Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atlas Tarih - Sayı 73 (Şubat-Mart 2022)

Atlas Tarih Dergisi

Atlas Tarih - Sayı 73 (Şubat-Mart 2022) Gönderileri

Atlas Tarih - Sayı 73 (Şubat-Mart 2022) kitaplarını, Atlas Tarih - Sayı 73 (Şubat-Mart 2022) sözleri ve alıntılarını, Atlas Tarih - Sayı 73 (Şubat-Mart 2022) yazarlarını, Atlas Tarih - Sayı 73 (Şubat-Mart 2022) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Halkevleri, 1932 ile 1940 arasında sürdürdüğü kültürel faaliyetleri ile öne çıkar. Bu atılım döneminde 12 binin üzeninde oyun sahnelenirken, 9 bin kadar konser ve 23 binden fazla konferans verilmiştir. Halkevleri kütüphaneleri 1933'te 150 bine yakın kişiye hizmet vermiş, 1940'ta ise bu sayı 2 milyonu aşmıştır. Ayrıca tarih ve kültür alanında sürdürülen çalışmalarla da Anadolu'nun sosyolojik, etnografik ve folklorik haritası çıkarılır. 1950 yılında Halkevi sayısı 478'e, Halkodaları sayısı ise 4322'ye ulaşmıştır.
Sayfa 123Kitabı okudu
...Halkevleri yeterliliklerine göre Dil ve Edebiyat, Güzel Sanatlar, Temsil (Tiyatro), Spor, Sosyal Yardım, Halk Dershaneleri ve Kurslar, Kütüphane ve Yayın, Köycülük, Tarih ve Müze olmak üzere dokuz dalda faaliyet göstereceklerdir. Bu faaliyetler içerisinde özellikle "Halk Dershaneleri ve Kurslar" ile “Köycülük” faaliyetleri önem kazanacaktır.
Sayfa 122Kitabı okudu
Reklam
Florizel von Reuter ama bu sefer sahnede
“...Sahneye çıktığımda garip bir şey gözüme çarptı. Hemen önümde muhteşem bir Türk halısı vardı ama geriye doğru salonda tek bir koltuk bile göremedim. Birkaç üniformalı resmi memur, yaverler, paşalar, parterin en arkasında ayakta duruyorlardı ama ön taraf boştu. Salonun etrafını tamamen çeviren geçilmez bir kafes gördüm. Bana söylenene göre bunun arkasında, en ortada, hayatta olan dört oğluyla (topu topu 10 oğlu vardı) Sultan oturuyordu. Sağında ve solunda bütün haremi yer alıyordu...”
Sayfa 108Kitabı okudu
Florizel von Reuter keman çalmak için 1904’te İstanbul’da
Anılarında şöyle anlatıyor: "İlk Balkan turnem beni çok sayıda asilzade ile bir araya getirdi. Turne, bugün İstanbul olan Constantinople'de başladı. Günümüzde İstanbul modern yaşamın her gereğine sahip muhteşem bir şehir ama o zamanlar Uzakdoğu'nun ilkel şehirleri gibiydi. Sokaklar Hindistan'ın Kutsal İnekleri gibi başıboş köpeklerle doluydu. Elektrik lambaları yok gibiydi ve telefon kullanımı Majesteleri Sultan'ın emriyle neredeyse tamamen yasaklanmıştı. Abdülhamid kendisine karşı yapılabilecek suikast girişimlerinden çok korkuyordu...”
Sayfa 107Kitabı okudu
dizi The Crown.. dertlere bak
Kraliçenin diziyi izlediği ve ilk sezonu beğendiği biliniyor fakat ileriki sezonlarda olayların gerçekte olduğundan fazla dramatize edilmesinden rahatsız olduğu da biliniyor. Çarpıtılma iddiaları sadece kraliyet ailesinin sorunu olmaktan çıkarak parlamentoya kadar girdi. İngiltere Kültür Bakanı dahi konuyla ilgili açıklama yapıp, Netflix'in dizinin kurgudan ibaret olduğunu belirtmesini talep edeceklerini duyurdu.
Başbakan Erim’in “cebinde istifa mektubuyla dolaştığı” o günlerde, Kraliçe Elizabeth Türkiye’ye gelmişti. Siyasal sorunların yaşandığı bir ortamda, bir de ek olarak hükümet bunalımı, Türkiye’nin dış dünyadaki konumuna gölge düşüreceği için, bu ziyaret boyunca bütün iç sorunlar dondurulmuştu. Hükümet, TBMM’deki kıskaca daha fazla dayanamadı ve Nihat Erim, kraliçenin ayrılışından 1 gün sonra, 26 Ekim 1971’de istifasını sundu. Fakat Cumhurbaşkanı Sunay, istifayı kabul etmedi, hükümet ikna edildi ve yola devam kararı alındı.
Reklam
Kraliçe, Türkiye’ye ilk ziyaretini, İran’a dönerken 6 Mart 1961’de yapmış, Esenboğa Havaalanı’nda Cumhurbaşkanı Orgeneral Cemal Gürsel’le kısa bir görüşmede “Yassıada Mahkemeleri’nde Adnan Menderes ve arkadaşları hakkında verilebilecek olası idam kararlarının infaz edilmesini engellemeye” çalışmıştı.
İngilizlerin 205 bin, Fransızların 47 bin asker kaybettiği Çanakkale Savaşı’nda Türkler 213 bin 882 şehit vermişlerdi. Bu yoğunluk nedeniyle askerlerin gömülmesi tüm taraflar için büyük sorun olmuştu. Tek kişilik mezar yerine toplu kabirlere gömülmüşlerdi. İngilizler, değişik noktalarda anıtlar dikmişler, Lozan Anlaşması’ndan sonra mezarlık ve anıt sayısını 30’a çıkarmışlardı.
Efes’te, bir turist gibi bolca fotoğraf çekmeye çalışan kraliçe, “Hayatta Efes’e bir kez gelebildim... Gazeteciler rahat bıraksalar da doya doya seyredebilsem!” diye sitemde bulunmuştu.
1971, ll.Elizabeth Türkiye’ye geliyor
Kraliçe gelmeden önce ziyaret programı, üst düzey bürokratlara ve devlet erkânına dağıtılarak yanında uyulması gereken geleneksel diplomatik ve nezaket kuralları önceden bildirildi. Bu ziyaret sırasında, kraliçeyle bir araya gelecek kişilere dağıtılan bilgi notlarında “Kraliçenin yanında mokasen ayakkabı giyilmez. Kraliçeyle konuşulmaz. Kraliçenin eli sıkılmaz. Siyah ve mor giyilmez. Mor, kraliyetin matem rengidir!” gibi uyarılar yer alıyordu.
28 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.