Bu incelemede, öncelikle yazarın hayatı hakkında bilgi verilip daha sonra eser incelenecektir.
Prof. Dr. Haluk İpekten, 1926 yılında Kırklareli'nin Saray kazasında dünyaya gelmiştir. 1949 yılında Vefa Lisesini bitirmiş ardından İstanbul üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne girmiş ve 1954 yılında bu bölümden mezun olmuştur.
1954 yılında Kayseri Pazarören İlköğretmen Okulunda edebiyat öğretmenliği yapmış, 1955-58 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkiyat Enstitüsünde kütüphane memuru olarak çalışmıştır.
Haluk İpekten, 1959 yılında Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesinin açtığı asistanlık sınavını kazanarak Eski Türk Edebiyatı asistanı olmuştur. 1962 yılında Prof. Dr. Ali Nihat Tarlan yönetiminde "Naili-i Kadim, Hayatı,Şahsiyeti, Sanatı ve Divanın Tenkitli Metni" isimli çalışması ile doktor olmuştur.
1963 yılında ihtisas yapmak için üniversite tarafından iki yıl Paris'e gönderilen Haluk İpekten, dönüşte Türk Edebiyatında Edebi Muhitler isimli çalışmasıyla 1969 yılında Eski Türk Edebiyatı doçenti olmuştur.
Haluk İpekten, 1990 yılında hastalanarak kısmi felç olmuştur. İki yılı aşkın süre devam eden hastalığı süresince lisans ve doktora derslerine devam etmiş, 29 Eylül 1992 yılında da hayatını kaybetmiştir.
Bu eser, Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde verilen Eski Türk Edebiyatı derslerinin notlarıdır. İki bölümden oluşmaktadır.
Birinci Bölümde Bâkî'nin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise Bâkî'nin en tanınmış şiirleri verilmiştir. Bu şiirlerin vezinleri, Türkiye Türkçesi çevirileri ve bilinmeyen kelimelerin anlamları verilip açıklamaları yapılmıştır. Eski yazılı metinlerde bulunmaktadır.
Kişisel Görüş
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinin elinin altında bulunması gereken bir eserdir. Eleştirdiğim kısım ise bazı basım hataları bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye Türkçesine çevirirken transkripsiyon olmadığı için bazı kelimelerin anlamalarını bulurken zorlanılmaktadır.
İyi okumalar dilerim. :)