Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk'ün Hayatındaki Kadınlar

Altan Deliorman

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
halide edipin anlattığı zübeyde hanıma dairdir.
Halide Edip Adıvar, yayınlanan «Milli Mücadele Hatıralarından Parçalar»da, Zübeyde Hanım hakkındaki intibaını şöyle anlatmaktadır: «İhtiyar hanımın yüzü, ince, hareketli vücudu atılgan ifadesiyle Mustafa Kemal Paşa'nın aynıydı. Yetmiş yaşında olmakla beraber, süt gibi beyaz ve pembe renkli cildinde bir tek buruşuk yoktu. Çok çabuk öfkelenir olmasına rağmen, koyu mavi gözlerinde ve ağzında bir şefkat hissedilirdi. Beyaz entarisi, ütülü mendilleri, beyaz elleri büyük annemi hatırlatırdı. Tam Makedonyalı bir kadındı. Onun için, oğlu daima ilk mektepteyken istediği gibi azarladığı Mustafa'ydı. Bir yer yatağında yatıyordu. Anlaşılan hastalığı çok ciddiydi ve yaşaması bir mucizeydi. Dr. Adnan'ın boynuna kollarını dolar, yanaklarını öper, ellerini yakalayarak doğmuş olduğu Selanik şehrinden bahsederdi. Anadolu mücadelesiyle ilgili değildi. İçi Selanik için yanıyordu. Oğlu Mustafa, Selanik'i almadan kendine yeni bir entari yapmamaya ahdettiğini söyledi. Fikriye Hanım'a da pek teveccühü yoktu.»
Sayfa 167Kitabı okudu
Tanınmış profesör Pittard'ın eşi, romancı ve tarih yazarı, Türkiye'de dair kitapları bulunan Noelle Roger, Atatürk hakkında şöyle yazmaktadır. «Bir gün Atatürk'e kuvvetinin sırrını sordum: - Durur, dinlerim, dedi. Sonra tekrar etti: - Durur, dinlerim... ve sustu.»
Sayfa 267Kitabı okudu
Reklam
Aziz Madam, 6 Mayıs 1916 Siird Bu defa size hakiki dostluğumuzu hatırlatmak için ilk önce ben kalemi elime alıyorum. Batıdan doğuya kadar devam eden uzun ve yorucu bir yolda iki ay kadar seyahat ettikten sonra bir istirahat anı bulunabileceğine inanılır, değil mi? Fakat, heyhat! Görülüyor ki, bu ancak ölümden sonra mümkün olacak. Fakat bu hayali rahata kavuşmak için Allah'ımızın cennetine gitmeye kolay kolay razı olacak değilim.
anadolu ajansı Mustafa Kemal ve latife hanımın evliliğini açıklıyor.
Anadolu Ajansı'nın 29.1.1923 günlü bülteninde, nikah merasimi hakkında verdiği tafsilat aynen şöyledir: «Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri'yle Uşakizade Latife Hanımefendi'nin emri mesnunu akidleri bugün saat beşte Göztepe'de icra edilmiştir. Akid merasimi fevkalade sade olmuştur. Müşir Fevzi. Kazım Karabekir Paşa'lar hazaratı, Başkumandan Paşa Hazretleri'nin, Vali Mustafa Abdülhalik Bey'le Seryaver Kaymakam Salih Bey de Latife Hanımefendi'nin şahidleri bulunuyorlardı. Paşa Hazretleri ve Latife Hanımefendi, şahit ve davetlilerden mürekkeb bir masada karşı karşıya oturmuşlardır. Paşa Hazretleri Kadı Efendi'ye hitaben: «Efendi Hazretleri, biz Latife Hanım'la evlenmeye karar verdik. Lütfen muamele-i lazımesini yapar mısınız?» demiştir. Bunun üzerine Kadı Efendi evvela Latife Hanım'a teveccüh ederek: «On dirhem gümüş mihri müeccel ve aranızda takarrür eden mihri muaccelle hazırı bilmeclis Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleriyle tezevvücü kabul ediyor musunuz?» demiş ve Latife Hanım, «kabul etim» cevabını vermişlerdir. Kadı Efendi müteakiben Paşa Hazretlerine aynı suali irad etmiş ve müşarünileyh «evet, kabul ettim» buyurmuşlardır. Duayı müteakib tarafeyn, hazırun tarafından pek samimi bir surette tebrik edilmişlerdir. Anadolu Ajansı, millet ve memleketi halas ve necata isal eden büyük müncimizle, yüksek tahsille iktisabı feyz ve kemal eylemiş bulunan Latife Hanımefendi'nin mazharı saadet olmalarını niyaz ve tazarru eyler.»
Sayfa 197Kitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal'in madam corinne'e yazdığı 17.09.1916 tarihli mektuptan
Alayın bir kumandanı ve Nuri Bey'in başarılarının bir afişçisi Fuad Bey (Salih Efendi size bu mevzuda eğlenceli izahat verebilir) bana bir mektup göndermiş ki, orada edebiyatımızın şu güzel tercümesi var: «L'air de I'amour soufle, dans la Monsieur ou, moi ou.» Bu, şu beytin tercümesi imiş: «Havayi aşk eser serde, Efendim nerde, ben nerde.»
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.