Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Arşiv Belgelerine Göre Atatürk'ün Soykütüğü

Atatürk’ün Ailesi

Mehmet Ali Öz

Atatürk’ün Ailesi Gönderileri

Atatürk’ün Ailesi kitaplarını, Atatürk’ün Ailesi sözleri ve alıntılarını, Atatürk’ün Ailesi yazarlarını, Atatürk’ün Ailesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
540 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kitabın yazarı , sayın Mehmet Ali Öz bir imam ve eseri için büyük emekler vermiş . Eserin içeriği , adından da anlaşılacağı üzere , Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ailesine ait şecere kayıtlarının araştırılması hakkında . Eser yoğun bir çalışma ile , Osmanlı Arşivleri’ndeki belgeler ışığında hazırlanmış . Günümüze kadar ortaya atılmış , müfteri kişilerin çarpıtarak anlattıkları yada uydurdukları tüm hikayeler hakkında cevapların verildiği bir eser. Eserin içeriğinde , tam olarak anlayamadığımız bir durum mevcut . Sık sık tekrara düşürdüğü görülmekte . Bu nedenle ara ara dejavu yaşamanız kaçınılmaz . Bunun nedeni , ya kitap bir den fazla seri olarak basılmak için hazırlanmış , yada okuyucuların okuduğu bölümleri unutmaması için ara ara tekrara gidilmiş . Kısacası , tabiri caiz ise “ Bilal’e anlatır gibi “ yazar konuları detaylı bir şekilde anlatmış ve bir imam olarak bugünlerde bile devamlı karşımıza çıkan yalan , iftira ve çarpıtmaları yapanların amel defterini kapatmış. Bu bağlamda , çeşitli yazarlar tarafından yazılan kitaplar , söylemler ve internet üzerinde paylaşılan paylaşımlar, sadece boş , anlamsız ve çarpıtılmış bilgilerden oluşan bir çöplük olarak kalmıştır. Kendisini tebrik etmemek içten bile değil . Ellerine , yüreğine , kalemine sağlık.
Atatürk’ün Ailesi
Atatürk’ün AilesiMehmet Ali Öz · Asi Kitap · 201716 okunma
Balkanlar’da Türklerin İskan Edilmesi 1326
Osmanlı Devleti sistemli bir iskân politikası izlemistir. Kırsal yörelerde yaşayan Hiristiyan halk Balkanlar' in iç bölgeleri ve dağlık kesimlerine hareket ettikçe onlardan boşalan yerlere Anadolu'dan Türkmenler getirilmiştir. Batı Anadolu' da yeni otlaklar aramak zorunda kalan göçebeler için de Balkanlar çekici bir yer olmuştur. Göçebeler Varna' dan Tuna' ya, Üsküp'ten Manastır’a uzanan Doğu Balkanlar'a yerleştiler. 1530'lu yıllarda Rumeli de 50.000 Yörük ailesi iskân edilmişti. Çelebi I. Mehmet ile II. Mehmet, Hıristiyan bölgelerinde daha güçlü bir yerleşik Müslüman taban oluşturabilmek icin Yörüklerin Rumeli'ye tehcir ve iskân edilmesi yönünde çalışmalar yapmışlardır. Bu bağlamda bazı topluluklar çiftçi olarak iskân edilmiş, bazıları da kamu hizmetini yerine getirmekle görevlendirilmiştir.
Sayfa 97 - Asi KitapKitabı okudu
Reklam
Osmanlı Döneminde Rumeli’de İskan Çalışmaları
Osmanlı döneminde Rumeli' ye göç ettirilerek iskân edilen Balkan Türkleri, Anadolu' dan gönderilmiş Türklerdir. Balkanlar'a zorunlu iskân edilen Anadolu' daki Türkler ile Balkanlar'a çeşitli dönemlerde yerleşmiş olan Türk boyları arasında soy bagi bulunuyor. Anadolu' da yerleşen çeşitli isimlerdeki Türkmen oba ve asiretlerinden bir kısmı bunların ahfadındandır. Milattan sonraki yıllarda da Anadolu'ya çok çesitli Türk boy ve topluluklar gelmişlerdir. Bunlar arasında özellikle Hun Türklerini zikretmek gerekmektedir.
Sayfa 44 - Asi KitapKitabı okudu
Yazarın Günümüzdeki Müslümanların Davranışları Hakkında Değerlendirme
Günümüz Müslümanlarının pek coğu bilerek veya bilmeyerek inandıkları dinin gerektirdiği şekilde yaşamıyor, maalesef hayatına uygulamıyor, uygulayamıyor. Kendi bildiklerini, duyduklarını, hatta kendi inandıklarını din olarak algılıyor, bunları yaşamında uygulamaya çalışıyor. İslam'ın kesin olarak emrettiği ve üzerinde durduğu, olmazsa olmazları olan hususlar doğru sözlü olmak, yalan söylememek, iftira etmemek, kul hakkı yememek, hiçbir kimseye, hiçbir şeye zarar vermemek, hatır gönül kırmamak, herkese yardımcı olmak, herkese iyilik etmek, bütün kötülüklerden kaçınmak gibi ilahi prensiplere sıkı sıkıya bağlanacağı, bu idealleri yaşamında uygulayacağı, yerde şekilcilikten öteye geçmeyen kati, kurala ve sığ görüşler üzerine bina edilmiş, İslam'ın özüne uymayan bir yaşam sürüyor.
Sayfa 36 - Asi KitapKitabı okudu
1877 - 1878 Osmanlı - Rus savaşı ve Balkan Savaşları sonrasında Osmanlı Devletinin aldığı msğlubiyetler neticesinde Osmanlı Devleti, sadece büyük toprak parçaları kaybetmemiş, milyonlarca insanın yüzyıllardır yaşadıkları yerlerden İstanbul'a ya da Anadolu'ya göç etmeleri sonucunda ciddi bir muhacir iskanı sorunuyla başbaşa kalmıştı.
Sayfa 335Kitabı okudu
Mevleviliğin Veled ve Şems olmak üzere iki kolu vardır. Veled kolu daha zahir olup (cehri, açık), Sünnidir. Şems kolu ise Mevlevidir fakat, düşünce bağlamında ve uygulamada Bektaşi'dir. 1860'lardan itibaren Mevlevilikte Şems kolu daha etkin olmuştur. İttihak ve Terakki'deki üyelerin özellikle Bektaşi ve Melami etkisinde kalmış oldukları biliniyor.
Sayfa 312Kitabı okudu
Reklam
Gazi Mustafa Kemal Paşa, 15 Ocak günü Eskişehir'e gelmişti. Gün ağarmadan az önce Emir Eri Çavuş Ali'yi çağırmış "bir haber var mı" diye sormuş, "şifre geldi ama çözülmedi" diye cevap veren Ali Çavuş'a hüzünle bakan Mustafa Kemal Paşa, "Annemin öldüğünü biliyorum." dedi. "Bir rüya gördüm, yeşil tarlalarda annemle dolaşıyordum. Birden bir fırtına çıktı, anamı alıp götürdü."
Sayfa 256Kitabı okudu
Çünkü vatanı kurtaracaktı.
Hayatları boyunca çok az bir araya gelebilen ailenin beraberliği Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a 9.Ordu Müfettişi olarak gönderilmesiyle sona erecek, yine araya özlem ve hasret girecektir.
Sayfa 254Kitabı okudu
Mustafa Kemal, annesi Zübeyde Hanım'ın yapmış olduğu ikinci evliliği bir türlü kabul edememiştir. Annesinin maddi sıkıntı yüzünden evlenip, bu dul adamın üvey babası olması ağrına gidiyordu. Bu evliliğe fazlasıyla kızan Mustafa Kemal, evi terk ederek Yenikapı mahallesindeki halası Emine Hanım'ın evine gider.
Sayfa 251Kitabı okudu
Fikriye Hanım'ın annesi Kafkas kökenli Vasfiye Hanım, Mustafa Kemal'in üvey babası olan Ragıp Bey'in kız kardeşidir. Atatürk ile akrabalığı buradan geliyor.
Sayfa 251Kitabı okudu
Reklam
Ah Fikriye ah
Memduh Hayrettin Bey'in kızı ve Ragıp Bey'in (Zübeyde Hanım'ın ikinci eşi) de yeğeni olan Fikriye, ileriki yıllarda Atatürk'e delicesine aşık olacaktı. Fikriye Hanım'ın genç yaşında vefat ettiği biliniyor. Genç yaşında hayata vefat eden Fikriye Hanım'ın asıl adı Zeynep Fikriye'dir.
Sayfa 250Kitabı okudu
Neden bu yanlışlar?
"Mustafa Kemal, Şemsi Efendi'nin okulunda okurken babasını kaybetti. Bu sırada sadece kız kardeşleri Makbule ve Naciye hayattaydı. Babaları öldüğünde, Mustafa Kemal 9-10 yaşındaydı. Makbule henüz 1 yaşını doldurmuştu. Naciye ise 40 günlüktü. " Bu bilgilere göre ; Atatürk'le ilgili birçok kitapta verilen Atatürk'ün doğum tarihi, babası Ali Rıza Efendi'nin doğum ve ölüm tarihleri ve Atatürk'ün kız kardeşi Naciye ile ilgili olarak verilen doğum ve ölüm tarihlerinin hepsi yanlıştır.
Sayfa 218Kitabı okudu
Ali Rıza Efendi ile Zübeyde Hanım'ın (1859 doğumlu) evliliğinden, Fatma İsmet (1871 /72-1875),Ahmet (1874 - 1883), Ömer (1875-1883),Mustafa Kemal Atatürk (1877-1938), Makbule Atadan Boysan (1885-1956) ve Naciye (1886-1901) adında çocukları meydana geldi.
Sayfa 214Kitabı okudu
Osmanlı arşivinde tespit ettiğimiz, yeni belgelere göre Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi, 1841 yılında Selanik'te Kocakasım mahallesinde doğmuştur. Annesinin adı Ayşe Hanım, babasının adı Hafız Hacı Ahmet Efendi'dir. Atatürk'ün dedesi Hafız Hacı Ahmet Efendi, Selanik Mevlevihanesi Postnişini Şeyh Hasan Efendi'nin torununun torunudur. Ali Rıza Efendi'nin eşi (Zübeyde Hanım), Selanik'te Sofuzadeler ailesinden Hacı Feyzullah Ağanın kızı Zübeyde Hanımdır. Ali Rıza Efendi ile Zübeyde Hanım 1870/71 tarihinde evlendiler.
Sayfa 211 - Asi kitapKitabı okudu
Atatürk'ün doğum tarihi
Ali Rıza Efendi'nin 1770 - 1880 yılları arasında gümrükte rüsumat memuru olarak çalıştıktan sonra kendi isteğiyle 1880 tarihinde emekli olduğu kesin olarak belirlenmiştir. İşte bu belgeler, aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk'ün 27 Ağustos 1893 tarihinde 16 yaşında olduğunu, 1877 yılı doğumlu olduğu gerçeğini ortaya koymuştur. Osmanlı arşivinde yer alan belgeler, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1877 'de doğduğunu göstermektedir.
Sayfa 233 - Asi kitapKitabı okudu
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.