Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2018 Ekim

Atlas - Sayı 307

Atlas Dergisi

Atlas - Sayı 307 Gönderileri

Atlas - Sayı 307 kitaplarını, Atlas - Sayı 307 sözleri ve alıntılarını, Atlas - Sayı 307 yazarlarını, Atlas - Sayı 307 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ülkede ilgi çekici noktalardan biri de cenaze törenleri. Ölen kişi önce kefenlenip gömülüyor. Veba gibi bulaşıcı bir hastalıktan hayatını kaybetmişse en az 50 yıl toprakta kalıyor veya mezar bir daha hiç açılmıyor. Diğer durumlarda ise yedi yıl sonra mezar açılıyor, kemikler bu kez ipek bir torbaya konuyor ve tekrar aynı yere gömülüyor. Kemikleri çıkarma ve yeniden gömme ciddiye alınan, çok önemli bir tören. Bu törende ailenin imkânlarına göre bir veya daha fazla sayıda manda kurban ediliyor, yemek ve hediyeler dağıtılıyor. Tören bazen birkaç gün sürüyor.
Sayfa 60 - MadagaskarKitabı okudu
Hırlayan, vahşi bakışlı, ya da sevimli yüzleriyle gülümseten aslanlar... Kadın veya kuş başlı sfenksler... Dağ Tanrıları... Kaya kütlelerinden doğmuş bu eserlerin çoğu 15 ton ağırlığında... Hititlerin Yesemek’teki heykel atölyesi 3 bin 500 yıl önce doğdu ve "Ön Asya’nın en büyüğü" olarak tanındı. Bu taşocağında 300’ü aşkın heykel, taslak halinde olduğu için, Hititli taş ustalarının ve heykeltıraşların çalışma serüvenini öğrenmek bakımından da büyük önem taşıyor.
Reklam
250 syf.
10/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Atlas’ın bu sayısının kapak konusu Gaziantep Yesemek’teki Hitit “heykel ormanı”. Hatay’a giden yol üzerinde İslahiye’ye bağlı Yesemek Mahallesi, binlerce yıllık devasa heykellerin bir arada bulunduğu bir alan. Sfenkslerin, aslanların, büyük kaya bloklarında yarım kalmış heykellerin bulunduğu bu alan Yesemek taş ocağı ve heykel atölyesi olarak biliniyor. Yesemek’teki Hitit heykel ormanının çarpıcı öyküsünü Tevfik Taş yazdı, Tolga İldun fotoğrafladı. Bu sayıda Osmanlı’nın kuruluş bölgesi Bilecik ve çevresi taşıyor sayfalara. Ertuğrul sancağı, Şeyh Edebalı diyarı Bilecik’in tarihi zenginliklerini, coğrafyasını ve yerel özelliklerini Alkım Doğan yazdı, Turgut Tarhan fotoğrafladı. Madagaskar dünyanın en büyük dördüncü adası. Afrika kıtasının yanı başındaki bu büyük coğrafya, yaban hayatı, barındırdığı farklı kültürler ve göçün şekillendirdiği demografik yapısıyla sıra dışı bir hikâye barındırıyor. Hayrettin Kağnıcı başkent Antananarivo’dan Hint Okyanusu sahillerine dek tüm ülkeyi dolaştı. Bu sayının tarihle iç içe girmiş konusu Yunanistan’ın Limni Adası’ndaki Mondros Limanı. Balkan Savaşı sırasında Yunan donanmasının üssü olan Mondros Limanı, Birinci Dünya Savaşı’nda İtilaf güçlerinin Çanakkale harekâtında da en önemli lojistik merkez konumundaydı. Atlas yazarı A. Hilmi Hacaloğlu Limni Adası’nda Türk izlerini araştırdı. Bu sayıda Anadolu’nun doğa değerlerinden bir başka konu da Burdur Gölü’nden. Son 30 yılda suyunun üçte birinden fazlasını kaybeden Burdur Gölü endemik balıkların, sayısız kuş türünün yuvasıydı. Yusuf Erkan, Burdur Gölü’nun bugününü yazdı.
Atlas - Sayı 307
Atlas - Sayı 307Atlas Dergisi · 20188 okunma