Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sanat Yoluyla Psikoterapi ve Yaratıcılık, Sanat Terapisi

Ateşe Yön Vermek

Ellen Levine

Ateşe Yön Vermek Gönderileri

Ateşe Yön Vermek kitaplarını, Ateşe Yön Vermek sözleri ve alıntılarını, Ateşe Yön Vermek yazarlarını, Ateşe Yön Vermek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sanat, duyguları doğrudan ifade ederken hissedilemeyecek bir özgürlük duygusu verir. Biçimlenmeye başlayan form, artık sadece benliğin bir uzantısı değil, aynadır.
Bir anlamda imgeler çocuk olarak algılanır: Onları doğururuz ancak onların sahipleri olamayız. Bizim dışımızda yaşarlar ve yansımalarımız değillerdir. Burada imgelerle oynamak, onlarla doğrudan 'sen' olarak konuşmak demektir.
Reklam
Biçim ve şeklin belirli bir sanatsal kalıpta bir araya gelebilmesi için deneyim biçimsizlikle başlamalıdır.
Sanatın terapide kullanımının temel dayanağı, hepimizin yaratıcı ateşle bağ kurabilmesidir yani şimdiye kadar göstermeye çalıştığım şey, hepimizin bu seviyede tam olarak bağ kurabileceğimizdir çünkü gelişim açısından yaratıcılık, en eski deneyimlerimizin önemli bir kaynağıdır, benlik ve dünyayla ilişki oluşturmaya yardımcı olur.
Birçok çocuk ilk andan itibaren yaratıcılıklarıyla bağlantılarını kaybetmeye başlar. Kuşkusuz mevcut okul sistemimiz, araçsal öğrenme ve başarıya önem vermesi nedeniyle yaratıcılığın teşvik edilmesini desteklememektedir. Çocukların oyun oynamalarına izin vermek, sadece ilkokulun başlangıcına kadar sürer, anaokulunda bile okuma ve matematik gibi becerilerin kazanılmasına giderek daha fazla önem verilmektedir.
Çocuk, kelimelerle ifade edemediklerini oyun yoluyla "eyleme döker".
Reklam
Nasıl ki Freud için rüyalar bilinçdışına giden "kral yolu" ise aynı şekilde Klein için de oyunlar böyledir. Oyun tıpkı rüya gibi çocuğun düşlemlerine, isteklerine ve en erken deneyimlerine bağlı olduğu için arkaik bir ifade tarzı içerir. Rüya unsurları gibi oyun unsurlarının da birçok ayrı anlamı vardır ve anlamlarını ancak bağlantıları ve ortaya çıktıkları analitik durumun tamamını düşündüğümüzde bulabilir ve yorumlayabiliriz.
Belki de hala ağlarla çevriliyimdir, tüm yalnızlığım ve yalnız başıma yaratma konforuma rağmen belki de bir bağlam içinde hapsolmuşumdur.
Elimizdekileri değerlendirmek ve bunlardan güzel bir şey yaratmak zorundayız. Dünya, devamlı değişim sürecinde olduğundan aşina olduğumuz eski biçimlere güvenemeyiz.