Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk'ün Üstün Kişiliği

Hamza Eroğlu

Atatürk'ün Üstün Kişiliği Gönderileri

Atatürk'ün Üstün Kişiliği kitaplarını, Atatürk'ün Üstün Kişiliği sözleri ve alıntılarını, Atatürk'ün Üstün Kişiliği yazarlarını, Atatürk'ün Üstün Kişiliği yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk Milli Mücadele hareketinin temeline milliyetçilik, milli egemenlik, milli bağımsızlık ilkelerinin dışında bir siyasi görüş ve akım, oturtulmuş olunsa idi, Tür Milletinin karakterine, bünyesine de uymuyacağından Milli Mücadelenin başarısızlıkla sonuçlanmasını doğurabilirdi. Kuzey komşumuz Rusya'da 1917 yılında gerçekleşen ihtilal, Türkiye üzerinde etkili olmamış, Türk Milletinin karakterine uymadığından benimsenmemiştir
Atatürk'ün Üstün Kişiliği
"Atatürk şu veya bu değildir. Türk Milletinin portresini sadakatle çiziniz, Atatürk'ün portresini çizmiş olursunuz." Prof. Dr. Mümtaz Turhan, Atatürk'ün milli mücadelenin temeline millyetçilik ilkesini yerleştirmede başarısını şöyle dile getirmektedir; "Atatürk'ün büyük dehası burada da kendini göstermiş, milliyetçiliğin modern bir millet olma ve milli bir kültüre kavuşma hususundaki mühim rolünü sezmiş, onu umdelerinin başına koymuştur."
Reklam
Atatürk'ün Üstün Kişiliği
Türk orduları 1922'de Yunan ordularını Akdeniz'e dökünce İngiltere parlementosu büyük bir toplantı yaptı. Lordlar Kamarası ile Avam Kamarası'nda heyecanlı bir sahne yaşanmıştır. Celse açılınca İşçi Partisi lideri Makdonald kürsüye gelerek şöyle seslenir; "Nerede Başvekil Loyd Corc! Bize ne söz verdi, netice ne oldu! Hazineden büyük paralar alıp bizi boş yere masraflara soktu. Hani Boğazlar bizim olacak, Anadolu taksim olunacaktı? Heyhat hiçbiri olmadı. Bunun hesabını bize versin!" Dediği zaman, yavaş yavaş Loyd Corc kürsüye geldi; "Arkadaşlar! Asırlar pek nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki, o, büyük dahiyi asrımızda Türk milleti yetiştirdi. Mustafa Kemal'in dehasına karşı elden ne gelir?" Der ve kürsüden iner. Daha sonrada Başvekaletten istifasını verir. Kaynak: Yakup Kadri Karaosmanoğlu - Atatürk 1946
Sayfa 50
Atatürk'ün Üstün Kişiliği
E. Herriot, "Mustafa Kemal'de hayranı olduğum iki harikulade vasıf vardır ki, biri alev gibi parlayan vatan sevgisi, diğeri eserine mutlak bir mantık ve vahdet manzarası veren nefse hakimiyettir." diyerek Atatürk'ün üstün kişiliğini bir diğer yönden ortaya koymuştur.
Sayfa 37