Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Başlangıcından 1983'e Türk Tiyatro Tarihi

Metin And

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Richard Southern'in bir sözü vardır: "En iyi tiyatro sağırların da izleyip beğenebileceği tiyatrodur."
1923 tiyatro açısından da bir dönüm noktasıdır. İlerde ilgili bölümde görüleceği gibi, tiyatromuzun en önemli sorunu olan kadın sanatçıların sahneye çıkması, Atatürk'ün yüreklendirmesi ve verdiği güvence ile gerçekleşmiş olup, ilk kadın sanatçılar 1923 yılında hiç bir baskıya uğramadan sahneye çıkabildikleri gibi, ayrıca gene 1923 yılında Ankara hükümeti tiyatroyu desteklemek konusunda ilk adımı atmıştır.
Reklam
Metin And'ın Müthiş Eleştirisi
''Seyirciye tiyatro kültürünü verecek olan yine tiyatrolardır. Gerçi tiyatro bir okuldur, ancak bu okulun ve verdiği dersin niteliği, oynanan oyunların seçimi, sahne düzeni, oynanış düzeni önemlidir. Önemli olan klasikleri oynamak değildir, önemli olan gösterimlerin niteliği, çeviri oyunsa bunun dili, sahne düzeni, üslubu ve yorumu gibi tiyatro adamlarının sorumluluğundaki işlerin yerine getirilmesidir. Muhsin Ertuğrul bir düzineyi aşkın Hamlet oynatmış ve oynamıştır, ama hiçbirinde Hamlet'i Hamlet yapacak olan, Shakespeare'e saygısı olan bir çevirmenin gerekliliğini düşünmemiştir. Bu oyunların iyi oynanmış, yorumlanmış olduğunu kabul etmiş olsak bile, Türk seyircisi hiçbir zaman Shakespeare dehâsının soluğunu duyamadı, bütün bu gösterimler onlar için seyredilmesi doğru ve zorunlu olan bir laf kalabalığından ileriye gitmedi. Önemli olan sunuştur. Sanatçı iyiyi verdikçe halk bunu nasıl değerlendirebileceğini bilir.''
Sayfa 167Kitabı okudu
''Sonuç olarak, her şeyden önce tiyatro sanatı görmeye dayanır. İngiliz tiyatro kuramcısı Richard Southern'in bir sözü vardır: 'En iyi tiyatro sağırların da izleyip beğenebileceği tiyatrodur.' ''
Sayfa 181Kitabı okudu
1970 Türkiye'si
Bir gazete, baş sayfasında şu haberi veriyordu: "MNP'nin Çanakkale'de düzenlediği toplantıda bir konuşma yapan Genel Başkan Necmettin Erbakan, iktidara geldikleri zaman önce sinema, tiyatro, bale okulları ve eğlence yerlerini kapatacaklarını söylemiş, daha sonra futbol maçlarını kaldıracaklarını bildirmiştir."
Sayfa 160Kitabı okudu
Aslında, kadının tiyatroya hiç gitmemesi isteniyordu. 1859'da Istanbul Tiyatrosu yönetmeliğine ek 4 Ramazan 1276 tarihli belgede kadınların tiyatroya alınmaları yasaklanıyordu. Güllü Agop'un da tiyatrosuna 1879'da, kadınlar için kafesli localar yaptırdığını, ancak tiyatronun bulunduğu yörede bu uygulamanın hoş karşılanmadığını öğreniyoruz.
Reklam
1904'te, oğlunun tiyatro ile uğraşmasını istemeyen Istanbul Belediye Başkani Ridvan Paşa, onu çeşitli yollardan vazgeçiremeyince, Istanbul'da Türkçe tiyatro oynanmasını yasakladı. Yalnız bancı topluluklara, bir de Karagöz, Meddah gösterilerine izin verilmişti. Topluluklar çaresizlik içinde Istanbul dışına dağıldı. Rıdvan Paşa'nın 26 Mart 1906'da öldürülüşüne kadar Istanbul'da Türkçe tiyatro oynanmadı.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.