Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kemalist Devrim 6

Atatürk'ün CHP Program ve Tüzükleri

Doğu Perinçek

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Halkçılık İsimlendirmesinin kökü, 13 Eylül 1920'ye uzanmaktadır. Bir bakıma Parti'nin adı o tarihte konmuştur. Atatürk'ün önderlik ettiği Parti'nin üye ve yandaşları o zamandan beri "Halkçılar" ·diye anılıyorlar.
Sayfa 26 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Madde 1. Cumhuriyet Halk Fırkası, Cemiyetler Kanunu uyarınca teşekkül etmiş cumhuriyetçi, halkçı, milliyetçi, siyasi bir cemiyettir ve merkezi Ankara’dadır. Madde 2. Fırka, Türk milletini itibar ve refah mevkiine devamlı yükseltmekte olan ve her türlü istibdat ve tahakküm idaresi imkânını kapayan yegâne devlet idaresi şeklinin, milli hâkimiyetin
Reklam
Halkçılık Programı, özel karı reddeden, halkın ihtiyaçlarını esas alan bir ekonomi kurmayı amaçlıyor. Milli karakterde, kamu ağırlıklı bir ekonomi düşünüyor. Komisyon Sözcüsü İsmail Suphi, Halkçılık Programı'nı açıklarken, "Türk köylüsü ve Kürt köylüsü"nü savunuyor. Halkçılık Programı, ilk iş olarak orduyu kuvvetlendirmekten söz ediyor. 1920'de Meclis'in elinde doğru dürüst silah yok, ordu yok. Nasıl kurtulacaksın? Her devrimcinin denkleştirmesi gereken formülü Atatürk, Nutuk'ta ortaya koymuştur: Millet ve silahlı gücü olan ordu.
Sayfa 30 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Toprak reformu ilk kez Parti Programı'na girmiştir. 1925 Şeyh Sait ve 1930 Ağrı isyanları'ndan alınan derslerin burada etkili olduğu saptanabilir. 9 "Çiftçiyi toprak sahibi yapmak" başlığını taşıyan 34. Madde şöyledir: "Her Türk çiftçisini yeter toprak sahibi etmek, Parti'nizin ana gayelerinden biridir. Topraksız çiftçiye toprak dağıtmak için özgü istimlak kanunları çıkarmak lüzumludur."
Sayfa 41 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Öğrencilere millete, Meclis'e ve Devlet'e saygı duyarlılığı verilecektir. Eğitim, her türlü hurafeden ve yabancı fikirlerden uzak, üstün ve vatansever olacaktır. Derin tarihten esinlenerek milli karakter yüksek derecelere çıkartılacaktır. Bilgi, vatandaşın maddi hayatta başarı kazanması içindir. Öğrenciye girişim yeteneği, düzen, disiplin ve samimi ahlak anlayışı verilecektir. Türk'ün derin tarihi, özgüveni güçlendirmek, yetenekleri geliştirmek. milli varlığa zarar verecek cereyanlara karşı direnci beslemek amacıyla öğretilecektir.
Sayfa 39 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Böylece Müdafaai Hukuk Cemiyeti döneminden Halk Fırkası dönemine geçilmiştir. Cumhuriyet bir buçuk ay sonra ilan edilecektir (23 Nisan 1920'de eylemli olarak kurulmuştu). 1923 Nizamnamesi, Parti'nin tarihsel görevini tanımlamıştır: Nizamname, halk kavramına da açıklık getirmiştir: "Halk, herhangi bir sınıfla sınırlı değildir. Hiçbir imtiyaz iddiasında bulunmayan ve genel olarak kanun karşısında mutlak bir eşitliği kabul eden bütün fertler halktandır. Halkçılar, hiçbir ailenin, hiçbir sınıfın, hiçbir cemaatin, hiçbir ferdin imtiyazlarını kabul etmeyen ve kanunları koymaktaki mutlak hürriyet ve bağımsızlığı tanıyan fertlerdir" (Madde 2).
Sayfa 32 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal, programı kütüphanede yazmıyor; ayağında çizmelerle yazıyor.
Sayfa 31 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.