Popüler şeylere olan genel bir önyargım olduğunu ve bu sene boyunca da bunu kırmaya gayret ettiğimi ön koşul olarak belirtmek isterim.
Attack on Titan, her sene okumak için en baştan başladığım, ilk iki cildini okuduktan sonra ise devam etmediğim bir seri olmuştur. Üçüncü cilde geçmemin şerefiyle de bu incelemeyi başlatıyorum.
İlk iki cilt bizim için evreni tanımaya çalışmaktan ibaret aslında. Gözümüzün önünde ölümler gerçekleşiyor ve hayatını kaybeden askerlerin ailelerine tanık oluyoruz. Karakterlere çok bağlanmadığımız bir aşamada olunsa da evrenin gerçekliğinden etkilenmemek mümkün değil.
Çizimleriyle ve diyaloglarıyla derin hisler uyandırdığını belirtmem gerekiyor. Dış dünyanın varlığı üzerine Armin ve Eren'in arasında dönen muhabbet, cidden çok tatlı ve iç burkucuydu. Bizim kabul ettiğimiz gerçeklikten çok daha farklı yaşam sürmüş iki çocuktan bahsediyoruz. Tek istedikleri şey onlarda büyülüymüşçesine merak uyandıran surların dışındaki dünyayı görebilmek.
Manga, en kısa özetiyle titanlar denilen insan yiyen canlıların, insanların dünyasını işgal etmesiyle kurulan surların arkasında yaşananları anlatıyor. İnsanın olduğu her yerde bir hiyerarşi olduğu gibi burada da var elbette. En iç alanda kral ve kralı koruyan birlikler bulunuyor ki bu bölgenin de en zengin kaynaklara sahip olduğu bilgisine sahibiz. Devamında ise titanlara karşı bir direniş göstermek ve dış dünyayı görmek isteyen çocukların bir tür intikam hikayesi diyebiliriz. Fakat bunun arkasında sadece bizim değil, karakterlerin -insanlığın- da bilmediği çok fazla gizli gerçek var gibi duruyor.
Yani manga, Eren ve arkadaşlarının hikayesinden çok daha fazlası. AoT, evreniyle ve kurgusuyla oldukça şaşırtıcı ve bir yandan da kahredici ilerleyecekmiş gibi görünüyor.
Ensar Kır sözümü tutup bitireceğime
Spoiler var
İlk cilt gibi bu ciltte çok güzel ilerledi ve çok heyecanlı bir yerde bitti. Neden bu kadar abartıldığını anlayabiliyorum yavaş yavaş, korkum bunun beni bir manga bağımlısına dönüştüreceği:"). Yamyam Titan'ın içinde Eren'in olduğunu tahmin etmiştim ama nasıl kontrol edebildiği hâlâ sır. Karakterleri avas yavaş tanıyorum, favorim Mikasa gibi şimdilik.
Mikasa'nın gücüne bayılıyorum. Belagat açısından iyi olmasa bile savaşçılığı muazzam. Anne ve babasını kaybedip Eren'i yeni ailesi olarak görmesi beni hâlâ duygulandırıyor.
Tahmin edilebilir bir kurgusu yok.Hangi karaktere yapışsam ölüyor.Allah'tan seriyi komple almışım zira hızla bitirip merakla diğerine geçiyorum.Gayet başarılı
Okurken animede kaçırdığım bazı detayları farkettim. Özellikle ileride ne olacağını biliyor olmam sadece heyecana kapılıp okumamı engelledi ki bu kareleri ve konuşmaları daha detaylı incelememe sebep oldu.
Önceki sayıda surlara yapılan kuşatmanın ardından askeri birlikler sivilleri tahliye etmeye çalışıyor. Okurken serinin evreninin az çok nasıl olduğunu kavrıyorsunuz. Savaşın acımasızlığını ve karakterlerin gerçeklerle nasıl yüzleştiğini ve nasıl tepki verdiğini idrak ediyorsunuz. Bu cildi özel kılan etkenler ters köşe yapması, akılda sorular bırakması ve şüphe uyandırması.
insan yiyen devler ve duvar örülü, içinde hayatta kalmaya çalışan insanlar...
Temmuz ayının ilk mangasını okumuş bulundum.
İlk alacağım zaman çok kararsız kalmıştım.Ama iyi ki almışım 1. ciltte bittim bile o son neydi öyle ağzım açık kaldı, o sayfaları tekrar tekrar okudum acaba ben mi yanlış anladım diye.
Direkt 2. cilde başladım bu sefer de devamı bende olsaymıştı dedim
Düşünün ne kadar sevdiğimi.
Tek ağladığım kısım çoook uzun bir seri nasıl toplayacağım bilmiyorum.
Sonları hep heyecanlı bitiyo ve merak ediyorsun sonra ne olucak diye.
Sadece 2 cild okumama rağmen aşırı keyif aldım dolu dolu bir manga aksiyon hiç durmuyor diyebilirim.
Favori karakterim belli oldu galiba ahhh Mikasa nasıl bir karaktersin sen öyle güçlü ,akıllı...
Önümde upuzun bir yol var hikaye nasıl şekillenecek bakalım.Siz de okuduysanız nasıl buluyorsunuz?
Kitabın ana karakteri Eren'e tahammül edebildiğim nadir ciltlerden birisi. Tatlı denilebilecek bir gıcıklığı var. Armin ise çok tatlı. Kitabın kurgusu su gibi akıyor ne yalan söyleyeyim. İki günde 10. cildine falan geldim. Sürükleyici, tavsiye ederim.
It is one of the rare volumes that I can tolerate the main character of the book, Eren. He has a nasty taste that can be called sweet. Armin is so cute. The plot of the book flows like water, let me tell you. I got to the 10th volume in two days or something. Fascinating, I recommend it.
İnsan yiyen dev Titan saldırısında, kalan son
insan şehirleri yok olmak üzeredir. Ancak başka bir Titan’ın diğer Titanlara saldırması, insanların işlerini hem kolaylaştırır hem de rahatlatır. Ancak o Titan da diğerleri tarafından öldürülünce içinden bir insan çıkar ve işler değişecektir.
Hajime İsayama (Japonca:諫山 創, Isayama Hajime; d. 29 Ağustos 1986), Japon manga sanatçısıdır. İlk serisi Attack On Titan, 2019 Aralık itibarı ile dolaşımda olan 100 milyon kopya ile tüm zamanların en çok satan manga serilerinden biri oldu.
29 Ağustos 1986'da Japonya'nın Ōita prefektörlüğüne bağlı Hita şehrinin Ōyama kasabasında doğmuştur. Lise yıllarındayken manga yarışmalarına çizdiği mangaları gönderirdi. Liseden mezun olduktan sonra 2006 yılında Fukuoka şehrinde bulunan Kyushu Designer Gakuin meslek yüksekokuluna kaydoldu.
2006 yılında Magazine Grand Prix veya kısaca MGP olarak bilinen ve Kodansha Ltd. tarafından teşvik edilen dergiye Attack On Titan'ın ufak bir sürümü ile başvurdu ve "Kaliteli Çalışma" ödülünü aldı. Daha sonra 20 yaşındayken mangaka mesleğine devam etmek için Tokyo'ya taşındı ve internet kafede çalıştı.
2008'de 80. Haftalık Shōnen Dergisi Yeni Gelen Manga Ödülü Yarışmasına kaydoldu, Heart Break One adlı mangasından dolayı "Özel Teşvik" ödülünü aldı. Bir başka mangası Orz, sonraki yıl aynı yarışma için bir aday olarak seçildi.
1 Kasım 2014'te Hita'da yaklaşık 2.500 kişinin katıldığı Attack On Titan hakkında bir özel bir etkinlik düzenlendi. Ertesi gün Patria Hita kültür salonunda İsayama, bir konuşma yaptı ve belediye başkanı Keisuke Harada tarafından resmi olarak "Hita'nın Turizm Elçisi" olarak adlandırıldı.
2009'da mangası olan Attack On Titan, Bessatsu Shōnen Dergisi'nde yayınlanmaya başlamıştır ve 2011 yılında 35.nci Kodansha Manga Ödülleri'nde Shōnen kategorisini kazanmıştır. Daha sonra ise yönetmenliğini Tetsurō Araki'nin üstlendiği Japon anime şirketi olan Wit Studio tarafından anime adaptasyonu yapılmıştır fakat Attack On Titan, son sezonu itibarı ile MAPPA tarafından yapılmaktadır.
9 Eylül 2009 yılından beri yayınlanan Attack on Titan'ın mangası, 9 Nisan 2021 tarihinde 34.ncü cildin beşinci ve son bölümü, toplamda 139.ncu bölümü ile final yapmıştır.
Ünlü mangaka 2018'de kendi blog sayfasında evlendiğini söyledi ama eşinin kim olduğunu söylemedi.