Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Aybar ile Söyleşi

Uğur Mumcu

Aybar ile Söyleşi Gönderileri

Aybar ile Söyleşi kitaplarını, Aybar ile Söyleşi sözleri ve alıntılarını, Aybar ile Söyleşi yazarlarını, Aybar ile Söyleşi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gel-gitle sosyalizm kurulabilir mi?
SORU- Bir de bir şey hatırlıyorum; TİP'in tüzüğünde iktidara seçimle geleceğiniz ve eğer seçimi kaybederseniz iktidarı bırakacağınız yazılıydı . “ böyle gel-gitle sosyalizm kurulabilir mi”diye çok eleştirildiniz. AYBAR- “Evet, doğru hatırlıyorsunuz. Halk bizden memnun değilse, oyları ile bunu belli ediyorsa, biz orada diren- mezdik. Nedeni şuydu, akılcı nedeni, halk bizimle beraber olmadıkça sosyalizm kurulamaz. Sosyalizmin tepeden inme yöntemlerle kurulamayacağını, sanıyorum artık kanıtlamaya gerek yok. 70 yıldan beri tepeden inme yöntemlerle sosyalist demokrasi kurulamamış, sömürüye son verilememiştir. Çünkü sömürüye son vermek için, üretim araçlarının kamulaştırılması yetmiyor. Çünkü işçi, kamulaştırılmış üretim araçları ile de artık değer üretir. Artık değerin sömürüye dönüşmemesi içinartık değeri yaratan işçinin, artık değerinin nerede kullanılacağını belirlemesi gerekir. İşçiler söz ve karar sahibi değillersesömürü sürecektir. Sömürünün kalkması için, tezgâh başındaki emekçinin yarattığı artık değerin nereye kullanılacağını emekçiden sormak lâzımdırBu nasıl olacaktır? Planlı olacaktır. Yanitüm emekçilerin yarattığı global artık değerin, milli gelirin nereye harcanacağıemekçilerin oylarıyla belirlenecektir. Nerede? Fabrikalarda, köylerde bir çeşit referandum yapılacaktır. Plan, anketlerle hazırlanacak ve referandumla kabul edilecek- tirVe artık değer sömürüye dönüşmeyecektir. İşçiler, ücret payımız şu, artık değerin geri kalan bölümü de şuraya, şuraya yatırılsın diyeceklerdirBöylece sömürü gerçekten sona erecektir.”
Sayfa 33 - um:ag vakfı yayınları
Uğur Mumcu’un sorusu üzerine uzun bir açıklama yapıyor Aybar açıklama metnindeki bu bölümü çok açıklayıcı: “Şu kadar yıllık deneyimim var. Köyleri dolaştım. İşçilerle, sendikacılarla ,sade insanlarla konuştum,tartıştım. Halk en çetin meseleleri anlıyor, yeter ki siz ona anlatmak zahmetine katlanın ve sorunları onun anlayabileceği biçimde dile getirin.”
Sayfa 33 - um:ag vakfı yayınları
Reklam
157 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Kitap, Mumcu’nun Mehmet Ali Aybar ile söyleşisinden oluşuyor. 1986 yılındaki sunuş kısmı Mumcu’nun Marksizim, Sosyalizm, Türkiye İşçi Partisi, dünyadaki benzer oluşumlar ve Sovyetlerin tutumu (henüz Rusya yok o tarihte) gibi genel bilgilendirmeleri ile başlıyor. Söyleşi ise iki kısımdan oluşuyor. İlk bölümde Aybar’ın kişisel özgeçmişinden ve TİP’ten bahsediliyor. Bu kısım daha kısa anlatılmış, keşke bu kısmı özellikle o dönem Türkiye siyasi hareketleri daha fazla anlatılsaymış dedim. Aybar’ın Nazım Hikmet ile olan akrabalığını, Galatasaray mezunu olmasını, sporcu geçmişini bu kitap vasıtasıyla öğrenmiş oldum. İkinci kısmında ise daha teorik olarak Marksizmden söz ediliyor. Marksizim kısmını okumakta zorlandım belki konuya hakim veya ilgili kişilere basit gelebilir. Son olarak kitabın sonuna geldiğinizde Uğur Mumcu’nun ne kadar birikimli, gerçekçi ve zeki bir gazeteci olduğunu sorulan sorulardan ve kitabın genel hatlarından anlıyorsunuz.
Aybar ile Söyleşi
Aybar ile SöyleşiUğur Mumcu · UM:AG Araştımacı Gazetecilik Vakfı · 199887 okunma
Başbakan Özal yabancı sermayeyi Türkiye'ye çağırırken, işçi ücretlerinin düşük olduğunu, yani, ''Türkiye'de çok kazanırsınız'' demek istiyor.
Türkiye'de herkes ABD'nin dostudur, bir TİP ABD'nin düşmanıdır.
Yurdumuzdaki Amerikan üslerine Türk zabıtası giremez, Türk subayı, Türk komutanı, Türk hakimi giremez, milletin vekilleri giremez, Türk bakanları giremez... (M. Ali Aybar'ın meclis konuşmasından)
Reklam
TC ile ABD arasında imzalanan ikili antlaşmalar, ABD'ye Türkiye'de 35 milyon metrekarelik toprağı üs olarak kullanma yetkisi vermiştir.
Türkiye İşçi Partisi tabandan kurulan ilk partidir. Bu son derece önemli bir olay: Köylü kökenli 11 işçi sendikacı ile bir şoför, parti kuruyor ve basın toplantısı yaparak TİP'in ezilen işçi sınıfının partisi olduğunu açıklıyordu.
168 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.