Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hamza Eroğlu

Hamza EroğluAtatürk ve Cumhuriyet yazarı
Yazar
6.1/10
14 Kişi
54
Okunma
3
Beğeni
2.385
Görüntülenme

Hakkında

Hamza Eroğlu (d. 1922 Adana Türkiye), Türk akademisyen ve siyasetçi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra eğitimini savaş yılları sırasında İsviçre'de sürdürdü. 1957 yılında XI. dönem CHP Adana Milletvekili seçildi, 27 Mayıs Darbesi'nden sonra oluşturulan ve 1961 Anayasası'nı hazırlayan Temsilciler Meclisi'nde CHP kontenjanından üye seçildi. 12 Eylül Darbesi'nden sonra da oluşturulan ve 1982 Anayasası'nı hazırlayan Danışma Meclisine Ankara üyesi olarak seçilmiştir. 1922 yılında Adana’da doğmuştur. Mütevazi bir ailenin en büyük çocuğudur. Hamza Eroğlu, ilk, orta ve lise eğitimini Adana’da yapmıştır. Tarihi bir eğitim kuruluşu olan Adana Erkek Lisesinin, güçlü eğitim kadrosu Hamza Eroğlu’nun üzerinde çok etkili olmuştur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. 1949 yılında İsviçre’nin Neuchatel Üniversitesinde, Milletlerarası Hukuk alanındaki doktora tezi ile yurda dönen Eroğlu, 1950 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde asistan olarak vazife yapmıştır. Askerlik hizmetinin ardından 1956’da Doçent olmuştur. 1957 yılında C.H.P Adana Milletvekili seçilen Eroğlu, 27 Mayıs 1960 devrimine kadar T.B.M.M’de yasama görevini üstlemiştir. Eroğlu, 27 Mayıs 1960 Devriminden sonra kurulan Temsilciler Meclisinde (Kurucu Meclis), C.H.P’nin kontenjanından üye seçilmiştir. Bir yıl gibi kısa süre ömürlü olan, Temsilciler Meclisinin en önemli görevi, çağın gereklerine cevap veren yeni bir anayasa hazırlamak olmuştur. Eroğlu’nun C.H.P’de son görevi Yüksek Haysiyet Divanı üyeliği olmuştur. Temsilciler Meclisi’nin görevinin sona ermesi ile Eroğlu, aktif politikadan uzak kalarak, akademik kariyerine kariyerine, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde öğretim üyesi olarak devam etmiştir. 1966 yılında Profesör olan Eroğlu, 1971 – 1973 yıllarında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Başkanlığı görevini üstlenmiştir. 12 Eylül 1980 Harekatından sonra kurulan Danışma Meclisine de Ankara’dan üye seçilmiştir. Atatürk’ün doğumunun 100. yılında kurulan Atatürk’ün Doğumunun 100. yılı Kutlama Milli Komisyonunda da üye olarak görev yapmıştır. Eroğlu, Danışma Meclisi’nin görevinin sonuçlanması ile tekrar akademik çalışmalarına devam etmiştir. Eroğlu’nun son görevi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun üst kuruluşu olan Yüksek Kurulda üye olarak vazife almak olmuştur. Şu anda emekli olan H. Eroğlu çalışmalarına özellikle evinde kurduğu kütüphanesinde devam etmektedir. Asya ve Kuzey Afrika çalışmaları milletlerarası kongresinin (Icanas 38 Ankara 2007) toplantısı vesilesiyle, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Prof. Dr. Hamza Eroğlu’nun da yer aldığı, oniki bilim adamına, “ Bilgi Semamızın 12 Burcu “, ünvanı ile her bir adaya bilimsel nitelikli ödül vermiştir.
Unvan:
Prof. Dr. ,Türk Akademisyen, Siyasetçi ve Yazar
Doğum:
Adana, 1922

Okurlar

3 okur beğendi.
54 okur okudu.
2 okur okuyor.
22 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Egemenlik, iktidar, otorite ve yetki gibi benzer kavramlarla yakından ilgili olmakla beraber, aynı şeyler değildir. İktidar, bir toplumdaki en yüksek güçtür, emretme gücüdür. Bir anlamda egemenlik karşılığı kullanılır. Otorite ise, bu iktidarın meşruluk ve haklılık kazanmış şeklidir. Her iktidar haklı ve meşru olmayabilir. Hukuk dışı iktidar da bulunabilir. Yetki ise, otoriteden doğan, Anayasa ve Kanuna dayanan otoritenin bir görünüşüdür. Yetkiler, hangi görev için konulmuşsa onun için kullanılır.
Uygurlar'da Hanlar ekseriya gökten inen bir ışıktan gebe kalmış bir prensesin çocuklarıdır. Göktürkler'de ise Han soyu Tanrı'nın gönderdiği bir kurt ile çiftleşen prens veya prensesden gelmişlerdir. Tanrısal nur veya "Kurttan Türeme" efsanesi, İslamiyetten önce Türklerin dini olan Şamanizme bağlanmaktadır.
Reklam
Temelleri çökmüş, ömrü tamam olmuş tamamen parçalanmış Osmanlı imparatorluğunun yerine yeni bir devletin kurulması tarihi ve siyasi bir zorunluluktu. Türk milleti esir yaşamamak kararında idi. " Hakimiyeti milliye müstenid, bilakaydü şart müstakil yeni bir Türk Devleti tesis etmek " milletçe kabul edilen ve uygulanan parola idi.
Aslında Doğu meselesi, bizim için bir Batı meselesidir, Batı'nın doğudaki meselesidir.
Sayfa 222 - Ermeni Sorunu
Fransız işgali altında Maraş'taki bir camide, imam, halka "kalelerinde hür bayrağı dalgalanmayan esir bir memlekette cuma namazı kılınmaz" diyerek halkı coşturdu ve halk da Fransız bayrağını indirerek Türk bayrağını çekti.
Sayfa 231 - Sütçü İmam Ali
"Atatürkçülük, Türk devriminin sistemleşmiş fikir gücü ve geleceğe bakan yönüyle de ülküsüdür"
Atatürkçülük
Atatürkçülük
Hamza Eroğlu
Hamza Eroğlu
Atatürkçülük.
Bitirdiğim an tekrar başladığım ilk kitap. Hamza Eroğlu bu kitabında Atatürkçülüğün nasıl çıktığını, nelere dayandığını, ne anlamlara geldiğini çok güzel anlatıyor. Bunları yaparken sadece kendi görüşü değil diğer (Yabancı/Türk) yazarların görüşünü de aktarıyor. Kitabın ilk bölümü yabancı kaynaklarda Kemalizm anlayışını, Yeni devletin kuruluşunu ve Kemalizm gelişmesini ele alıyor, kitabın ikinci bölümü Atatürkçülüğün genel değerlendirilmesini, Milliyetçiliği, Milli egemenliği, Milli bağımsızlığı, Laiklik, Dış politikaya hakim olan ilkeleri, Devletçiliği, Devrimin uygulama metodunu ele alıyor, kitabın üçüncü ve son bölümünde ise Türk devriminin özelliklerini ele alıyor.
Atatürkçülük
Atatürkçülük
Hamza Eroğlu
Hamza Eroğlu
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
475 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
103 günde okudu
Kitabı okumadan önce Cumhuriyet tarihindeki inkılaplardan özellikle bazıları anlamsız geliyordu. Kendi kendime "buna ne gerek var?" diye soruyordum. Fakat bu kitap yapılmış bütün inkılapların neden gerekli olduğunu ikna edici bir şekilde açıklıyor. Türk devriminin büyük eseri olan Cumhuriyet'in inşasında çakılmış her bir çivi artık benim için bir anlam ifade ediyor.
Türk İnkılap Tarihi
Türk İnkılap TarihiHamza Eroğlu · Savaş Yayınevi · 201018 okunma