Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1919

Atatürk'ün Bütün Eserleri Cilt: 3

Mustafa Kemal Atatürk

Atatürk'ün Bütün Eserleri Cilt: 3 Gönderileri

Atatürk'ün Bütün Eserleri Cilt: 3 kitaplarını, Atatürk'ün Bütün Eserleri Cilt: 3 sözleri ve alıntılarını, Atatürk'ün Bütün Eserleri Cilt: 3 yazarlarını, Atatürk'ün Bütün Eserleri Cilt: 3 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şurada acıklı bir hakikat olmak üzere arz edeyim ki, memleketimizde külliyetli yabancı parası ve birçok propagandalar cereyan ediyor. Bundaki gaye pek aşikârdır ki, milli hareketleri neticesiz bırakmak, milli emelleri felce uğratmak, Yunan, Ermeni emellerini ve vatanın bazı mühim kısımlarını işgal gayelerini kolaylaştırmaktır. Bununla beraber, her devirde, her memlekette ve her zaman çıktığı gibi, bizde de kalp ve asabı zayıf, idrakten yoksun insanlarla beraber vatansız ve aynı zamanda şahsi refah ve menfaatını vatan ve milletinin zararında arayan sefiller de vardır. Doğu işlerini idare etmekte ve zayıf noktaları arayıp bulmakta pek mahir olan düşmanlarımız memleketimizde bunu adeta bir teşkilat haline getirmişlerdir. Fakat mukaddesatının kurtulması gayesiyle çırpınan bütün millet işbu azim ve mücahedesi yolunda her türlü engelleri, muhakkak ve mutlaka kırıp süpürecektir.
Sayfa 186 - Kaynak Yayınları, Dördüncü Basım: Mart 2012 ~ Erzurum Kongresi'nde Konuşma (23 Temmuz 1919)Kitabı okudu
Nâzır Beyefendi'nin muhteşem bürosuna girdiğim vakit, adı geçen beni ayakta ve iltifatla kabul etti ve bana askeri vaziyetin, dahili vaziyetin, genel siyasi vaziyetin çok parlak olduğundan parlak bir lisanla bahsetti. Nezaketen teşekkür ettim, yalnız bazı görüş ve düşüncelerde bulunup bulunamayacağımı sordum: -Hay hay efendim, dedi. Dedim
Sayfa 21 - Kaynak Yayınları, Dördüncü Basım: Mart 2012 ~ Büyük Gazi'nin Hatırat Sahifeleri (1914-1919)Kitabı okudu
Reklam
İttihat ve Terakki Cemiyeti vatanperver bir cemiyet idi. Başlangıcından çok zaman sonrasına kadar ben de bu cemiyet içinde bulundum. Cemiyet hiçbir zaman sizin bu aşağılamalariniza hak verdirecek bir mahiyet almamistir. Çok kusurları ve yanlışları olabilir. Ama vatanperverliği münakaşaların üstündedir.
Sayfa 83 - 1926'da F.Atay'a 1914-18 arası hakkında verilen demeçKitabı okudu
Benim çocukluğumdan beri bir tabiatım vardır. Oturduğum evde ne ana, ne kız kardeş, ne de ahbap ile beraber bulunmaktan hoşlanmazdım. Yalnız ve bağımsız bulunmayı, çocukluğumdan çıktığım zamandan itibaren tercih etmiş ve sürekli olarak öyle yaşamışımdır. Tuhaf bir halim daha var, ne ana, -babam çok erken ölmüş- ne kardeş, ne de en yakın akrabamın kendi zihniyet ve anlayışlarına göre bana şu veya bu tavsiye veya nasihatte bulunmasına tahammülüm yoktur. Aile arasında yaşayanlar pekala bilirler ki, sağdan soldan pek saf ve samimi ihtarlardan kurtulamazlar. Bu vaziyet karşısında iki hareket tarzından birini seçmek zaruridir: Ya itaat etmek, yahut da ihtar ve nasihatleri hiçe saymak. Bence ikisi de doğru değildir: itaat nasıl olur? En aşağı benimle yirmi, yirmi beş yaş farkı olan anamızın ihtarlarına itaat geçmişe dönmek olmaz mı? İsyan etmek, faziletine, iyi niyetine, yüksek kadınlığına inandığım anamın kalbini ve anlayışlarını alt üst etmektir. Bunu da doğru bulmam.
Sayfa 30 - 1926'da F.Atay'a 1914-18 arası hakkında verilen demeçKitabı okudu
Bir adam ki büyük olmaktan bahseder, benim hoşuma gitmez. Bir adam ki memleketi kurtarmak için evvela büyük adam lazımdır der ve bunun için bir de kendine örnek seçer; onun gibi olmayınca memleketin kurtulamayacağı kanaatinde bulunur; bu, adam değildir.
Sayfa 28 - 1926'da F.Atay'a 1914-18 arası hakkında verilen demeçKitabı okudu