Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Babiâli'nin Öteki Yüzü

Tufan Türenç

Babiâli'nin Öteki Yüzü Gönderileri

Babiâli'nin Öteki Yüzü kitaplarını, Babiâli'nin Öteki Yüzü sözleri ve alıntılarını, Babiâli'nin Öteki Yüzü yazarlarını, Babiâli'nin Öteki Yüzü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bugüne baktığımızda Türk basınının geçmişten, yani tarihten ders almadığını görüyoruz. Bugünün yandaş basın mensupları da tıpkı "Mütareke Basını" gazetecileri gibi kendi çıkarlarından başka bir şey düşünmüyor.
Sayfa 242Kitabı okudu
"Bu meslekte iki türlü insan vardır. Birileri tepeden iner, en yüksek maaşları alır ve işin kaymağını yer. Birileri de hamaldır. Hem gece-gündüz çalışır hem de az maaş alır. Yani hamallık yapar. Kusura bakmayın sizler hamalsınız." İkimiz de sustuk. Çünkü bunlar Babıali' nin gerçekleriydi ve yıllardan beri değişmeyen bir düzen vardı. İşin ilginç yanı o günden bugüne neredeyse kırk yıl geçti tepeden inmelerle, hamallar düzeni hiç ama hiç değişmedi. Babıali, teknoloji açısından çağları atlayarak Amerika' yı yakaladı ama adil bir çalışma düzeni oluşturulamadı.
Reklam
320 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Öncelikle bu kitabı okuduğum için o kadar mutlu ve o kadar üzgünüm ki bunu kelimeler ile anlatmak kifayetsiz kalacaktır. Meşhur Babıali yokuşunun meşhur , cesur yürekli onlarca gazetecisinin emeğiyle var olmuş onlarca gazetenin içerisine sayın okuru sürükleyip götürüyor. Kitabı okurken çok sevdiğim Abdi İpekçi’den o kadar etkileyici bahsedilmişti . Birkaç yerde gerçekten yutkunmakta zorlandım . Bu ülkenin gazetecilik alanında demirbaşlarından ; Milliyet gazetesi sonrasında Hürriyet gazetesinin ve de onlarcasının nasıl garibanlıklar nasıl yoksulluklar ile kurulup büyüdüğünü canlı gözlerle ile görmüş bir gazeteci tarafından yazılıp bizlerin okuması inanılmazdı . Yakın zamana kadar Türkiye gazeteciliğin nasıl yaşadığını , darbe dönemlerinde dahi nasıl tevazu ile yaklaşıldığını gözler önüne seriyor . Geçmişin kısıtlayıcı yönetimlerinde dahi gazeteciliğe nasıl yaklaşılması gerektiğini bize şu anın Türkiye’sine öğretmesini o kadar isterdim ki ... Kitaptan belki de ilerde herkese ısrarla okuyacağım kitabın benim için en vurucu alıntısını yazmak istiyorum : Rahmetli Sedat Simavi ( Hürriyet’in kurucusu sonra Aydın Doğan’a bırakıyor ) . Gazeteci arkadaşıma ... bu meslek yorucu bir meslektir . Ama insan büyük bir zevk içinde çalışır . Kalemine daima efendi kal , uşak olmamaya gayret et . Mecbur kalırsan kır ama satma . İyi ki ama iyi ki Türkiye’nin meşhur gazetecileri bu günleri görmediler. Kitabı bitirdikten sonra içinde kalan bir buruk bir his vardı . Keşke Babıali yokuşunda o gazetelerin çalışmasını nasıl bir atmosfer var olduğunu bir günlüğüne deneyimlemek çok isterdim .
Babiâli'nin Öteki Yüzü
Babiâli'nin Öteki YüzüTufan Türenç · Remzi Kitabevi · 20185 okunma