Kadın Haklarının Kazanılması kitaplarını, Atatürk ve Türk Kadın Haklarının Kazanılması sözleri ve alıntılarını, Atatürk ve Türk Kadın Haklarının Kazanılması yazarlarını, Atatürk ve Türk Kadın Haklarının Kazanılması yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Münevver Saime Hanım’ın Kadıköy Mitinginden:
“Her Türkün söylemek istediği fakat niçin bilmem yüksek sesle söy­lemekten çekindiği birkaç sözü ben açıkça söylemek isterim. Evet açık söylüyorum kardeşlerim. Aldatıcı kaynakların yazdıkları haberlere inan­mayın. Bizim tamamiyeti mülkiyemizi muhafaza edecekler! Fakat hangi hudut dahilinde? Bu tasrih edilmedikçe Türkiye’de sulh mümkün olmayacaktır. Ben bu kanaatteyim. İsyan etmeyecek bir Türk kalbi de tanı­mıyorum."
Sayfa 109
Zafertepe ve Dumlupınar'da o zamanları yaşamış olan kimselerle de gö­rüşüyordum. Bir ihtiyar nine yanıma gelerek: "Hani Ankara'da Gazi Paşa'nın (Atatürk'ün) heykelinin yanında mermi taşıyan kadın var ya, işte o benim" diyordu. Bu cümleyi yanındaki diğer yaşlı bir kadın da aynen söyledi. Bu sözler bir gerçeğin anlatımı idi. Ankara'daki bu anıtı (Ulus meydanı) Başkumandan Mareşal Gazi M. Kemal'in at üzerindeki heykelini, iki Türk eri ve mermi taşıyan bir kadın heykeli çevreler. İşte bence kurtuluş ve egemenlik savaşımızdaki her Türk kadını bu anıttaki heykelde sembolleşmiştir.
Sayfa 105
Reklam
Türkiye'nin kurtuluş savaşı bir milletin ölüm kalım halinin tarihi­dir.
Sayfa 104
Atatürk
O, Suriye cephesinden 20 Eylül 1917'de Osmanlı hükûmetine gönderdiği raporlarda, adeta 1919'un acı günlerini görmüş gibidir. Diyor ki : "Harbin devamı Osmanlı İmparatorluğunun Anadolu dışındaki memleketleri kaybettirmek lüzumu hasıl olsa dahi, elimizde kalacak bölgelerdeki Türk ahalisini herhalde dayanamaz, çürük bir kitle halinde bulmamalıyız...”
Sayfa 104
22 Mayıs 1919 tarihli Samsun'dan İstanbul Hükumetine M. Kemal imzası ile giden uzun raporun bir cümlesi şudur: "Millet birlik olup (yek vücut) hakimiyet esasını ve Türk duygusunu hedef tutmuştur."
Sayfa 103
Tevfik Fikret "Elbet sefil olursa kadın, alçalır beşer" diyor.
Sayfa 96
Reklam
Meşhur İngiliz yazarı Stu­art Mill der ki: "Bir medeniyetin seviyesini ölçmek isterseniz derhal ka­dının hayat şartlarına bakınız.”
Sayfa 93
Kadınların en fazla saygı gördüğü memleket medeniyette en ileri memlekettir.
Sayfa 93
“Karı dırıltısından vefat eden Esseyid Halil Ağa ruhuna..." Me­zar taşına yazdırmaya kadar varan bu aile geçimsizliğinin nedenini bil­miyoruz. Fakat acaba dörde kadar alınan kadınların bir arada olmaları­nın cezasını mı çekmiştir Halil Ağa?
Sayfa 83
kutadgu bilig
“Dostum, sana kesin sözümü söyliyeyim. Kız doğmazsa, doğarsa yaşamazsa, daha iyi olur.” İşte bu sözlerle kız çocuğunu istenmeyen ve önemi olmayan bir duruma düşürmüş oluyor. Halbuki aynı yazar bundan sonraki mısralarında adaletten bahsederken: "Seni Tanrı adaletin için sever. Adaletten ayrılma. Göklerin yı­kılmadan üzerimizde durması, yerde ot ve hububatın bitmesi hep adalet sayesindedir.” Bu sözlerin doğruluğu karşısında kız evladın istenmemesi her hal­de adaletle bağdaşmaz sanırım.
Sayfa 36
48 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.