Kemalist Devrim 6

Atatürk'ün CHP Program ve Tüzükleri

Doğu Perinçek

Atatürk'ün CHP Program ve Tüzükleri Sözleri ve Alıntıları

Atatürk'ün CHP Program ve Tüzükleri sözleri ve alıntılarını, Atatürk'ün CHP Program ve Tüzükleri kitap alıntılarını, Atatürk'ün CHP Program ve Tüzükleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sovyet Devrimi olmasaydı Türkiye Devrimi olmazdı. Ondan önce Çanakkale direnişi olmasaydı, Sovyet Devrimi olmazdı. Çanakkale'de biz direndik, Karadeniz'in kapısını tuttuk. Rus halkı, o sayede 1917 Şubat ve Ekim devrimlerini yaptı ve Sovyetler de bize borçlarını ödedi. Çarlığı yıktılar, Çarlığı yıktıkları için biz Anadolu'da bir fukara millet olarak o devrimi yapabildik.
Sayfa 30 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Aslında Halkçılık Programı, milli hakimiyet ilkesini kabul ederek, iktidarı Meclis'e vererek, padişahı ve halifeyi fiilen kaldırmıştır. Atatürk'ün deyimiyle, o zaman Türkiye Halk Hükümeti kurulmuştur. Burada devrimin diyalektiği var: Osmanlıyı yıkacağım, ama Osmanlıyı gelmiş emperyalistler paylaşmış, padişahı esir almış. Bizim padişahımızı, İngiltere, Fransa ve İtalya esir alamaz. Onu yıkacak bir kuvvet varsa, Türkiye halkıdır. Burada kurtanlacak oları padişah değil, devlettir; devletin otoritesidir; devlet iktidarıdır aslında.
Sayfa 28 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Halkçılık Programı'nı okuduğumuz zaman, o büyük gerçekle karşılaşırız: Türkiye bir devrimle kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinde bir devrim vardır. Halkçılık Programı Madde 8 aynen şöyledir: "Türkiye Halk hükümeti, Büyük Millet Meclisi tarafından idare olunur ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti unvanını taşır." İmza, Mustafa Kemal. Şimdi bunlar bize doğal geliyor. "Türkiye" diyor... Oysa daha önce "Türkiye" yoktu, Osmanlı devleti vardı. İcra Vekilleri Heyeti'nin Meclis Başkanı Mustafa Kemal imzasıyla 13 Eylül 1920 tarihinde Meclis'e sunduğu Halkçılık Programı, Türkiye adını kullanan ilk anayasal belgedir.
Sayfa 26 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Kemalist Devrim'le şeyhlikten, ağalıktan, cemaat ve tarikatlardan kurtulma, özgürleşme sürecine girdik. Çağdaşlık adına neyimiz varsa, Kemalist Devrim'e borçluyuz.
Sayfa 11 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Halkçılık Programı, 18 Eylül 1920 günü Meclis'te okunuyor ve 20 Ocak 1921 günü, yani Meclis'te okunmasından 4 ay sonra 1921 Anayasası oluyor. Padişahın üzerini çiziyor, Osmanlı devletinin üzerini çiziyor, yerine Türkiye diyor. Henüz Cumhuriyet demiyor, ama aslında Cumhuriyet 23 Nisan 1920 günü BMM'nin Ankara'da toplanmasıyla fiilen kurulmuştu. 29 Ekim 1923, bilindiği gibi Cumhuriyet'in ilanıdır; kurulması, daha önce 23 Nisan 1920 günü gerçekleşti.
Sayfa 27 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
15 öğeden 11 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.