Tasarımcı:
10 Eylül 2020
Alfa Yayınları
Orijinal Adı:
Saints: Boxers & Saints #2

İnsan Bazen Sadece Kabul Görmek İstiyor!!!
2026 10. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2026 09:40
Hafif Spoiler İçerebilir!!! Hikâye 1898 Çin’inde geçiyor ve merkezde “Kız-Dört” diye çağrılan bir kız var. Daha doğduğu andan itibaren dışlanıyor resmen. Düşünsene, kıza düzgün isim bile vermiyorlar. Bu bile karakterin ne kadar değersiz görüldüğünü gösteriyor. Sonra kız bir yere ait olmaya çalışırken Hristiyanlığa yöneliyor ve Vibiana adını alıyor. Ama o dönemde Çin’de Hristiyan olmak baya tehlikeli bir şey. Yani bir yandan kendini bulmaya çalışıyor, bir yandan da hedef haline geliyor. Vibiana’nın sürekli bir yere ait olmaya çalışması beni çok üzdü. Hani gerçek hayatta da bazen insan sırf kabul görmek için değişmeye çalışır ya, burada da tam o his var. Mesela biri ilk kez ona iyi davrandığında hemen oraya tutunuyor. Çünkü hayatı boyunca dışlanmış bir karakter. Bir yandan da Boxerlar var. Onlar da ülkelerini koruduklarını düşünüyor. O yüzden kitap düz bir “iyi-kötü” hikâyesi vermiyor. Herkes kendi açısından haklı gibi duruyor. Bu da insanı arada bırakıyor. Bir sahnede bir tarafı haklı buluyorsun, sonraki sahnede öbür tarafın yaşadığı şeyi görünce fikrin değişiyor. Çizimler de baya etkiliydi bence. Özellikle kaos sahnelerinde ortamın gerginliği direkt geçiyor. İnsanların korkusu, panik hali falan baya hissediliyor. Ama beni en çok sessiz sahneler etkiledi. Mesela Vibiana’nın tek başına kaldığı anlarda çizimler bile karakterin yalnızlığını hissettiriyor. Sanırım Vibiana gibi yalnız hissettiğimden dolayıdır. İnsan bazen sadece ait hissedebilmek için bile her şeyi göze alabiliyor. Kitapta bu duygu baya güçlü verilmiş. O yüzden sadece tarih okumuyorsun, karakterin iç sıkışmasını da hissediyorsun. Dil olarak da rahat ilerliyor. Çizgi roman olduğu için hızlı okunuyor. Eleştiri yapmam gerekirse, bazı yerlerde hikâye fazla hızlı geçti bana. Özellikle karakterin duygusal
AzizlerGene Luen Yang · Alfa Yayınları · 202025 okunma
2021 13. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2021 19:07
|kelime: dışlanmak| Ailesi tarafından istenmeyen- hatta isim bile verilmeyen- Çinli bir kızın hikayesi. Kendini ait hissedebileceği bir topluluk ararken Hristiyanlığı yaymaya çalışan “yabancı şeytanlarla” tanışır. Dini bir sorgulamaya da ev sahipliği yapan bu çizgi romanla konusu sebebiyle çok yakınlaşamadım. Yine de her zaman bağımsız çizgi romanların destekçisiyim.
Din
AzizlerGene Luen Yang · Alfa Yayınları · 202025 okunma

Gene Luen YangYazar · 21 kitap
Gene Luen Yang ( Çince :楊謹倫) Amerikalı bir karikatürist ve yazardır. Çizgi roman kongrelerinde, üniversitelerde, okullarda ve kütüphanelerde sık sık grafik romanlar ve çizgi romanlar üzerine konferanslar vermektedir. Ayrıca, Oakland, Kaliforniya'daki Bishop O'Dowd Lisesi'nde Bilgi Hizmetleri Direktörü olarak görev yapmış ve bilgisayar bilimleri dersleri vermiştir. 2012 yılında Yang, Hamline Üniversitesi'nde Çocuklar ve Genç Yetişkinler İçin Yazarlık Yüksek Lisans Programı (MFAC) kapsamında öğretim üyesi olarak göreve başlamıştır. 2016 yılında ABD Kongre Kütüphanesi onu Gençler İçin Edebiyat Büyükelçisi olarak atamıştır. O yıl, Lauren Redniss ile birlikte MacArthur Bursu alan üçüncü grafik romancı olmuştur.