Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atlas - Sayı 331 (Kasım 2020)

Atlas Dergisi

Atlas - Sayı 331 (Kasım 2020) Sözleri ve Alıntıları

Atlas - Sayı 331 (Kasım 2020) sözleri ve alıntılarını, Atlas - Sayı 331 (Kasım 2020) kitap alıntılarını, Atlas - Sayı 331 (Kasım 2020) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Doğa " hepimizin özgürlüğünün Cumhuriyetiydi"
Sayfa 87 - Alexander von Humbolt
Bütün Alıntılar
KARADENİZ’DE BÜYÜK KEŞİF! Bilim insanları, Kastamonu’nun Araç ilçesi yakınlarında, Göbeklitepe ile aynı döneme ait kalıntılar bulundu 15 ŞEYTAN GERI DÖNDÜ! Memeli türlerinin neslinin tükenmesinde dünyanın en kötü karnesine sahip ülkesi Avustralya’da, yaban hayatı adına yeni adımlar atılıyor. Bu kapsamda Tazmanya canavarı, ya da
Reklam
Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün (WRI) 2019 verilerine göre, en çok su sıkıntısı çeken ülkeler sıralamasında Türkiye 189 ülke arasında 32’nci sırada yer alıyor. 2030 yılı projeksiyonunda en iyimser senaryoya göre Türkiye 29’uncu sıraya çıkacak. 2040’a dair en iyimser senaryoya göre ise 28’inci sıraya yükselecek.
Hükümetler Covid-19’a karşı yetersiz kalınca, Amazon yerlileri atalarından devraldıkları doğa bilgisine başvurdu. Satere-Mawe yerlileri, hastalananları caferana bitkisiyle tedavi ediyor.
DÜNYANIN EN YÜKSEK VOLKANI Everest, dünyanın deniz seviyesinden en yüksek dağı. Dünyanın çekirdeği baz alındığında ise bu rekor Chimborazo Volkanı’na ait.
25.000 TL safranın bir kilogramının satış fiyatı
Reklam
Araştırmalara göre, küresel ortalama sıcaklıktaki her bir santigrat derece artış, buğdayda arazi verimini yüzde 6 azaltabilir.
Barajlar inşa ederek akarsuları yavaşlatan ve açtıkları kanallarla suyu çevredeki araziye yayan kunduzların yaşadığı bölge yangından etkilenmiyor
TEMA açıkladı: Muğla’nın yüzde 59’u maden ruhsatlı! Başlıbaşına çarpıcı bir bilgi: Türkiye’nin en yaşlı karaçam ormanı (250-700 yaş) olan ve eşsiz yaban hayatı ile mutlak koruma statüsüne sahip Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı’nın tamamı madenler için ruhsatlandırılmış durumda. TEMA Vakfı, maden mevzuatının yarattığı tehdidi ortaya koyabilmek adına Kaz Dağları’nın ardından ikinci raporunu Muğla için hazırladı. İlk bulgulara göre Muğla, bin 449 maden ruhsatına bölünmüş halde, yani yüzde 59’u madenlere ruhsatlı. Muğla ve çevresindeki orman alanlarının yüzde 65’i, tarım alanlarının yüzde 48’i, tabiatı koruma alanı, milli park vb. alanların yüzde 55’i, nadir flora ve fauna barındıran Önemli Doğa Alanları’nın yüzde 65’i, arkeolojik alan vb. kültür varlıklarının yüzde 66’sı için maden ruhsatları söz konusu. Yetkilileri tarihi bir sorumluluk bekliyor.
TEMA açıkladı: Muğla’nın yüzde 59’u maden ruhsatlı! Başlıbaşına çarpıcı bir bilgi: Türkiye’nin en yaşlı karaçam ormanı (250-700 yaş) olan ve eşsiz yaban hayatı ile mutlak koruma statüsüne sahip Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı’nın tamamı madenler için ruhsatlandırılmış durumda. TEMA Vakfı, maden mevzuatının yarattığı tehdidi ortaya koyabilmek adına Kaz Dağları’nın ardından ikinci raporunu Muğla için hazırladı. İlk bulgulara göre Muğla, bin 449 maden ruhsatına bölünmüş halde, yani yüzde 59’u madenlere ruhsatlı. Muğla ve çevresindeki orman alanlarının yüzde 65’i, tarım alanlarının yüzde 48’i, tabiatı koruma alanı, milli park vb. alanların yüzde 55’i, nadir flora ve fauna barındıran Önemli Doğa Alanları’nın yüzde 65’i, arkeolojik alan vb. kültür varlıklarının yüzde 66’sı için maden ruhsatları söz konusu. Yetkilileri tarihi bir sorumluluk bekliyor
Reklam
ŞEYTAN GERI DÖNDÜ! Memeli türlerinin neslinin tükenmesinde dünyanın en kötü karnesine sahip ülkesi Avustralya’da, yaban hayatı adına yeni adımlar atılıyor. Bu kapsamda Tazmanya canavarı, ya da orijinal adıyla Tazmanya şeytanı 3 bin yıl sonra Avustralya anakarasına getiriliyor. Bugüne dek toplam 26’sı doğaya salındı, önümüzdeki iki yıl içinde de türün 20’şer üyesinin daha Sydney’in kuzeyindeki vahşi yaşam sığınağına getirilmesi bekleniyor. Şimdilik hayvanlar düzenli olarak gözlenecek ve yemek alışverişine girmeleri ihtimaline karşı arabalardan uzak tutulacak. Çünkü nihai amaç, onları vahşi doğaya bırakmak. Bu organizasyonu Küresel Vahşi Yaşam Koruma ve WildArk ile yürüten Aussie Ark, Tazmanya canavarının, kıtaya sonradan getirilen yırtıcı türlerine karşı ekosistemdeki mühendislik ve denge rolünü tekrar ele almasını umuyor.
KARADENİZ’DE BÜYÜK KEŞİF! Bilim insanları, Kastamonu’nun Araç ilçesi yakınlarında, Göbeklitepe ile aynı döneme ait kalıntılar bulundu
İRAN’IN KIRMIZI HAZİNESİ - SAFRAN Safran üretiminde İran’ın lider konumunun, bitki ve coğrafya arasındaki alışverişten ziyade işgücü ve üretimle ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Bugün yetiştirilen safranın doğum yeri Yunanistan olsa da, bugün bu ülkede çok az miktarda safran üretimi yapılıyor. İran’da ise safran yetiştiriciliği yüzyıllardır kesintisiz devam ediyor. Safran, dünyanın en pahalı baharatlarından biri ve “kırmızı altın” olarak biliniyor. Bunun nedeni, çok az miktarda elde edilebilmesi. Safranın en önemli özelliği boyar madde olması. Ayrıca aroma verici olarak kullanılıyor. Bunun için safran çiçeklerinin sadece dişi organları toplanıyor. İran’da bir kilogram safran için yaklaşık 70 bin çiçeğin toplanması ve dişi organlarının alınması gerekiyor!
Ekosistem Mühendisleri
Kunduzlar barajlar inşaa edip göletler yaratarak ve su kanalları açarak akarsuların çevresinde verimli araziler oluşturuyor.
Sayfa 28
Kürek kuyruklu ekosistem mühendisleri ABD’nin Utah Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Joe Wheaton, 2018’de Idaho’da 263 kilometrekarelik bir alanın yanmasından sonra, bölgenin ortasında alevlere dayanmış yemyeşil bir kunduz sulak alanıyla karşılaşmıştı. Bunun ardından, California Eyalet Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Emily Fairfax ve meslektaşı Andrew Whittle, ülkenin batısında meydana gelen beş büyük yangının bitki örtüsüne etkilerini incelemeye başladı. Sonuçları Eylül ayında Ecological Applications’ta yayımlanan araştırmalarına göre, kunduz barajlarının çevresindeki bitkiler bünyelerine o kadar çok su alıyor ki, kolay kolay tutuşmuyorlar! Kunduzlar barajlar inşa edip göletler yaratarak ve su kanalları açarak akarsuların çevresinde verimli araziler oluşturuyor.