Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kelime ve Kavramların Dilden Dile Yolculukları

Babil Kulesi Kitabı

Mahir Ünsal Eriş

Babil Kulesi Kitabı Sözleri ve Alıntıları

Babil Kulesi Kitabı sözleri ve alıntılarını, Babil Kulesi Kitabı kitap alıntılarını, Babil Kulesi Kitabı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünya tarihi bir ölmüş diller mezarlığıdır.
Dilde amaç anlaşılmaktır. Anlaşılıyorsanız dil vardır. Anlaşılamıyorsanız söylediğiniz, yazdığınız, anlattığınız her şey sayıklamalardan ibarettir.
Reklam
Örneğin ‘bendeniz’ ile başlayalım . Bende Farsça ‘da ‘köle , hizmetkar ‘ demektir . Bu , bize Farsça’dan nezaket diline alçakgönüllülük katmak için alınmış bir sözcük ve benzerleri başka dillerde de var .
Mitos sözcüğü eski Yunancada söylenti, tevatür demektir.Ağızdan ağıza yayılarak anlatılan şey.
Hiraeth , gerçekte olmayan ya da bilinmeyen deneyimlenmemiş bir yere duyulan sıla özlemi demek.
Reklam
1. Yenge: Bu kelime, aileye yeni katılan kadını ifade eder. Eski Türkçede “yengi” ya da “yeni” olarak bilinen bu kelimenin, Anadolu ağızlarında hâlâ kullanılan -ng ya da y sesiyle ilgili olduğu düşünülüyor. 2. Enişte: Farsça kökenli bu kelimenin, “yüzük” anlamına gelen Farsça “engus-ter” kelimesinden türemiş olması muhtemeldir. Bu bağlamda, enişte aileye yüzük aracılığıyla bağlanan kişiyi temsil eder. 3. Elti: Türkçede kardeş eşleri birbirine “elti” der. Bu kelimenin kökeni konusunda iki görüş bulunmaktadır. Birincisi, “eldi” kelimesinin zamanla “elti”ye dönüşmüş olması; ikincisi ise Orta Türkçede “evli kadın” anlamına gelen “elti” kelimesinden gelmiş olmasıdır. 4. Görümce: Bu kelime, gelin adayını görmek için düzenlenen etkinlikler olan “görcülik, görümcülük”ten türemiştir. Eski Türkçede “görmci”, fal bakan veya geleceği gören kişiyi ifade ederken, bugün bu kelime damadın kız kardeşi için kullanılır. 5. Kayınço: Mogolca “hadam” kelimesinden türeyen “kayn” kelimesi, evlilik yoluyla akraba olan erkekleri ifade eder. “Kaynegi” kelimesi “abi” veya “büyük erkek kardeş” anlamına gelir ve “kayınço”, bu kökten türetilip zamanla değişime uğramıştır. 6. Gelin: “Gelin” kelimesi, evlenerek bir aileye katılan kadını ifade eder. Bu kelimenin kökeni, Orta Asya Türk topluluklarında kullanılan “kelin” kelimesine dayanır. “Kelin”, evlenerek yeni bir aileye katılan kadını simgeleyen bir terim olarak, Türk kültüründe önemli bir yer tutar.
Çünkü biz yani homosapiens'ler,tüm zihinsel faaliyetlerimizi bir soru cevap diyalektiği üzerine kurarız.
Sayfa 49
Bunlar semaya çıkmak ve oradakilerle savaşmak istemişlerdi . Bunun için oradan semaya yükselmek kastı Ile yüksek bir kule yapmışlardı . Ancak Allah kibirlerinden dolayı bu planlarını bozdu ve kulelerini yıktı . Kule yıkılınca , o gün , dehşetten dolayı insanların dilleri karıştı ve 73 dil konuşmaya başladılar . Bundan dolayı oraya Babil adı verilmiştir. İmam Kurtubi El Camiu li Ahkam , Onuncu Cilt
Dil , onu konuşan toplumun kendini , dünyasını ve bunları kavrayışını anlatmaya yarayan cihazdır .
60 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.