Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Baki Hayatı Sanatı ve Eserleri

Haluk İpekten

Baki Hayatı Sanatı ve Eserleri Gönderileri

Baki Hayatı Sanatı ve Eserleri kitaplarını, Baki Hayatı Sanatı ve Eserleri sözleri ve alıntılarını, Baki Hayatı Sanatı ve Eserleri yazarlarını, Baki Hayatı Sanatı ve Eserleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Âşık olanın sevgili cefasından yakınıp ondan yüz çevirmemesi olağandır. Sevgilide vefa olmaz. Sevgili vefasızdır, zalimdir. Bütün şairler sevgiliyi böyle anlar. Sevgililer müştağnîdir. Âşığın yanıp yakıldığını bildikleri halde bilmezlikten gelir; tegafül gösterirler. Gerçek aşıkların da durmadan yalvarmaları olağandır
Hayata dair güzel tavsiye
Bâkî rind bir şairdir. Zevke, eğlenceye düşkün yaratılışı ve rindçe yaşama isteği şiirlerine de yansımıştır. Bâkî dünyayı kısa, geçici bir hayâl âlemi olarak görür. İnsanın ömrü kısadır. Bunu elden geldiği kadar rahat, zevk ve eğlence içinde geçirmelidir. Epiküryen felsefe denilen ve İran edebiyatında Hayyâm'ın bütün rubailerinde anlattığı bu hayat görüşüne göre insanın kısacık ömrünü iyi değerlendirmesi, hayatını yaşaması gereklidir. Gam, keder, üzüntü bir yana bırakılmalıdır.
Reklam
Gâfil geçürme ömri bu dem günc-i gamda kim Menzil kenâr-ı bağ u leb-i câybârdur Zâyi' geçürme fursatı kim bağ-ı âlemün Gül devri gibi devleti nâ-pâydârdur Kayd-ı elemden halâs ol câm-ı mey nûş eyle kim Niceler nå-bûd olur dünyâ bu dünyâdur yine
Edebî kişiliklerin atışmaları bile seviyeli
Bâkî'nin, kendi devri şairlerinden medrese arkadaşı Nev'î ile bütün dostluklarına rağmen, anlaşamadıkları bazı konularda tartışmaları olmuştur. Fakat, her ikisi de dostluklarını ve ciddiyetlerini unutmadan, kırıp incitmeyecek şekilde zarif nükteler ve lâtifelerle birbirlerine takılmışlardır.
Cihân fânidir, onda vefa yoktur.Baki olan yalnız odur,ondan başka olan her şey fânidir.
Kadrüni seng-i musallâda bilüp ey Bâkî Durup el bağkayalar karşına yâran saf saf
Reklam
Eğer devlet bir şeylere değer veriyorsa Bâki'de yetişir Fuzûlî'de
Bir toplantıda şiirler okunurken Sultan Süleyman, Bâkî'nin bir şiirini pek beğenerek, bu şairin kim olduğunu ve hangi görevde bulunduğunu sormuş; Süleymaniye Medresesinde danişmend olduğunu öğrenince, böyle bir şiirin sahibinin medrese odalarında çürümesinin doğru olmadığını, acele mülâzemet verilerek 25 akçelik medrese müderrisliğine gönderilmesini emretmişti. O sırada Rumeli Kazaskeri bulunan Hâmid Efendi, "henüz danişmend olan bir kimsenin müderrisliğe atanması hilâf-ı kanundur" diye karşı çıktıysa da, padişah, bir hatt-ı hümayûnla Bâkî'yi kendi hazinesinden ödenmek üzere 30 akçelik maaşla Silivri Medresesine gönderdi.
Derd-i aşkı gayrdan sorman ne bilsün çekmeyen Anı yine âşık-ı nâlâne söylen söylesün
Sayfa 154Kitabı okudu
Hayâl-i şem-i ruhsârun ko yansun hâne-i dilde Yakup ol şem’a perrin şevk ile pervâneler dönsün
Âb-ı hayât-ı la'lüne ser-çeşme-i cân teşnedür Sun cur'a-i câm-ı lebün kim âb-ı hayvân teşnedür Dudağının hayat verici suyuna can pınarı susamıştır. Dudağının kadehinden bir yudum sun, ona Âb-ı hayât bile susamıştır.
79 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.