Başkan Hasta

İpek Alkan
17 Ocak 2024
A7 Kitap

2025 33. kitabı
#okudumbitti# Kitap çekilişinden kazandığım sevgili yazarımız İpek Alkan hocamızın Başkan kitabını bitirdim. Hikaye baş karakterimiz Sami adında evli bir başkanın hayatını anlatıyor. Sami'nin eşiyle aynı hisleri paylaşması çok hoşuma gitti. Allah mutluluklarını daim etsin. Sami'nin hastalığı ne acaba okurken merak ettim. Allah ya şafi ismiyle şifa versin inşallah. Ama yine de okurken hem kızdım hem de üzüldüm. Mehmet ise okurken sevdiğim bir karakter oldu. Ali'yi ise hiç sevmedim. Psikiyatrist Selma'ya ise okurken çok üzüldüm. Allah ailesine sabır versin. Ama yine de çok güçlü bir karakter. Ayrıca annemin adını da taşıması beni çok etkiledi. Nazım gibi iyi kalpli insanlar da bu dünyada çok az kaldı. Furkan da okurken sinir olduğum karakterlerden biri oldu. Ben de Baki gibi tatlı yemeyi çok severim. Kimi zaman heyecanlı kimi zaman hüzünlü bir hikayeydi. Puanım 10 üzerinden 10.
2025 343. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2025 00:00
"BAŞKAN HASTA" "Zirve aşağıdan çok parlak görünür, insan yaklaştıkça daha hızlı ulaşmak için kendisinden çokça seyi feda eder. Ancak zirveye geldiğinde, o gördüğü parlaklığın bir illüzyon olduğunu fark eder. Zirve de zemin gibi karanlıktır, farkı yukarıda daha az kişi olduğu için hükmetmek kolaylaşır ancak yere düşüp çakılma riski daha fazladır." Siyasetin en sert tarafı çoğu zaman sandık değil, insanın kendi iç dünyasıdır. Güç koltuğuna oturan bir liderin, aslında neye hükmettiği ya da kimin yönettiği sorusu; sadece muhalefetin değil, bizzat kendisinin de en derininde sorduğu bir sorudur. Başkan Sami’nin hikâyesi tam da bu noktada başlıyor. O, yıllarca kurduğu imparatorluğun mutlak hakimi olduğunu sanırken bir gün kendi iç sesi tarafından altüst edilir. Televizyonda bir profesörün sözleriyle tetiklenen o kırılma anı, aslında güç ile çaresizlik arasındaki ince çizgiyi gözler önüne seriyor. Sami’nin gözyaşları, basının manşetlerinden ya da siyasi oyunlardan değil, kendi içindeki o sessiz çöküşten süzülür. Bir lider için en büyük kriz, dışarıdaki savaş değil, kendi içinde verdiği savaştır. Çünkü bir devlet başkanının hasta olabileceğini düşünmek bile toplum için kabustur. Oysa asıl hasta olan çoğu zaman sistem değil, insanın ta kendisidir. Gücün yükü, zamanla hevesi törpüler; savaşmak bir zorunluluk haline geldiğinde, artık zafer bile anlamını yitirir. Başkan Hasta”yı okurken, sadece siyasi bir anlatının içine girmedim; aynı zamanda karakterlerin ruh hâllerine, acılarına, sevinçlerine ve kırılma noktalarına da şahit oldum. Sami’nin hikâyesi bana, gücün ardında aslında ne kadar kırılgan bir insanın saklı olabileceğini hatırlattı. Sami Başkan herkesin sevdiği bir lider. İlk başlarda bu düzeni umursamıyor ya da fark etmiyor. Ama bir gün yaptığı konuşmada, terleyip
Puan vermedi
Başkan Hasta - 320 sayfa Selamlarr @ipekalkan_yazar kaleminden "Başkan Hasta" isimli siyasi kurgu olan bir kitapla geldim. Tam da hayatın içinden, çoğu kişinin farkında olduğu şeyler kurgu aracılığıyla dile getirilmiş. Bir lobi tarafından yönetilen başkan, medyada sadece görmemizi istediklerini göstermeleri, röportajlarda bile sorulması gereken soruları kendilerinin karşı tarafa vermesi, başkanın konuşmaları ezberlemesi ve ezber dışına çıkılmasına izin verilmemesi, gündem gizlemek istenildiğinde odağı başka yere çekmek... Saymakla bitmez. Kitabımızda da bolca görüyoruz bu durumları. Sami Başkan... Herkesin sevdiği bir başkan. Lobi tarafından yönetiliyor ama ilk başlarda bunu umursamıyor yada fark etmiyor. Bir gün konuşma yaparken bunun farkına varıyor. Terliyor, göğsü sıkışıyor. Başkan, hasta olduğunu düşünüyor ve en güvendiği adamlarını seçiyor ve bir hastanede 3-4 tane doktor ayarlıyor. Halkın ve lobinin hiçbir şeyden haberi olmaması için gece gidiyor doktora. Doktorların arasında hastanenin yönetiminden aynı zamanda da psikiyatrist olan Doktor Semra da yer alıyor. Gizlilik sözleşmesi imzalıyorlar. Yapılan tahlil sonuçlarında olumsuz hiçbir şey çıkmıyor. Semra psikolojik olabilir diyor ama kabul edilmiyor tabi bu durum. Başkan Sami, doktorların çeşitli sebeplerle hastaneden attırılmasını sağlıyor. Yurt dışında da doktora gidiyor ama orda da bir şey çıkmayınca özel olarak Semra ile görüşmeye başlıyor... Peki hasta kim? Sistem mi yoksa başkan mı hasta? Severek okuduğum bir kitap oldu. Semra ile Başkan Sami'nin terapi yaptıkları kısımda Semra'nın sürekli soru sormasını eksik buldum biraz. Gerçek bir terapi içeriğini yansıtmıyordu o kısımlar. Onun haricinde yazarın kalemini çok sevdim. Kitabı okurken çoğu şeyin tanıdık olduğunu fark edeceksiniz İnsan çoğu zaman